EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Διεθνής Αμνηστία: Παρέμβαση για φτώχεια και Ρομά


Παρέμβαση με αφορμή την έναρξη στη Μαδρίτη της εναρκτήριας διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού 2010, πραγματοποιεί η Διεθνής Αμνηστία.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, προτρέπει την Ε.Ε.: "Να αντιμετωπίσει τις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι πληθυσμοί των Ρομά της Ευρώπης. Σε επιστολή της προς την ισπανική προεδρία της Ε.Ε., η Διεθνής Αμνηστία ζητά συγκεκριμένα να σταματήσουν οι εξαναγκαστικές εξώσεις των Ρομά, και να τερματιστεί κάθε χωριστή σχολική εκπαίδευση".
"Οι Ρομά αποτελούν ένα από τα πιο προφανή παραδείγματα μειονότητας στην Ε.Ε. που υποφέρει τόσο από φτώχεια όσο και από περιθωριοποίηση. Φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι αποδεκτή η διαφορετική μεταχείρισή τους, γεγονός εξίσου απαράδεκτο", δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ, διευθυντής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ε.Ε.
Επίσης η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στην Ε.Ε. να αξιοποιήσει την πολιτική της δέσμευση και να προβεί σε ενέργειες για να σώσει τέλος στις εξαναγκαστικές εξώσεις των Ρομά, που διαπράττονται σε όλη την Ε.Ε., ενώ παράλληλα προτρέπει τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν και να υλοποιήσουν πολιτικές, οι οποίες να ενθαρρύνουν την ενσωμάτωση των παιδιών Ρομά στο κυρίως σώμα της εκπαίδευσης.
Στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται επίσης ότι: "Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι, τον τελευταίο καιρό, αυξάνονται στην Ε.Ε. οι εξαναγκαστικές εξώσεις κοινοτήτων Ρομά που ζουν στη φτώχεια. Στην κοινότητα Μπάκουλα στο βόρειο Μιλάνο, 150 Ρομά που ζουν κάτω από μία γέφυρα εκτοπίστηκαν δια της βίας τον περασμένο Μάρτιο. Αυτό συνέβη χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και 70 από αυτούς διασκορπίστηκαν χωρίς να τους παρασχεθεί εναλλακτική στέγη.
Παρόμοιες ενέργειες έχουν επίσης σημειωθεί στη Σλοβακία και την Ελλάδα, όπου η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε εξαναγκαστικές εξώσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το διεθνές δίκαιο προβλέπει επαρκή και εντός εύλογου χρόνου προηγούμενη ειδοποίηση, ευκαιρία για ουσιαστική διαβούλευση, παροχή ένδικων μέσων συμπεριλαμβανομένης νομικής βοήθειας εάν χρειάζεται, επαρκή εναλλακτική στέγαση και αποζημίωση για κάθε απώλεια".
ostria-gr


Read more...

Τέλος τα πεζοπόρα από τις παρελάσεις !!


Άρματα, ελικόπτερα και αεροπλάνα τέλος για τις παρελάσεις. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος, με απόφασή του την Παρασκευή, ενημέρωσε σχετικά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ορίζει ότι από εδώ και πέρα μόνο πεζοπόρα τμήματα θα λαμβάνουν μέρος στις στρατιωτικές παρελάσεις. Λόγοι πρωτίστως δημοσιονομικοί, επιχειρησιακοί αλλά και λόγιοι περιβαλλοντικής προστασίας που υπαγόρευσαν την απόφαση αυτή.
Το κόστος όλων των παρελάσεων ανά έτος αγγίζει τα 5 εκ. ευρώ και με αυτή την απόφαση το υπουργείο εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 4 ως 4,5 εκ ευρώ, αφού η παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων έχει κόστος 250.000 έως 300.000 ευρώ.
Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα ο κόσμος θα μπορεί να δει από κοντά κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων σε κατά τόπους μονάδες.
Ωφέλη αναμένονται, και στο επιχειρησιακό σκέλος, αφού δεν διαταράσσεται σημαντικά ο κύκλος εκπαίδευσης των μονάδων, αλλά και στο περιβάλλον αφού δεν θα υπάρχουν τα καυσαέρια από τα άρματα και τα εναέρια μέσα.
alepounews


Read more...
free counters