EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Η προσφυγή στο ΔΝΤ εξυπηρετεί την Ελλάδα ή τους δανειστές της;

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Ιδρύθηκε το 1945 στην Ουάσιγκτον και συμμετέχουν σε αυτό σχεδόν όλα τα μέλη του Ο.Η.Ε. με ελάχιστες εξαιρέσεις. Χορηγεί σχετικά χαμηλότοκα δάνεια σε χώρες που βρίσκονται υπό πτώχευση. Ο πραγματικός του στόχος όμως δεν είναι η ανάπτυξη των οικονομιών τους άλλα κυρίως η αποπληρωμή των παλαιών δανείων που έχουν λάβει αυτές οι χώρες από μεγάλες τράπεζες....

Έτσι δικαιολογείται η στήριξη που έχει παράσχει στο παρελθόν ακόμη και σε απολυταρχικά καθεστώτα όπως στην Αργεντινή του Βιντέλα η στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που είχαν λάβει από μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.
Συνεπώς ο πραγματικός ρόλος της ύπαρξής του δεν είναι η προστασία των χωρών που προσφεύγουν σ’ αυτό αλλά η εξασφάλιση των μεγάλων τραπεζών που κερδοσκοπούν σε βάρος κρατών.
Δεν είναι τυχαίο που στο ΔΝΤ προσφεύγουν σχεδόν αποκλειστικά τριτοκοσμικές χώρες. Στην ήπειρό μας, με εξαίρεση τη Βρετανία πριν από... 35 χρόνια, προσέφυγαν την τελευταία εικοσαετία μόνο εξαθλιωμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έπεσαν σε τριτοκοσμικό επίπεδο, μετά την κατάρρευση του «ανύπαρκτου σοσιαλισμού» και την πλήρη αποσύνθεση της οικονομίας τους μέχρι να ανασυγκροτηθεί σε καπιταλιστική βάση: Ουκρανία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Λετονία καθώς και η απολύτως εξαθλιωμένη Ρωσία του Μπορίς Γέλτσιν πριν από 15 χρόνια - τότε που όσα έπαιρνε μια Ρωσίδα πόρνη σε ντισκοτέκ της Κόκκινης Πλατείας για να πάει με έναν δυτικό τουρίστα αντιστοιχούσαν στους μισθούς... ενός χρόνου μιας Ρωσίδας δασκάλας!
Τι σημαίνει λοιπόν για το κύρος της χώρας μια προσφυγή στο ΔΝΤ;
blogingr

(1) Bγάζουμε μόνοι μας το πόδι έξω από την Ευρωζώνη, στην οποία μπήκαμε ύστερα από πολιτικές δεκαετιών. Το άλλο πόδι θα μας το βγάλουν οι εταίροι, που πιθανότατα θα εξοργισθούν ακόμη περισσότερο με εμάς, αφού θα θεωρήσουν την κίνηση υπονομευτική για το ευρώ.
(2) Η επιβολή πακέτου δυσμενέστατων και εξευτελιστικών μέτρων που δεν μπορούν να προσδιορισθούν. Η Ουγγαρία π.χ αναγκάστηκε να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους και να κάνει δραστικές περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Ισλανδία μείωσε μισθούς και συντάξεις, αύξησε φόρους και προέβη σε περικοπή δημοσίων δαπανών. Η Ρουμανία απέλυσε 137.000 δημόσιους υπαλλήλους, μείωσε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες και αύξησε τους φόρους, με αποτέλεσμα από 7% αύξηση που είχε το ΑΕΠ της χώρας το 2008, καταβαραθρώθηκε σε μείωση 8% το 2009 που ήρθε το ΔΝΤ!. Η Λετονία προέβη σε τετραπλασιασμό του ΦΠΑ της και μείωση κατά 20% των μισθών, και τέλος η Τουρκία αναγκάστηκε σε μείωση κατά 20% των μισθών και σε κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων.
(3) Από οικονομικής πλευράς, προσφυγή στο ΔΝΤ μπορεί να σημάνει ακόμη και επιστροφή στη δραχμή, προκειμένου να γίνει μία γενναία υποτίμηση, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία και τότε να επιστρέψει στο ευρώ, αν βέβαια μας δεχθούν, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο. Στο διάστημα πάντως που θα διαρκέσει η δραχμοποίηση, οι διεθνείς συναλλαγές μας θα γίνονται φυσικά με ευρώ και δολάρια, που σημαίνει ότι οι πάντες και η χώρα μαζί τους θα χάσουν την αγοραστική τους δύναμη. Και να μην ξεχνάμε ότι το δάνειο που θα εξασφαλίσουμε από το ΔΝΤ δεν θα είναι ούτε απεριόριστο, ούτε επαναλαμβανόμενο.
(4) Από πολιτικής πλευράς πιθανότατα θα επηρεασθεί σημαντικότατα το πολιτικό σκηνικό της χώρας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και στη κυβέρνηση θα προκληθεί σύγχυση και αναταραχή, με τους ευρωπαϊστές να ξεσηκώνονται και να απειλούν με απόσχιση.
(5) Οι αγορές τόσο στα ομόλογα όσο και στο χρηματιστήριο αντέδρασαν ήδη αρνητικότατα και μόνο στην προοπτική η Ελλάδα να καταφύγει στο ΔΝΤ. Ήταν ξεκάθαρα ένα μήνυμα της αγοράς ότι η “λύση” του ΔΝΤ ελλοχεύει πολλούς κινδύνους.
(6) Παρέμβαση του ΔΝΤ ακόμη και στην αναδιάταξη του εσωτερικού τραπεζικού χάρτη της χώρας.
Τι θα συμβεί λοιπόν αν δεν ευοδωθούν οι συναντήσεις και οι επαφές με την Ε.Ε, αν δεν αποδώσουν οι έμμεσες απειλές μας; Αν αναγκασθούμε τελικά εγκλωβισμένη στη ρητορεία μας να στραφούμε στο ΔΝΤ; Η απόφαση αυτή πολύ φοβούμαι ότι θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό της χώρας ως εφιάλτης στο σύνολο του πολιτικού του βίου, αφού θα προκαλέσει στη χώρα μεγάλα δεινά, κατατάσσοντας την αυτομάτως στην κατηγορία των ανυπόληπτων, εξαθλιωμένων και αφερέγγυων χωρών.
Όταν εκτοξεύεις μια απειλή θα πρέπει να υπολογίσεις ότι ίσως αναγκαστείς να την κάνεις και πράξη.
Μήπως όμως η προσφυγή στο ΔΝΤ πλασάρεται και ως αναγκαίο κακό, ως άλλοθι προκειμένου να παρθούν εκείνα τα επώδυνα μέτρα(όχι από μας αλλά από τους οικονομικούς μας νταβατζήδες) που αδυνατεί να λάβει η κυβέρνηση λόγω της «κατάρας» που ονομάζεται πολιτικό κόστος και καταδυναστεύει την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου;
Ευχής έργο θα είναι βέβαια και για τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης να αντιληφθούν έγκαιρα ότι το καράβι δεν μπορεί να συνεχίσει σε λάθος ρότα και ότι θα χρειαστούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις για να μην εξοκείλει και τσακιστεί στα βράχια, συμπαρασύροντας στο βυθό όχι μόνο τους επιβάτες αλλά και τους δημιουργούς του.
Read more...

Σάββατο, 20/3, 19:30: Βλέποντας & Λέγοντας - «Παραδειγματισμός»


Παρακολουθήστε και συμμετέχετε ζωντανά, το Σάββατο 20 Μαρτίου, στις 7:30 το απόγευμα, στην εκπομπή Βλέποντας και Λέγοντας
Με αφορμή την προφυλάκιση του Μάριου Ζ., στην ζωντανή μας συζήτηση αυτό το Σάββατο, θα σκαλίσουμε τα θέματα των προληπτικών δακρυγόνων, των προληπτικών προσαγωγών, των προληπτικών συλλήψεων, των προληπτικών προφυλακίσεων, της προληπτικής τρομοκρατίας εν γένει.
exoapotinvouli


Read more...

Οι αρχιτέκτονες ξέρουν καλύτερα

Διαβάζω στην στήλη του Καρλομάγνου στο τελευταίο Economist, για τους lobbyists των αγορών και πόσο αγενώς επιμένουν ότι εκείνοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει με τις αγορές (δηλαδή με τα πάντα) και ότι πρέπει οι υπόλοιποι να περιοριστούμε σε ρόλο παρατηρητή, εφόσον είμαστε όλοι ηλίθιοι.
Κατά καιρούς έχω ενδεχομένως εκφράσει αντίστοιχες απόψεις για την δική μου δουλειά, περί αλλαγής του ΓΟΚ, κατάργησης και ανασύστασης της όλης διαδικασίας και άλλα συναφή. Ποτέ όμως δεν προχώρησα σε πραγματικές προτάσεις “απ-ελευθέρωσης”, όπως ζητούν (ή επιβάλλουν ενίοτε) οι αγορές. Δεν θέλω ούτε να φανταστώ τι θα συμβεί στις πόλεις αν υπάρξει πραγματική απορύθμιση.
Ομοίως, δεν το έκαναν οι αγρότες, οι γιατροί, οι δάσκαλοι, οι στρατιώτες... Να το δούμε σαν σενάριο;

Αν αφήναμε λοιπόν τους αγρότες “να κάνουν την δουλειά τους”, με τον τρόπο που ζητούν οι lobbyists των αγορών για τους πελάτες τους στην βάση ότι ΜΟΝO εκείνοι γνωρίζουν τα της δουλειάς τους, είναι αρκετά πιθανό να μας τάραζαν στο μεταλλαγμένο και το φυτοφάρμακο. Γιατί; Γιατί αυτοί ξέρουν ότι έτσι θα έχουν την μεγαλύτερη σοδειά, στο χαμηλότερο δυνατόν κόστος.

Αν αφήναμε τους γυναικολόγους να αυτορυθμιστούν, όλες οι γυναίκες θα γεννούσαν στην πλάτη τους με καισαρική, ενώ η απόξεση στα 50 θα ήτανε αυτονόητη. Αν αφήναμε τους ερευνητές να αυτορυθμιστούν όπως εκείνοι καταλαβαίνουν, θα έκαναν φανερά και συστηματικά πειράματα πάνω σε άστεγους (με αντάλλαγμα ένα ζεστό κρεβάτι κι ένα πιάτο φαΐ).

Αν αφήναμε τους κατασκευαστές οπλικών να “κάνουν την δουλειά τους” και να την διαθέσουν όπως εκείνοι καταλαβαίνουν, θα ήμασταν πιθανόν όλοι νεκροί.

Οι “ηλίθιοι” τελικά, επιβραδύνουν την πρόοδο, περιστέλλουν τις ελευθερίες των πεφωτισμένων, δυσκολεύουν και περιπλέκουν τα πράγματα πέρα από κάθε προσδοκία. Και το πολίτευμα των ηλιθίων, το λένε δημοκρατία. Ένας τεράστιος συμβιβασμός που εξασφαλίζει όμως την συνύπαρξη.

Ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει, είναι μία ραχοκοκκαλιά αρχών, οι οποίες θα ενημερώνουν και θα καθορίζουν τις δραστηρίοτητες των “φωτισμένων ατόμων” και της συνέπειες της “ατομικής τους ευθύνης”. Φυσικά ούτε αυτό είναι πανάκεια. Αλλά είναι ένας μηχανισμός συνύπαρξης που μας απομακρύνει από το δίκαιο του ισχυρού και την ζούγκλα στην οποία επιστρέφουμε με ρυθμούς πεντάλιτρης BMW.

‘Όλο αυτό είναι μία συμφωνία κυρίων. Δουλεύει όσο τηρείται από όλους και καταλύεται με μονομερή ρήξη. Οι σοφοί lobbyists και οι σοφότεροι πελάτες τους λοιπόν, καλά θα κάνουν να προσαρμοστούν στα πλαίσια και να αρχίσουν να ακολουθούν κάποιους από τους κανόνες ημών των ηλιθίων πριν τους πάρει ο διάολος.
alexacos


Read more...

20 ΧΡΟΝΙΑ VILLA AMALIAS


* ΣΑΒΒΑΤΟ 20/3/2010

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
STRAITJACKET FIT,
INCOGNITA SPERANS,
TIMETRAP
ΩΡΑ 21:00

* ΚΥΡΙΑΚΗ 21/3/2010

ΠΡΟΒΟΛΗ
"9 ΜΕΡΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ", ΔΑΝΙΑ 1987 (τελευταίες μέρες της κατάληψης στην οδό Rezgeit στην Κοπεγχάγη)
ΩΡΑ 20:00

ΘΕΑΤΡΙΚΟ
"RATHER ENTERTAINING"
από τη θεατρική ομάδα VIJ
ΩΡΑ 21:30


* ΠΕΜΠΤΗ 25/3/2010

ΘΕΑΤΡΙΚO
"ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ", του ΜΑΤΕΪ ΒΙΣΝΙΕΚ
από τη θεατρική ομάδα BUFFONATA
ΩΡΑ 21:00

* ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/3/2010

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΑΤΟΠΙΑ, ΑΝΤΙΜΟΒ
ΩΡΑ 21:00

* ΣΑΒΒΑΤΟ 27/3/2010

ΣΥΖΗΤΗΣΗ
"Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΧΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ"
ΩΡΑ 20:00
villa-amalias


Read more...

Στο δρόμο τα παιδιά του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη


..κτηνωδία...
Είναι δυνατόν δημόσια νοσοκομεία να τους θεωρούν κυριολεκτικώς παιδιά κατώτερου θεού; Κυριολεκτικά πετάχτηκαν στον δρόμο από δύο κρατικά νοσοκομεία, το «Αιγινήτειο» και τον «Ευαγγελισμό», μάλιστα στο πρώτο στο οποίο πήγαν ύστερα από τηλεφωνικό ρεπορτάζ δηλώθηκε από τα πλέον αρμόδια χείλη ότι δεν περιθάλπουν περιστατικά με βιβλιάρια πρόνοιας, δηλαδή απόρους!

Πριν από καιρό, η κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης φρόντισε ώστε τα δύο παιδιά, ο Χρήστος Καραγιάννης, 22 ετών, και ο αδελφός του Μανώλης, 17 ετών, να μεταφερθούν στην Αθήνα για να εξεταστούν από εξειδικευμένους γιατρούς για τη σπάνια μυϊκή-νευρολογική πάθησή τους.

Ας σημειωθεί ότι η παραπληγία στα κάτω άκρα οφείλεται, σύμφωνα με τους γιατρούς στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σε «πιθανό κληρονομικό νόσημα», πράγμα που επιβάλλει την εξειδικευμένη εξέτασή τους, αφού υπάρχουν άλλα τρία ανήλικα αδέλφια για τα οποία υπάρχει φόβος ότι μπορεί σε μερικά χρόνια να εμφανίσουν και εκείνα την ίδια πάθηση.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, λοιπόν, ξεκίνησαν οι διαδικασίες ώστε να μεταφερθούν στην Αθήνα και να εξεταστούν σε εξειδικευμένη κλινική νευρολογικών και μυϊκών παθήσεων. Το ραντεβού κλείστηκε με το «Αιγινήτειο Νοσοκομείο Αθηνών», που διαθέτει εξειδικευμένη κλινική για τέτοιου είδους παθήσεις, για τις 23 του φετινού Φεβρουαρίου, όμως λίγες ημέρες πριν από το ραντεβού, υπάλληλος του «Αιγινήτειου» ενημέρωσε ότι το ραντεβού ακυρώνεται γιατί «ως Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν δέχεται περιστατικά με βιβλιάρια πρόνοιας» παρά μόνον επείγοντα περιστατικά όταν αυτό εφημερεύει!

Μετά την ακύρωση του ραντεβού με το «Αιγινήτειο» κλείστηκε από την κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης νέο ραντεβού, αυτή τη φορά με τον «Ευαγγελισμό» που διαθέτει τμήμα νευρολογικών παθήσεων. Την περασμένη Τετάρτη τα δύο παιδιά με ολόκληρο τον φάκελο των εξετάσεων που περιλάμβαναν και αξονικές τομογραφίες, συνοδεία της μητέρας τους, έφτασαν στην Αθήνα.

Στον «Ευαγγελισμό» οι γιατροί διαπίστωσαν πως
taspa-taspan-taspa

για τη συγκεκριμένη πάθηση απαιτείται να εξεταστούν από άλλο εξειδικευμένο τμήμα που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων και στο οποίο γίνονται δεκτοί και ενήλικες μέχρι 30 ετών. Η επίσκεψη όμως στο «Παίδων» δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα από τέσσερις μήνες από σήμερα (!).

Κι ενώ ο «Ευαγγελισμός» το μεσημέρι της Παρασκευής είχε κάνει γνωστό -σε επικοινωνία με το Νοσοκομείο Μυτιλήνης- ότι θα φιλοξενήσει για ανθρωπιστικούς λόγους μέχρι τη Δευτέρα τα ανάπηρα παιδιά και τη μητέρα τους για να μπορέσουν να επιστρέψουν τότε στη Μυτιλήνη, παιδιά και μάνα βρέθηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο.

«Δεν φρόντισαν να τους μεταφέρουν τουλάχιστον με ένα ασθενοφόρο μέχρι τον Πειραιά, όπου έμειναν για να περιμένουν τη Δευτέρα για να κλείσουν εισιτήρια με το πλοίο με το βιβλιάριο πρόνοιας», λέει η Μαρία Μάνου, μια κάτοικος της Μυτιλήνης η οποία εδώ και χρόνια συμπαραστέκεται εθελοντικά στην οικογένεια.

Η Τσιγγάνα μάνα βρέθηκε μόνη της να σπρώχνει δύο καροτσάκια μέσα στην Αθήνα για να πάει στον Πειραιά. Εκεί και λόγω του ότι τα παιδιά έχουν βιβλιάρια πρόνοιας περίμεναν μέχρι τη Δευτέρα για να λειτουργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος και να βγουν τα απαραίτητα δωρεάν εισιτήρια. Κάπως έτσι πέρασαν το Σαββατοκύριακο στον Πειραιά μέσα στο κρύο. Χθες το πρωί τελικά επέστρεψαν στη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής.

«Δεν ξέρω αν ζω στην Ελλάδα ή στην Ινδία», σχολιάζει η κ. Μάνου. «Αν αυτή η μάνα είχε λεφτά να "λαδώσει" θα είχε όλες τις περιποιήσεις».

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα νοσοκομείο δεν δέχεται ασθενείς με βιβλιάρια πρόνοιας. Είναι κάτι που μου προκαλεί εντύπωση», είπε η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Ουρανία Δουκάρου. *
ΣΧΟΛΙΟ. Υπουργέ της Υγείας ως εκ της θέσεως που επί 22 χρόνια κατείχα στο Υπουργείο
του οποίου προΐστασθαι ,υπέγραψα εκατοντάδες βιβλιάρια Απορίας προκειμένου για
Νοσηλεία και Τοκετούς των Συμπολιτών μας Αθιγγάνων!!!!
Ελπίζω να μη βρισκόμαστε ενώπιοι μιας πραγματικότητας.
Ελπίζω να είναι μια απόφαση ενός παράγοντα που θα πρέπει άμεσα να θέσετε
ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ;;;
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ
Read more...
free counters