EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Βόλος: Δυναμική αντίδραση στις απολύσεις στη βιομηχανία ΚΟΝΤΙ

Συλλαλητήριο στην Πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιεί σήμερα, στις 5 το απόγευμα, το Σωματείο Εργαζομένων της βιομηχανίας ΚΟΝΤΙ, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Βόλου και εργαζομένων στη βιομηχανία ΒΜΤ.

της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στις 60 απολύσεις που έχει εξαγγείλει η εταιρία και στην τρίμηνη διαθεσιμότητα που έχει επιβάλει με το κλείσιμο του εργοστασίου από το τέλος Αυγούστου. «Η εταιρία επιμένει να υπογράψουμε τις 60 απολύσεις. Αυτό είναι πρωτοφανές, για εμάς το ζήτημα αποτελεί “κόκκινη γραμμή”» δήλωσε στο TVXS ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΚΟΝΤΙ, Γιώργος Χαϊκάλης.

Από τις 22 Αυγούστου το εργοστάσιο της ΚΟΝΤΙ παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα το σύνολο του εργατικού δυναμικού να βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, ενώ η εταιρία θέτει ως προϋπόθεση για την επαναλειτουργία του την απόλυση 60 εργαζομένων. Οι διαβουλεύσεις του Σωματείου με την διοίκηση της εταιρίας, που ξεκίνησαν στα μέσα Οκτώβρη δεν οδήγησαν πουθενά, παρά το γεγονός ότι το σωματείο κατέθεσε προτάσεις για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του εργοστασίου, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις. «Ζητήσαμε να αναλάβουμε εμείς τη φύλαξη του εργοστασίου, προτείναμε να μπει η εταιρία σε πρόγραμμα επιχορήγησης, ακόμα και τη μείωση το μισθού μας, όμως όλες οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν» τόνισε ο κ. Χαϊκάλης.

Ο ισχυρισμός της εταιρίας ΚΟΝΤΙ,


θυγατρική της πολυεθνικής ArcelorMital, ότι οι απολύσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των περικοπών λόγω της οικονομικής κρίσης καταρρίπτεται από το σωματείο. «Από το 2004 μέχρι το 2008 υπήρξαν τουλάχιστον 50 “οικειοθελείς” απολύσεις παρά το γεγονός ότι το 2007 έκλεισε με καθαρά κέρδη 2,5 εκατ. ευρώ για την εταιρία» τονίζει ο κ. Χαϊκάλης και επισημαίνει ότι «επικαλούνται την κρίση για να καλύψουν τα δικά τους λάθη». Παράλληλα, οι δεσμεύσεις της διοίκησης για το 2010 δεν τηρήθηκαν και στο πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτος προχώρησε σε 35 νέες «αποχωρήσεις».

Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην γίνει καμία απόλυση και να επαναλειτουργήσει άμεσα το εργοστάσιο. «Στο πλευρό μας έχουμε το Εργατικό Κέντρο Βόλου και σωματεία εργαζομένων που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα μας» υποστήριξε ο κ. Χαϊκάλης, ενώ στο σημερινό συλλαλητήριο θα επιχειρηθεί συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Παράλληλα η ΓΣΕΕ, σε δελτίου Τύπου, επεσήμανε ότι «η ευρύτερη περιοχή του Βόλου δοκιμάζεται σκληρά από την αυξανόμενη αποβιομηχάνιση, τις απολύσεις και την ανεργία. Η ιδιοκτησία της ΚΟΝΤΙ, όπως και άλλων εργοστασίων, απειλεί, εκβιάζει και απολύει εργαζόμενους, για να επιβάλει την εργοδοτική ασυδοσία και τη διεύρυνση των προνομίων τους, ρίχνοντας όλα τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, με απολύσεις και περικοπές αποδοχών».

tvxs.gr
Read more...
free counters