EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Ημέρα του Κόκκινου Χεριού.


Η 12η Φεβρουαρίου έχει ονομαστεί Ημέρα της Ερυθράς Χειρός, ή Ημέρα του Κόκκινου Χεριού, με στόχο την υπενθύμιση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών όλου του κόσμου για τα παιδιά εμπλεκόμενα σε ένοπλες ομάδες, τα οποία βρίσκονται να υπηρετούν σε μέτωπα πολέμων και συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, τις περισσότερες φορές παρά τη θέλησή τους. Η επιστράτευση παιδιών αποτελεί την χείριστη μορφή κακοποίησης του παιδιού.Η Ημέρα του Κόκκινου Χεριού θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2002, όταν τέθηκε σε ισχύ το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ (που ψηφίστηκε το 1992). Σύμφωνα με την Unicef, μέσα στην τελευταία δεκαετία μονάχα, περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά πέθαναν εξ αιτίας των πολέμων και σχεδόν 15 εκατομμύρια εκτοπίσθηκαν ή έγιναν πρόσφυγες από τις διάφορες συρράξεις.
Από το 2001, το γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δημοσιεύει κάθε χρόνο μια έκθεση για τα παιδιά που αναγκάζονται να κουβαλήσουν όπλο και να λάβουν μέρος σε ένοπλες συρράξεις. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, υπάρχουν τουλάχιστον 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο που έχουν στρατολογηθεί, ουσιαστικά δια της βίας, από ένοπλες ομάδες, δυνάμεις ανταρτών ή ακόμα και τακτικούς στρατούς για να συμμετάσχουν σε ενεργό στρατιωτική δράση. Ο αριθμός των παιδιών-στρατιωτών έφτανε τις 300.000 πριν πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, αλλά είναι ακόμα εντελώς άγνωστος ο αριθμός των παιδιών που σκοτώνονται στο πεδίο της μάχης.Μετά το τέλος μιας σύρραξης, η αποστρατεία, ο αφοπλισμός και η κοινωνική επανένταξη δεν είναι ποτέ απλές υποθέσεις. Πολλά παιδιά δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην οικογένειά τους, επιλέγοντας οικειοθελώς να γίνουν στρατιώτες, θεωρώντας πως κι αυτό ένα επάγγελμα είναι. Άλλωστε, η ζωή παρέα με ένα όπλο σε κάποιες κοινωνίες έχει και τα προνόμιά της: είναι ευκολότερο να κλέψεις μια αγελάδα από το να την αγοράσεις ή να την εκτρέφεις.
Επιπλέον, όπως τονίζουν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, «ευρήματα μελέτης υποδεικνύουν πως η ψυχική διαταραχή και οι ψυχικές αρρώστιες, σχετίζεται με την ανικανότητα των παιδιών, που επηρεάστηκαν άμεσα από τον πόλεμο, να προχωρήσουν σε συμφιλίωση με τον εχθρό, με αποτέλεσμα να μην αποδέχονται μια σταθερή και μακρόχρονη ειρήνη».
ostria-gr


Read more...

Ένα σκουπίδι την ημέρα


Πριν από 9 χρόνια δημιουργήθηκε ένα κίνημα στην Φινλανδία με το όνομα Litter Movement.. Οι δημιουργοί του ονειρεύτηκαν ένα κόσμο χωρίς σκουπίδια στο δρόμο και βρήκαν τον τρόπο. Να μαζεύουμε ένα σκουπίδι τη μέρα και το πετάμε στον κάδο απορριμμάτων. Στόχος μας να είναι ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Όσο πιο καθαρό είναι το περιβάλλον, τόσο λιγότερο ο κόσμος θα πετάει και τα σκουπίδια κάτω, και πάει λέγοντας.. Όσο αυτό διαδίδεται δημιουργεί ένα ρεύμα που μπορεί να φέρει την αλλαγή. Και όπως είπε και ο Γκάντι.. “Πρέπει να είσαι η αλλαγή που εύχεσαι να δεις στον κόσμο.” αυτό ακριβώς είναι ο στόχος..

Στην ιστοσελίδα http://www.roskapaivassa.net που σύντομα θα μεταφραστεί και στα ελληνικά υπάρχει όλη η προσπάθεια που για να την αγκαλιάσουμε αρκεί μια και μόνο κίνηση..

δείτε εδώ το Group στο Facebook
kala-nea


Read more...

The Corporation

Από τα τέλη του 18ου αιώνα που μια Αμερικανική νομική απόφαση όρισε ότι το οργανωμένο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρίας είναι νόμιμα ένα νομικό πρόσωπο, έδωσε σε αυτήν τη δύναμη να γίνει η κυρίαρχη οικονομία, πολιτικά και κοινωνικά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτή η ταινία κάνει μια βαθιά ψυχολογική εξέταση στο μοντέλο της εταιρίας χρησιμοποιώντας διάφορες μελέτες. Αυτό που αποδεικνύει είναι ότι αυτό το νομικό πρόσωπο δρα σαν ένας τυπικός, καταστροφικός ψυχοπαθής χωρίς ίχνος συνείδησης. Επίσης μας δείχνει πόσο μεγάλη απειλή είναι αυτός ο ψυχοπαθής για τον κόσμο μας και το μέλλον μας και πως μερικοί άνθρωποι με θάρρος, αποφασιστικότητα και εξυπνάδα προσπαθούν να τον σταματήσουν.
Παρακολουθήστε το με προσοχή...

The Corporation [Greek Subtitles] from Free and Real on Vimeo.


teachers-limnou


Read more...
free counters