EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Με υδροπλάνα στη Σκιάθο από σήμερα.


Μια νέα δυνατότητα μετακίνησης αποκτούν από σήμερα Δευτέρα 12/10 οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νομού Μαγνησίας καθώς ιδιωτική αεροπορική εταιρία ξεκινά δρομολόγια με υδροπλάνα τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν τους επιβάτες μέσα σε 20 λεπτά από το Βόλο στη Σκιάθο και αντίστροφα.
Το 9θέσιο υδροπλάνο θα εκτελεί προς το παρόν δύο δρομολόγια την ημέρα, ενώ επιδίωξη της εταιρίας είναι να επεκτείνει τα δρομολόγια και προς τη Σκόπελο και την Αλόννησο.
«Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και αντιμετώπισε εμπόδια λόγω του ασαφούς θεσμικού πλαισίου για τα υδροπλάνα στην Ελλάδα», αναφέρει η Αντινομάρχης Μαγνησίας, Εύη Αδαμάκη.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης και κατασκευής υδατοδρομίου στο λιμάνι του Βόλου.
Στη Σκιάθο, το υδροπλάνο θα προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Παπαδιαμάντη ενώ επιδίωξη της Νομαρχίας είναι να προχωρήσει η κατασκευή υδατοδρομίων και στα τρία νησιά των Σποράδων. Παράλληλα, η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των δρομολόγιων της ώστε τα υδροπλάνα να συνδέουν επίσης το Βόλο και τις Σποράδες με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
thenewsbus


Read more...

Mάχη Παλαιστινίων μεγιστάνων στην Αθήνα

Ο Said Khoury, πρόεδρος και συνιδρυτής της Consolidated Contractors Co., με τον Yasser Arafat, και τον Hasib Sabbagh, επίσης πρόεδρο και συνιδρυτή της Consolidated Contractors Co


Tων Κορίνας Σαμάρκου, Φώτη Κόλλια

Aπόνερα που φτάνουν μέχρι την Αθήνα δημιουργεί ο εμφύλιος μεταξύ των τριών ισχυρότερων επιχειρηματικών οικογενειών της Παλαιστίνης με αφορμή μια πετρελαιοπηγή στην Υεμένη. Στη μία πλευρά βρίσκονται τα εξαδέλφια και συνιδρυτές του κατασκευαστικού κολοσσού CCC (Consolidated Contractors Corp.) Hasib Sabbagh και Said Khoury και στην άλλη ο Munib Masri, ο πατριάρχης της ισχυρότερης οικογένειας στην Παλαιστίνη.

Η CCC, μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες του κόσμου (με ετήσια έσοδα περί τα 4 δισ. δολάρια) και απόλυτη κυρίαρχος στην αγορά της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, έχει έδρα την Αθήνα (με βάση ειδικό νομικό και φορολογικό καθεστώς που δεν της επιτρέπει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα) και στα κεντρικά της γραφεία στο Μαρούσι απασχολούνται δεκάδες Έλληνες μηχανικοί.

Η διοίκηση της CCC βλέπει να μεταφέρεται στα ελληνικά δικαστήρια μια πολυετής οικονομική διαφορά με τον Munib Masri η οποία ξεπερνά τα 70 εκατ. δολάρια. Η CCC και ο Masri συνεργάστηκαν για την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών Masila της Υεμένης. Αλλά οι διαφορές τους στη μοιρασιά των εσόδων από το project, τους οδήγησαν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο του δικαστικού σίριαλ που κρατά πέντε χρόνια, ο M. Masri κατάφερε να κερδίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για το πάγωμα λογαριασμών της CCC στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 65 εκατ. δολαρίων. Όμως, όπως είχε δηλώσει στέλεχος του κατασκευαστικού ομίλου ενώπιον του δικαστηρίου, η εκτέλεση της απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο τις 500 θέσεις εργασίας της CCC στην Ελλάδα.

Οι υπερήλικοι σήμερα Sabbagh και Khoury εξακολουθούν να συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της CCC,

αλλά η καθημερινή διοίκηση έχει περάσει στα παιδιά τους. Εδώ και χρόνια έχουν επικεντρωθεί στο φιλανθρωπικό τους έργο όχι μόνο στην Παλαιστίνη, αλλά και στη Δύση, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν σε οργανισμούς και think tanks του Αραβικού κόσμου, αλλά και των ΗΠΑ.

Η CCC ιδρύθηκε το 1952 από τους επιχειρηματίες Kamel Abdul-Rahman, Hasib Sabbagh και Said Khoury. Μάλιστα, πληροφορίες του Forbes αναφέρουν ότι ο Khoury εισήλθε στον κόσμο των επιχειρήσεων με 1.000 δολάρια στην τσέπη, τα οποία δανείστηκε από το θείο του. Ο Rahman απεβίωσε το 1980, έχοντας προηγουμένως μεταβιβάσει το ποσοστό του στους δύο συνεταίρους του. Το σημείο καμπής για την CCC εντοπίζεται στη δεκαετία του 1960, όταν ο όμιλος ενώνει τις δυνάμεις του με τον αμερικανικό κολοσσό Bechtel (τη μεγαλύτερη τεχνική εταιρεία των ΗΠΑ ακόμα και σήμερα) για να χτυπήσει έργα στη Μέση Ανατολή. Το πρώτο έργο, που εγκαινίασε την πολυετή συνεργασία με την Bechtel, ήταν οι δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στο Ιράκ.

Με περιουσία που αγγίζει τα 6 δισ. δολάρια, ο Said Khoury της CCC καταλαμβάνει, σύμφωνα με το περιοδικό Arabian Business, τη 10η θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους Άραβες του κόσμου. Στην 16η θέση βρίσκεται ο Hasib Sabbagh, ο οποίος παρότι διαθέτει περιουσία που αγγίζει τα 4,3 δισ. δολάρια, εξακολουθεί να δηλώνει «Παλαιστίνιος πρόσφυγας που έγινε επιχειρηματίας του κόσμου». Μάλιστα έγραψε και βιβλίο με τον ίδιο τίτλο. Η οικογένεια Sabbagh διατηρεί κατοικία στην Αθήνα, αλλά ο Said Khoury προτίμησε ως έδρα της «συνταξιοδότησης» το Κουβέιτ. Ο διεθνής Τύπος είχε γράψει και για το εξοχικό του στο Surrey με τους στάβλους και τα γήπεδα τένις. Οι δύο συνέταιροι είναι χριστιανοί και συμμετέχουν ακόμα και σήμερα σε διάφορους οργανισμούς της εκκλησίας.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πλευρά του Munib Masri στη δικαστική διαμάχη με την CCC, ο Munib Masri συμφώνησε το 1992 να συμβάλει με 10% στο κόστος της εκμετάλλευσης των επίμαχων πετρελαιοπηγών της Υεμένης. Με βάση τους όρους της συμφωνίας αυτής, δικαιούται το 10% από τα έσοδα του συγκεκριμένου project. Αν και η άντληση πετρελαίου ξεκίνησε το 1993, ο κ. Masri ισχυρίζεται ότι ουδέποτε έλαβε χρήματα από την CCC. Η υπόθεση πήρε τη νομική οδό το 2004, με αλλεπάλληλες αποφάσεις των βρετανικών δικαστηρίων να υποχρεώνουν τις θυγατρικές της CCC να καταβάλουν στον Munib Masri τα διεκδικούμενα έσοδα, που υπολογίζονταν σε 55,9 εκατ. δολάρια.

Η CCC δεν έχει μέχρι στιγμής συμμορφωθεί με αυτές τις δικαστικές αποφάσεις, γεγονός που οδήγησε τον Masri στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου ζήτησε και έλαβε ασφαλιστικά μέτρα κατά του κατασκευαστικού ομίλου. Στις 28 Σεπτεμβρίου, το πρωτοδικείο διέταξε τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της CCC μέχρι του ποσού των 65 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα, η απόφαση πιθανολογεί ότι η περιουσιακή κατάσταση της εταιρείας είναι επισφαλής, γεγονός που κρίθηκε ότι δημιουργεί κίνδυνο για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Masri και επιβάλει τη διαταγή ασφαλιστικών μέτρων.

Η απόφαση κατάσχεσης

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της απόφασης διατάχθηκε η κατάσχεση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Consolidated Contractors Corp. στην Ελλάδα, και ειδικότερα οι κάθε είδους λογαριασμοί του ομίλου στις Marfin Egnatia Bank και Arab Bank, μέχρι του ποσού των 65 εκατ. δολαρίων. Η «Ι» προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Consolidated Contractors Corp., ωστόσο, η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε εγκαίρως στο αίτημά της για κάποιο σχόλιο. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες από την πλευρά του Munib Masri, στέλεχος της Consolidated Contractors Corp. δήλωσε το Νοέμβριο του 2008 ενώπιον ελληνικού δικαστηρίου ότι τυχόν «πάγωμα» των λογαριασμών του ομίλου, θα έθετε σε κίνδυνο τις θέσεις των 500 ατόμων που απασχολούνται στα κεντρικά γραφεία του, στην Αθήνα.

Masri, ο Rothschild της Δυτικής Όχθης

Ο MUNIB MASRI είναι ο πατριάρχης της ισχυρότερης παλαιστινιακής οικογένειας. Με σπουδές γεωλογίας στις ΗΠΑ και προσωπική φιλία με τον Yasser Arafat, ο 73χρονος επιχειρηματίας έχτισε μία τεράστια περιουσία δραστηριοποιούμενος κυρίως στο χώρο των πετρελαίων. Ο αραβικός Τύπος δίνει μεγάλη βαρύτητα στο φιλανθρωπικό έργο και τις επενδύσεις του στην παλαιστινιακή οικονομία, μιλώντας για τον «Παλαιστίνιο Rothschild». Ομως, ο Sabbagh είχε δηλώσει κάποτε πως πράγματι «η Παλαιστίνη χρειάζεται έναν βαρώνο Rothschild (ο οποίος υποστήριξε ενεργά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ), αλλά δεν θα τον έχει μέχρι οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν έναν Μπεν Γκουριόν» (ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ).

Όσο για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, αυτά δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το «παλάτι» που έχτισε στη Δυτική Όχθη. Η διεθνής υπηρεσία του BBC αλλά και το Associated Press έχουν κάνει εκτενή αφιερώματα στην αναγεννησιακής αισθητικής βίλα του Masri, που μάλιστα χτίστηκε εν μέσω της Ιντιφάντα του 2000. Το εντυπωσιακό οικοδόμημα αποτελεί ακριβές αντίγραφο ενός κτίσματος του ιταλού αναγεννησιακού αρχιτέκτονα Andrea Palladio, που βρίσκεται λίγο έξω από τη Βενετία. Η πολυτέλεια και η ηρεμία της έπαυλης του Masri δεν θυμίζει σε τίποτα τις συνθήκες που επικρατούν στις κοντινές πόλεις της Δυτικής Όχθης, ωστόσο, ο επιχειρηματίας δεν νιώθει ότι πρέπει να απολογηθεί για αυτή την πρωτοφανή για την περιοχή επίδειξη πλούτου. Το αναγεννησιακό παλάτι του αποτελεί ένα πρώτο δείγμα του τι μπορούν να καταφέρουν οι Παλαιστίνιοι εάν κερδίσουν την ανεξαρτησία τους, δηλώνει ο ίδιος.

Στην Ποσειδώνος το στρατηγείο Olayan

Η CCC έχει αναλάβει έργα σε όλο τον κόσμο, χτίζοντας από τη φυλακή του Abu Ghraib στο Ιράκ έως το εθνικό αεροδρόμιο Ronald Reagan της Ουάσιγκτον. Με έσοδα που ξεπέρασαν τα 4 δισ. δολάρια το 2007 και σχεδόν 166.000 άτομα προσωπικό σε όλο τον κόσμο, η εταιρεία μπορεί να είναι ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα, ωστόσο, εδρεύει στο Μαρούσι. Ο εμφύλιος πόλεμος στο Λίβανο κατά τη δεκαετία του 1970 ανάγκασε την CCC να μεταφέρει την έδρα της από τη Βηρυτό στο Λονδίνο και λίγο αργότερα στην Αθήνα.

Για τον ίδιο λόγο (τον εμφύλιο) μετέφερε τα κεντρικά του γραφεία στην Αθήνα και ένας ακόμα αραβικός κολοσσός των επενδύσεων, ο όμιλος Olayan. Το στρατηγείο του ομίλου βρίσκεται σήμερα στην Λεωφ. Ποσειδώνος σε ένα εξαιρετικής αισθητικής κτίριο. Ελάχιστοι γνωρίζουν, όμως, την τεράστια ισχύ της οικογένειας Olayan στη Σαουδική Αραβία και τον αραβικό κόσμο
isotimia.gr
Read more...
free counters