EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Ο ρόλος των Media στο παιχνίδι της εξουσίας

Κάποτε έκαναν πραξικοπήματα και έπαιρναν με τη βία την εξουσία. Τώρα αυτό είναι περιττό. Αρκεί μόνο να έχει κανείς υπό τον έλεγχό του τα ΜΜΕ για να επιβληθεί και μάλιστα το επιτυγχάνει αναίμακτα, με ελάχιστες ή και καθόλου λαϊκές αντιδράσεις.

Η ενημέρωση σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ελεγχόμενη και επηρεάζεται από μια μειοψηφία συγκεκριμένων συμφερόντων και τεράστιων θησαυροφυλακίων. Πολύ εύκολα, διαμορφώνονται συνειδήσεις και δημιουργείται μια τεχνητή πραγματικότητα, εις βάρος όσων εργάζονται και προς όφελος εκείνων που περιορίζονται στο να μετρούν τα κέρδη τους.

Όταν γίνεσαι αποδέκτης μιας ίδιας άποψης από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, αυτομάτως αυτή η άποψη αποκτά κύρος και γίνεται αποδεκτή. Όσοι λίγοι λένε κάτι το διαφορετικό, είτε κανείς δεν τους ακούει, είτε μοιάζουν σαν τους… γραφικούς του χωριού! Δυστυχώς, η ποσότητα είναι που μετράει, όχι η ποιότητα.

Τις προάλλες άκουσα τη Λιάνα Κανέλλη σε τηλεοπτικό σταθμό να λέει ότι η Vodafone «αγόρασε την αλήθεια της». Πόσο δίκιο έχει! Πλέον ακόμη και οι απλές αναφορές για το σκάνδαλο των υποκλοπών απουσιάζουν από τις συζητήσεις στα πάνελς και στα άρθρα των εφημερίδων. Το μόνο που απέμεινε είναι οι αμέτρητες προβολές και καταχωρήσεις διαφημίσεων έναντι τεραστίων ποσών.

Όλα για το κέρδος και για το συμφέρον των λίγων, οι οποίοι ρίχνουν πού και πού κάνα… κοκαλάκι σε εκείνους που τους υπηρετούν και τους βοηθούν στη συντήρηση του συστήματος. Κάποιοι από αυτούς που γλύφουν αυτό το κοκαλάκι είναι εκείνοι που βλέπετε στις οθόνες σας κάθε βράδυ στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και σχολιάζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την επικαιρότητα. Εκείνοι που κόπτωνται για τους μισθούς και τις συντάξεις σας, αλλά στην ουσία είναι υπέρ των περικοπών γιατί, όπως λένε, «δεν γίνεται αλλιώς» και «δεν υπάρχει άλλος δρόμος»! Αηδία…
tempo.gr


Read more...

Δήλωση 26 μελών της ελληνικής αποστολής στο «Στόλο της Ελευθερίας»


Αναδημοσίευση από το Ψηφιακό καράβι:

Δήλωση 26 μελών της ελληνικής αποστολής στο «Στόλο της Ελευθερίας»
Αθήνα, 27 Ιούνη 2010

Το εγχείρημα πέτυχε το σκοπό του. Ανέδειξε το παλαιστινιακό ζήτημα, και ειδικότερα το ζήτημα του αποκλεισμού της Γάζας, σε ζήτημα ισραηλινής κρατικής βίας και κατοχής, σε ζήτημα ανθρωπιστικής καταστροφής. Συγχρόνως δημιούργησε σημαντικά κοινωνικά, πολιτικά και διπλωματικά αποτελέσματα. Αποσταθεροποίησε παγιωμένες ισορροπίες, αναδιέταξε πολιτικές συμμαχίες, μετατόπισε θέσεις κρατών, έθεσε άβουλες και συνένοχες κυβερνήσεις υπό ασφυκτική κοινωνική πίεση.

Στη χώρα μας, η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», ο ένας από τους έξι πυλώνες της αποστολής, άντλησε δυνάμεις από την ελληνική κοινωνία, ενεργοποίησε δεκάδες πολίτες με έντιμη δημόσια δράση, εκατοντάδες αφανείς υποστηρικτές της παλαιστινιακής υπόθεσης και χιλιάδες αλληλέγγυους που συνέδραμαν το εγχείρημα. H Πρωτοβουλία μπόρεσε να κινηθεί αποτελεσματικά σε θεσμικά μη φιλικό πολιτικό περιβάλλον, να ξεπεράσει κάθε λογής εμπόδια, να δημιουργήσει ρήγματα σε ένα κρατικό, πολιτικό και διοικητικό μηχανισμό που με πολλούς τρόπους προσπάθησε να αποτρέψει την υλοποίηση του σχεδίου.

Το εγχείρημα του «Στόλου της Ελευθερίας», δημιούργησε νέα δεδομένα, διαμόρφωσε καινούργια πλαίσια, που απαιτούν νέο σχέδιο και προγραμματισμό, εμπλοκή νέων υποκειμένων, νέου τύπου συντονισμό και νέες μεθόδους υλοποίησης. Η επιτυχία του μας υπερβαίνει. Γι' αυτό η συνέχειά του προϋποθέτει πολύ πιο ισχυρές δομές, διεργασίες και δράσεις. Πρέπει να αποδοθεί σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο, ώστε να μπορέσει να αποβεί πραγματικά ωφέλιμο για την υπόθεση του παλαιστινιακού λαού, να είναι καταληκτικό για την υπόθεση της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας.

Με τις παραπάνω σκέψεις, προχωρούμε μαζί με όσους συμφωνούμε σ' ένα ελάχιστο, καθαρό, στέρεο πλαίσιο πολιτικών θέσεων και δράσεων σ' έναν πρώτο σχεδιασμό των νέων προσπαθειών μας, εξετάζουμε τρόπους για την διεύρυνση, εμβάθυνση και ισχυροποίηση του καινούριου εγχειρήματος. Επιδιώκουμε την δημιουργία ευρύτερων πολιτικών, κινηματικών, κοινωνικών και επιχειρησιακών προϋποθέσεων. Προσδοκούμε στη διαμόρφωση συνειδήσεων που θα επηρεάσουν πολιτικές συμπεριφορές, που θα υπηρετήσουν πρωταρχικά και θεμελιακά τον παλαιστινιακό λαό και την παλαιστινιακή υπόθεση.

Πραγματοποιούμε ήδη, από κοινού με τους εκπροσώπους των άλλων πέντε πυλώνων του εγχειρήματος, τα πρώτα βήματα απολογισμού. Το νέο εγχείρημα, θα διατηρεί την αξιακή, ηθική αλλά και την λειτουργική αρχή των προηγούμενων εγχειρημάτων. Θα συνθέτει τους ανθρωπιστικούς με τους πολιτικό-δικαιακούς σκοπούς, την οργανωτική με την κινηματική πράξη. Σκοπός του δεν είναι άλλος απ' τον ελλιμενισμό ενός σημαντικότερου -και περισσότερο από τον τελευταίο συνεκτικού- πολυεθνικού στολίσκου στην χιλιοβομβαρδισμένη ιχθυόσκαλα της Γάζας.

Αφήνουμε πίσω το εγχείρημα του «Στόλου της Ελευθερίας». Όπως κάθε δύσκολο, πολύπλοκο εγχείρημα, με πλευρές δυσδιάκριτες, με κινηματικές δυναμικές, αλλά και αδράνειες απρόβλεπτες, ζήτησε από εμάς πολλά, πολύ περισσότερα από όσα -ίσως- είχαμε να διαθέσουμε. Δοκιμαστήκαμε σκληρά, σαν πολιτικά υποκείμενα, σαν πρόσωπα, σαν χαρακτήρες. Το εγχείρημα πέρασε στιγμές κρίσης. Κρίσης όχι μόνο εξωτερικής, αλλά και εσωτερικής, κάποιες στιγμές επώδυνες και ίσως επικίνδυνες, αν δεν τις αντιμετώπιζε ριζικά η θέληση των πολλών. Διαχωριζόμαστε, προσπερνάμε και συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε την πορεία προς τον στόχο, με ενιαία θέληση, συνοχή.

Το προηγούμενο εγχείρημά μας τελείωσε, επιτέλεσε το σκοπό του, ολοκλήρωσε το στόχο του. Το αποχαιρετούμε και ξεκινάμε να δημιουργούμε συλλογικά τους όρους για μια νέα αρχή. Το καινούργιο εγχείρημα ήδη ξεκίνησε να γράφει τον δικό του δρόμο. Για όσα κάναμε και για όσα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ξανά, αφηνόμαστε πρωταρχικά στην κρίση του παλαιστινιακού λαού, στην κρίση των αντιστασιακών του οργανώσεων, στην κρίση των κοινωνιών και των κινημάτων.

Αυγήρης Σπύρος

Μαθιουλάκης Μανώλης

Βαλκάνος Νίκος

Μισεμικές Γιώργος

Γασπαράτου Ευγενία

Μπόλος Νίκος

Γελαλής Δημήτρης

Μπούκας Θόδωρος

Ελγαντούρ Ναΐμ

Παπαδοκωστόπουλος Άρης

Θεοχαροπούλου Κατερίνα

Παπικινός Πέτρος

Θράβαλου Αφροδίτη

Πετρογιάννης Θανάσης

Kampani Halent

Πισσίας Βαγγέλης

Καρυπίδης Γιάννης

Πλειώνης Δημήτρης

Κληρονόμος Μανώλης

Πολίτης Τάκης

Κοσματόπουλος Νικόλας

Συγγελάκης Πολυάνθης

Λάμπρου Ηλίας

Τζιούμπας Θανάσης

Λιερός Γιώργος

Τικτόπουλος Μιχάλης

exoapotinvouli
Read more...
free counters