Γράφει ο Δευκαλίων
Θα αποτελέσει πλεονασμό να αναφέρουμε τα πολλά παλαιότερα άρθρα του Δευκαλίωνα, στα οποία διατυπώνονταν με σαφήνεια η πρόβλεψη ότι κατά την χρονική περίοδο κατά την οποία θα διεξάγονταν η σύνοδος κορυφής της ΕΕ (28 Οκτωβρίου) θα αναζωπυρώνονταν το Ελληνικό Δημοσιονομικό πρόβλημα, πιθανότατα με αιτία την σκλήρυνση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης που θα συζητηθούν και θα οριστικοποιηθούν στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ προκειμένου να υποτιμηθεί (χαλαρώσει) το ευρώ έναντι του δολαρίου.
Έχει δε επίσης ερμηνευθεί αναλυτικότατα σε πάρα πολλά παλαιότερα άρθρα του Δευκαλίωνα, πως η υποτίμηση (χαλάρωση) του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι η συνέχεια και μία νέα φάση του νομισματικού πολέμου, που βοηθά να ενισχυθούν οι εξαγωγές των Βόρειο-Ευρωπαϊκών κρατών της ΕΕ και κύρια της Γερμανίας.
Στις 26 και 27 Οκτωβρίου, το spread των 10-ετών Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων διευρύνθηκε έναντι των αντίστοιχων Γερμανικών περίπου κατά 86 μβ (στις 26 Οκτωβρίου 24 μβ και στις 27 Οκτωβρίου 62 μβ), ενώ στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έπεσε κατά -1,78 % και -1,88 % σπάζοντας προς τα κάτω το όριο των 1.600 μονάδων, που με τόσο κόπο είχε κατακτήσει τις προηγούμενες ημέρες.
Ειδικά η μεγάλη διεύρυνση του spread δεν είναι δυνατόν να παρερμηνευθεί.
Βρισκόμαστε σε μία νέα όξυνση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Προβλήματος.
Και πώς ήταν δυνατόν να μην αναζωπυρωθεί το Ελληνικό Δημοσιονομικό Πρόβλημα όταν:
1. Θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω από την Eurostat το Δημόσιο Έλλειμμα του 2009, με απολύτως ευνόητες επιπτώσεις στην τελική διαμόρφωση και του Δημοσίου Ελλείμματος του 2010, αλλά και στον επιδιωκόμενο στόχο για μείωση του Δημόσιου Ελλείμματος του 2011. Ξεφεύγει από πολλούς ότι μία αναθεώρηση του Δημόσιου Ελλείμματος 2009, αναθεωρεί και το άλλο κρίσιμο δημοσιονομικό μέγεθος: το Δημόσιο Χρέος της χώρας.
2. Οι στόχοι για την ύφεση την ανεργία τον πληθωρισμό για το 2010, που τίθενται μέσω του περιβόητου μνημονίου, δεν επιτυγχάνονται ενώ ταυτόχρονά ο στόχος για την μείωση του Δημόσιου Ελλείμματος επιτυγχάνεται μόνο με την υπέρμετρη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
3. Η κυβερνητική οικονομική πολιτική, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας με την πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση της, σε απόλυτη σύμπνοια εξακολουθούν να αρνούνται την μοναδική αναγκαία και ικανή συνθήκη που αποτρέπει την χρεοκοπία της χώρας. Δηλαδή την αναδιάρθρωση ή επαναδιαπραγμάτευση του Δημόσιου Χρέους. Αναδιάρθρωση ή επαναδιαπραγμάτευση, που ύστερα από την αναθεώρηση προς τα πάνω των Δημοσίου Ελλείμματος και συνεπώς και του Δημοσίου Χρέους, και την ουσιαστικά αποτυχημένη εφαρμογή του περιβόητου μνημονίου (ύφεση, ανεργία, πληθωρισμός), είναι η μοναδική πολιτική που μειώνει πρακτικά και δραματικά το Δημόσιο Έλλειμμα και ταυτόχρονα αφήνει αδιάθετους σημαντικούς πόρους που μπορούν να διοχετευθούν στην ανάπτυξη.
Αναφερθήκαμε εχθές στην δημόσια θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Pimco του El-Erian, που θεωρεί την αναδιάρθρωση απαραίτητη προκειμένου η Ελληνική Οικονομία να ξεφύγει από το σπιράλ του θανάτου. Σήμερα θα αναφερθούμε στην δημόσια θέση της Daily Telegraph, η οποία θεωρεί ότι η ανακαίνιση προβλήματος εκλογών από την Ελληνική Κυβέρνηση πριμοδοτεί την πολιτική αστάθεια και κάνει ακόμα πιο δύσπιστους απέναντι στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Πρόβλημα, αυτούς τους επενδυτές που ούτως ή άλλως θεωρούν μη λειτουργικό το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και ΔΝΤ.
Και το περιβόητο μνημόνιο, που όπως έχουμε αποδείξει δεν μπορεί να σώσει την Ελληνική Οικονομία από την χρεοκοπία, αφού την ρίχνει στο σπιράλ του θανάτου, αλλά και η πρόσφατη ανακαίνιση του θέματος της διενέργειας προώρων βουλευτικών εκλογών, είναι επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου και της υπό αυτόν ηγετικής ομάδας.
Ειδικά η τελευταία επιλογή, ξαναβάζει χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο την Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας και την καθιστά θέατρο της επικείμενης νομισματικής αναταραχής.
Είναι ακόμα μία καταστροφική επιλογή μίας ηττημένης ηγεσίας!
ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πόσο δίκιο έχει ο Πορτοσάλτε
Πριν από 17 ώρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου