EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Κινητοποίηση για τον Θ. Ηλιόπουλο στη Θεσσαλονίκη

Πορεία για την απελευθέρωση του Θ. Ηλιόπουλου, που συνελήφθη κατά τη διάρκεια των γεγονότων του περασμένου Δεκεμβρίου, πραγματοποίησαν πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, μαζί με άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου στη Θεσσαλονίκη.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την περιοχή της Καμάρας και μέσω κεντρικών δρόμων, πέρασε από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, στη διασταύρωση της οδού Ερμού με το πλακόστρωτο της Αριστοτέλους, όπου και πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη στάση.

Η πορεία ολοκληρώθηκε όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Fatsa TV



Read more...

"ένα από τα λίγα πράγματα που πέτυχε η αποκέντρωση στην Ελλάδα ήταν να αποκεντρώσει τη διαφθορά"


environmentfood

environmentfood

Read more...

MOTO...ACROBATS!!!!




Read more...

Συγκριτική Ανάλυση Μισθών και Κόστους Ζωής. Ο ρόλος των προτιμήσεων.


Το τμήμα οικονομικής ανάλυσης της τράπεζας UBS δημοσίευσε μια έρευνα που αφορά τις αποκλίσεις των μισθών και του κόστους ζωής σε 73 πόλεις από όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιώντας ένα "καλάθι" καταναλωτή, το οποίο αποτελείται κατά:
migkonomics


* 14% είδη διατροφής
* 4% οινοπνευματώδη και προϊόντα καπνού
* 7% υγιεινή και περίθαλψη
* 5% είδη ρουχισμού
* 7% οικιακά είδη και ηλεκτρονικές συσκευές
* 20% οικίες
* 6% θέρμανση και φωτισμός
* 15% μεταφορές
* 22% διάφορες συσκευές
Τα βασικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ζυρίχη, η Κοπεγχάγη και το Όσλο είναι οι ακριβότερες πόλεις της έρευνας (σε όρους τιμών καταναλωτή). Όμως αν συμπεριληφθούν και οι τιμές ενοικίων ακινήτων, η Νέα Υόρκη, το Όσλο και η Γενεύη είναι οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου. 1/4 του κόστους ζωής των μέσων νοικοκυριών της Δυτικής Ευρώπης αφορά το κόστος ενοικίου ακινήτων και ενέργειας. Η Αθήνα κατατάσσεται 36η ανάμεσα στις χώρες τις πρώτης περίπτωσης και 39η στη δεύτερη περίπτωση (με τιμές βάσης της Ν.Υόρκης, Ν.Υ.=100).
Οι φθηνότερες πόλεις του κόσμου περιλαμβάνουν την Μανίλα, το Δελχί και το Μουμπάι.

Περαιτέρω, όσον αφορά τα εισοδήματα, οι εργαζόμενοι στη Κοπεγχάγη, την Ζυρίχη, την Γενεύη και την Ν. Υόρκη έχουν τις υψηλότερες μεικτές αποδοχές εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες πόλεις τις έρευνας, ενώ η Μανίλα, η Τζακάρτα και το Μουμπάι τις χαμηλότερες. Η Αθήνα βρίσκεται στην 31η θέση της κατάταξης ενώ αν συμπεριλάβουμε και τις εισφορές βρίσκεται στην 32η θέση (καθαροί μισθοί).

Σε όρους καθαρής αγοραστικής δύναμης ανά ώρα, οι πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις περιλαμβάνουν την Ζυρίχη, το Σίδνεϊ και το Λουξεμβούργο ενώ τις χειρότερες επιδόσεις έχουν η Μανίλα, το Ναΐρόμπι και η Τζακάρτα. Η Αθήνα βρίσκεται στην στην 32η θέση.

Όσον αφορά το κόστος διατροφής, το Τόκιο, η Γενεύη και η Ζυρίχη βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.


Read more...

«Φρονηματική» η δίωξη του Θ. Ηλιόπουλου
















ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Φωνή διαμαρτυρίας και καταδίκης στη «φρονηματική» -όπως τη χαρακτήρισαν- δίωξη του Θοδωρή Ηλιόπουλου, που συνεχίζει να βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, κατηγορούμενος για συμμετοχή στα γεγονότα του Δεκέμβρη στην Αθήνα, ύψωσαν χθες, μέλη του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα στο Βόλο. Από την Πλατεία Αγίου Νικολάου, διαδηλωτές ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση του Θ. Ηλιόπουλου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός από τον τόπο των επεισοδίων και για το λόγο αυτό έχει προχωρήσει ήδη από τις 10 Ιουλίου σε απεργία πείνας θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και ακόμη και την ίδια τη ζωή του.
Μέχρι τον Κορυδαλλό αλλά και τα γραφεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, επεχείρησαν να ακουστεί η φωνή τους, μέλη του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα από το Βόλο. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια μικρή πορεία στο κέντρο της πόλης, οι διαδηλωτές απαίτησαν την άμεση αποφυλάκιση του Θοδωρή Ηλιόπουλου, που είναι ο μόνος από τους συμμετέχοντες στην εξέγερση του Δεκέμβρη που παραμένει προφυλακισμένος.
Οι διαδηλωτές, περνώντας από το κέντρο της πόλης, έγραψαν συνθήματα στους εξωτερικούς τοίχους κτιρίων όπου στεγάζονται τράπεζες, ενώ η ατμόσφαιρα μύρισε… μπαρούτι, όταν η πορεία κινήθηκε προς το 1ο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν επεισόδια.
Στις 25 Ιουνίου, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, αποφάσισε την παράταση κατά ένα εξάμηνο της προσωρινής κράτησης του Θοδωρή Ηλιόπουλου, στις Φυλακές Κορυδαλλού, κρίνοντας ότι «η αντικοινωνική συμπεριφορά του τραυμάτισε τη δημοκρατία και έπληξε την ασφάλεια των πολιτών» και ότι «ο ίδιος δεν έχει μετανοήσει ισχυριζόμενος ότι ήταν περαστικός από τον τόπο των επεισοδίων». Τα μέλη του Δικτύου, χαρακτήρισαν «φρονηματική» τη δίωξη του Θοδωρή Ηλιόπουλου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος.
Τα μέλη του Δικτύου, έδωσαν χθες στη δημοσιότητα, απομαγνητοφώνηση ζωντανής περιγραφής από δημοσιογράφο, της σύλληψης και πολιτών από δυνάμεις των ΜΑΤ στην Αθήνα έξω από τη Νομική Σχολή, οι οποίοι παρακολουθούσαν τα επεισόδια, θέλοντας έτσι να ενισχύσουν τη θέση του Θοδωρή Ηλιόπουλου ότι ήταν περαστικός.
Παράλληλα, παρουσίασαν τις παρεμβάσεις που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε αποσπάσει τη δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης, την περασμένη Πέμπτη ότι θα απαντούσε εντός τριών ημερών στο αίτημα αποφυλάκισης του Θοδωρή Ηλιόπουλου.
Οι ίδιοι έθεσαν και την παράμετρο της υγείας του κρατουμένου, ο οποίος από τις 10 Ιουλίου, κάνει απεργία πείνας. Επικαλέστηκαν ιατρική γνωμάτευση των γιατρών Ελένης Κάκαλου και Όλγας Κοσμοπούλου, σύμφωνα με την οποία, ο Θοδωρής Ηλιόπουλος έχει χάσει το 18% του σωματικού του βάρους, ενώ παρουσιάζει επιπλοκές που θέτουν ακόμη και τη ζωή του σε κίνδυνο. Οι δύο γιατροί έχουν κάνει έκκληση για την άμεση μεταφορά του σε νοσοκομείο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση της υγείας του, κρίσιμη.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία
magnitis

Read more...

Μια "καταπράσινη" πόλη...

Βιαστήκαμε και τους παρεξηγήσαμε... Αυτό είναι το πρότυπο που θέλει να επιβάλλει η Ελληνική κυβέρνηση.. Αυτή είναι η "καταπράσινη" Αθήνα που τόσο έχουμε ανάγκη. Χαρίζει χαρά στους πολίτες της και δεν καίγεται με τίποτα. Λίγη μπογιά να έχετε και μην σας νοιάζει τίποτα...

trelokouneli


Read more...

Υπνοβάτης επέζησε μετά από πτώση από τον 4ο όροφο!

Ρουμάνος γλύτωσε με μικροτραυματισμούς μετά από πτώση από ύψος 55ft από τον τέταρτο όροφο που βρισκόταν το διαμέρισμά του.
Ο 32χρονος Marius Purcariu από το Arad,βρέθηκε τυλιγμένος με μία κουρτίνα πάνω στο καπό ενός αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο κάτω από το παράθυρο της κρεβατοκάμαράς του.
Στους γιατρούς είπε ότι δεν θυμόταν πώς έφτασε εκεί.
"Θυμάμαι έκλεισα την τηλεόραση και πήγα για ύπνο γύρω στις 2π.μ.
Μετά άκουσα θόρυβο και την γυναίκα μου να με φωνάζει από το παράθυρο.Πιστεύω ότι ήμουν πολύ τυχερός."
Οι γιατροί είπαν ότι είναι θαύμα που δεν έπαθε τίποτα χειρότερο παρά μόνο ένα σπασμένο πλευρό και ένα σπασμένο πόδι.
Θεωρούν ότι είναι μία σαφής περίπτωση υπνοβασίας και το γεγονός ότι χαλάρωσαν οι μύες του κατά τον ύπνο, του έσωσε την ζωή

kakoslykos7





Read more...

ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Κρατάνε σε αχρηστία 2 πανάκριβα κέντρα Συντονισμού, γιατί δεν ξέρουν να τα χειριστούν!...

Ο Έλληνας φορολογούμενος τα ακριβοπλήρωσε. 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Τ' αγοράσαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Siemens κι εδώ).
Δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που ήξεραν να τα χειριστούν,αποστρατεύτηκαν.

Μιλάμε για δύο...
...κινητά κέντρα που μοιάζουν σαν διαστημικά λεωφορεία. Μπαίνουν στη φωτιά χωρίς κανένα πρόβλημα λόγω της πυρίμαχης κατασκευής τους. Έχουν όργανα με απίστευτες δυνατότητες και μέσα απ' αυτά και από τον τόπο της πυρκαγιάς μπορεί να γίνει ένας τέλειος από πλευράς τεχνολογίας συντονισμός.

Αυτά τα πανάκριβα "διαστημικά λεωφορεία" είναι αραγμένα κι άχρηστα στο προαύλιο του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής...
irakliowebradio Read more...

Μουσικό διάλειμμα...


Οι Αμερικανοί THE AGGROLITES για 2 μοναδικές εμφανίσεις στην Ελλάδα
Tετάρτη 25/8 στο An Club,Αθήνα και
Πέμπτη 26/8 στο Block33,Θεσσαλονίκη
Μαζί τους το Αιγειότικο συγκρότημα Les Skartoi
Τιμή εισιτηρίου:20 Ευρώ


Read more...

Είκοσι άτομα επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης για να μη συλληφθεί ένας 27χρονος

Είκοσι άτομα, επιτέθηκαν τα μεσάνυχτα σε αστυνομικούς που είχαν συλλάβει για κατοχή ναρκωτικών έναν 27χρονο στην περιοχή του Δενδροποτάμου στη Θεσσαλονίκη. Οι επιτιθέμενοι επεδίωκαν και πέτυχαν την απόδραση του 27χρονου, ο οποίος και πλέον αναζητείται. Συνελήφθη ένας 60χρονος, ο οποίος ήταν μαζί με αυτούς που... πραγματοποίησαν την επίθεση, ο οποιος και οδηγήθηκε στον Εισαγελέα. Στο χώρο της συμπλοκής βρέθηκε ένα δέμα που περιείχε 16,8 γραμμάρια χασίς και είχε πετάξει ο 27χρονος.

taxalia



Read more...

Οffline οι πειρατές


Εκτός λειτουργίας το Pirate Bay έπειτα από δικαστική παρέμβαση

Στοκχόλμη
Η δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων Pirate Bay τέθηκε offlline έπειτα από δικαστική απόφαση που υποχρεώνει τον πάροχο πρόσβασης του δικτυακού τόπου να τον βγάλει από την «πρίζα»


Περιφερειακό δικαστήριο της Στοκχόλμης απείλησε με πρόστιμο 500.000 κορωνών (50.000 ευρώ) τον ISP Black Internet, μέσω του οποίου συνδεόταν στο Διαδίκτυο το Pirate Bay.

Στο μεταξύ, οι αναφορές ότι το Pirate Bay θα μετατρεπόταν σύντομα σε νόμιμη επιχείρηση φαίνεται να διαψεύδονται. Στις 30 Ιουνίου, η σουηδική εταιρεία online παιχνιδιών Global Gaming Factory ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε την υπηρεσία για περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Τα σουηδικά μέσα αναφέρουν όμως τώρα ότι η ανακοίνωση για την εξαγορά ήταν στην πραγματικότητα μπλόφα, σχεδιασμένη να ανεβάσει την τιμή της μετοχής της Global Gaming Factory.

Την Τρίτη το Pirate Bay φαίνεται να βρίσκεται εκτός λειτουργίας, δεν αποκλείεται όμως να επαναλειτουργήσει μέσω διαφορετικού παρόχου πρόσβασης.

Νομική διαμάχη

Τον περασμένο Απρίλιο, τέσσερις άνδρες που βρίσκονται πίσω από το Pirate Bay καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκισης για συνέργια σε παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και κλήθηκαν να πληρώσουν αποζημιώσεις 3,56 εκατ. δολαρίων σε δισκογραφικές εταιρείες και κινηματογραφικά στούντιο.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είχαν ασκήσει έφεση και μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας ο δικτυακός τόπος τους παρέμενε σε λειτουργία.

Τον Ιούλιο, η κινηματογραφική βιομηχανία υπέβαλε νέα αγωγή κατά του Pirate Bay και τη Δευτέρα εκδόθηκε δικαστική απόφαση που εμποδίζει τη λειτουργία του διαδικτυακού τόπου μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

Το Pirate Bay ιδρύθηκε το 2003 και γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν μια από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες για την ανταλλαγή νόμιμων και παράνομων αρχείων. Λειτουργούσε σε μια νομικά γκρίζα περιοχή, καθώς τα επίμαχα αρχεία δεν αποθηκεύονται στους δικούς του διακομιστές -προσέφερε μόνο συνδέσμους (links) για την ανταλλαγή υλικού ανάμεσα στους ίδιους τους χρήστες.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βίκτορ Μούλερ, διευθύνων σύμβουλος της Black Internet που προσέφερε διαδικτυακή πρόσβαση στο Pirate Bay μέχρι σήμερα, οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας θα μπορέσουν να βρουν σύντομα άλλο πάροχο πρόσβασης.
in.gr
Read more...

Πως να στρατολογήσετε το σωστό άτομο στη σωστή δουλειά


Τοποθετείστε περίπου 100 τούβλα με κάποια συγκεκριμένη σειρά σ' ένα κλειστό δωμάτιο με παράθυρο που να είναι ανοιχτό.
Μετά στείλτε 2 με 3 υποψήφιους στο δωμάτιο και κλείστε τη πόρτα.
Αφήστε τους μόνους, γυρίστε μετά από 6 ώρες και αναλύστε την κατάσταση:
Εάν μετράνε τα τούβλα, βάλτε τους στο λογιστήριο.
Εάν τα ξαναμετράνε, βάλτε τους στον εσωτερικό έλεγχο.
Εάν τα έχουν κάνει όλα τελείως χάλια, βάλτε τους στο μηχανολογικό.
Εάν κανονίζουν να βάλουν τα τούβλα με κάποια περίεργη σειρά, βάλτε τους στον
σχεδιασμό
Εάν πετάνε τα τούβλα ο ένας στον άλλον, βάλτε τους στο επιχειρησιακό κομμάτι.
Εάν κοιμούνται, βάλτε τους στην ασφάλεια.
Εάν έσπασαν τα τούβλα σε κομμάτια, βάλτε τους στη μηχανογράφηση.
Εάν κάθονται και δεν κάνουν τίποτα, βάλτε τους στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων -
προσωπικό.
Εάν λένε ότι έχουν δοκιμάσει διάφορους συνδυασμούς, αλλά δεν έχει μετακινηθεί ούτε
ένα τούβλο, βάλτε τους στις πωλήσεις.
Εάν έχουν ήδη φύγει, βάλτε τους στο μάρκετινγκ.
Εάν κοιτάνε έξω από το παράθυρο, βάλτε τους στο στρατηγικό-μακρόπνοο σχεδιασμό.
Και τέλος, εάν μιλάνε μεταξύ τους και δεν έχουν κουνήσει ούτε ένα τούβλο, δώστε τους
συγχαρητήρια και βάλτε τους στα υψηλότερα διευθυντικά κλιμάκια

ΓΚΟΛΑΝΤΙΕΣ
Read more...

Μ΄ ανάβεις καριόλη μου...



Μετά από 3 μέρες διακοπές στην κόλαση, επιστρέφω πιο hot από ποτέ.



Τα είπα με τον αρχιδιά-ολο Κώστα Καραμανλή, είδα και τον ρ-υπασπιστή Προκόπη Παυλόπουλο και γύρισα.



Ήταν καλό που τους γνώρισα από τόσο κοντά, πήρα μέτρα για το καζάνι στο οποίο θα μπουν σαν κουράδες, το συντομότερο.

itsaousa


Εύχομαι και ελπίζω να καεί όχι το σπίτι τους, αλλά η ζωή τους ολόκληρη. Έτσι, για τον χαβαλέ μου.
Και λίγο πριν τον επιθανάτιο ρόγχο, να τους πιάσουν οι τύψεις για όσα έκαναν μέχρι σήμερα, σε όλα τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκαν.




Κάποιοι φίλοι γνωρίζουν ότι μένω κάπου ανάμεσα στη Δροσιά, Άνοιξη και Σταμάτα.



Σε ένα σπίτι που νοίκιασα πριν 2 χρόνια, ένα σπίτι μέσα στο δάσος, παράνομα χτισμένο 120 τετραγωνικά, ενώ δικαιούται μόνο τα 50.
Κι αυτό επειδή ο παπούς της ιδιοκτήτριας είχε μαντρί κάποτε εδώ, με παλιό κτίσμα μέσα. Όταν υπάρχει παλιό κτίσμα, δικαιούσαι να το αναστηλώσεις.
Βέβαια η ιδιοκτήτρια δεν το αναστήλωσε, έκανε αποθήκη το παλιό και έχτισε ένα διώροφο σπίτι στη μέση του οικοπέδου. Όπως και όλοι οι γείτονες τριγύρω.



Το οικόπεδο 2 στρέμματα, γεμάτο πανύψηλα πεύκα. Σαν όλα τα άλλα εδώ.



Αυτή η ιστορία οικοδόμησης του σπιτιού που μένω είναι πανομοιότυπη με δεκάδων εκατοντάδων σπιτιών σε όλη την έκταση που κάηκε από την Παρασκευή το βράδυ.


Αναμφισβήτητα υπέροχο περιβάλλον, αν και εγώ αναγκάστηκα να το νοικιάσω γιατί μου έπεφτε πολύ μακριά. Όμως όταν αναζητάς επειγόντως σπίτι μέσα στο χειμώνα και έχεις σκύλους και γάτες, μόνο κάτι τέτοιο θα βρεις.



Και έχουμε και λέμε: είναι παλιάνθρωποι όσοι χτίζουν έτσι, είμαι παλιάνθρωπος κι εγώ που νοίκιασα ένα τέτοιο σπίτι. Πάνω από όλα όμως, είναι σάπια και ανίκανη η εκάστοτε κυβέρνηση που επιτρέπει για λόγους ψηφοθηρίας να χτίζονται έτσι τα σπίτια.



Και ω, τι ωραίο, χτυπιόμαστε αν μας καεί ένα τέτοιο σπίτι και ακόμα πιο ωραίο, η πυροσβεστική την ώρα της φωτιάς παλεύει να το σώσει αφήνοντας το δάσος να καίγεται.



Όπως και να έχει όμως, πάνω από όλα ευθύνεται η όποια κυβέρνηση που λόγω ανικανότητας, ελλείψεων και υποδομών, συμβάλλουν στις τεράστιες, καταστροφικές πυρκαγιές.


Εδώ μπαίνουν ο Καραμανλής και ο Παυλόπουλος, και η όποια τους διακυβέρνηση.
Ο μεν πρώτος γιατί λέει μόνο μαλακίες για νόμους του ΠΑΣΟΚ που αναρωτιέμαι γιατί δεν άλλαξε τόσα χρόνια αφού τους θεωρεί εγκληματικούς και ο δε Παυλόπουλος γιατί μιλάει (χέζει) για άψογο συντονισμό που παρεμποδίστηκε από τους ισχυρούς ανέμους και τη μορφολογία του εδάφους.
Ίσως και από μια χελώνα που έτρεχε να σωθεί εμποδίζοντας τα πυροσβεστικά.
Παπαριές που αξίζουν ροχάλα και από παιδάκια του νηπιαγωγείου.



Το χειρότερο δε, είναι πως μετά την καταστροφή του 2007 για την οποία είναι απολύτως υπεύθυνη η παρούσα εμετική κυβέρνηση, η μεγαλύτερη καταστροφή που έχουν δει τα μάτια μου εκτός από την τωρινή, δεν ενδιαφέρθηκε, δεν οργανώθηκε, δεν νοιάστηκε να προλάβει μια παρόμοια, αυτή που ζούμε τις τελευταίες ημέρες.

Με τι αρχίδια, θα πει κανείς; Σωστό κι αυτό.



Δυο τεράστιες οικολογικές καταστροφές, που καμία άλλη κυβέρνηση στα χρονικά της σύγχρονης ιστορίας δεν ολοκλήρωσε.



Καμία άλλη κυβέρνηση δεν είναι ικανή να φέρει το χάος όπως αυτή που έχουμε και την οποία πολλοί μαλάκες εξέλεξαν και την εμπιστεύτηκαν μετά τις φωτιές του 2007.



Και που ελπίζω στις επερχόμενες εκλογές αυτοί οι παλιομαλάκες που την ψήφιζαν ως τώρα, αν δεν ψηφίσουν κάτι άλλο, την ημέρα των εκλογών να βάλουν τα χέρια τους στον κώλο τους βαθιά και να μην τα βγάλουν από κει αν δεν κλείσουν οι κάλπες.



Το σπίτι μου δεν κάηκε, παρότι η φωτιά πέρασε από δίπλα του.
Ποιος ξέρει αν θα καεί του χρόνου. Ευτυχώς που θα μετακομίσω και πάλι.



Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι οι πρώτες σκηνές που είδαν τα μάτια μου όταν ξύπνησα το Σάββατο.
Δεν περιγράφεται το συναίσθημα.

Εννοείται ότι μάζεψα τα ζώα μου και κατέβηκα στο πατρικό μου στο Χαλάνδρι.
Ας καιγόταν. Ούτε ρούχα δεν πήρα.
Με τις σαγιονάρες έφυγα.

Μου φαινόταν ιεροσυλία να πάρω πράγματα, να σώσω πράγματα, μέσα σε αυτή την κόλαση.



Σημείωστε ότι από το πρωί του Σαββάτου, μέχρι το απόγευμα που έφυγα, δεν είδα παρά μόνο 2 ελικόπτερα, τα οποία μάλλον αναγνωριστική πτήση έκαναν αφού δεν έριξαν νερό.



Γι αυτό κάηκε το σύμπαν την Κυριακή. Εκτιμούσαν την κατάσταση από το Σάββατο.


Χώρια που με 10 αεροπλάνα και 8 ελικόπτερα, δουλειά δεν γίνεται.

Ούτε ιπτάμενους κουβάδες δεν αγόρασαν οι πούστηδες μετά το ολοκαύτωμα της Πελοποννήσου.




Αν δεν πάρουν 1% στις εκλογές κι αυτό επειδή θα αυτοψηφιστούν μαζί με τα σόγια τους, να πάνε να γαμηθούνε οι κωλοέλληνες που θα τους ψηφίουν.
Να καεί το σπίτι τους μέσα στην πλατεία Κολιάτσου, μόνο το δικό τους διαμέρισμα από τη μια και μοναδική μουριά που υπάρχει στο πεζοδρόμιο.

itsaousa
Read more...

Το Space Oddity κυκλοφορεί σε επετειακή version




To album του David Bowie 'Space Oddity' που κυκλοφόρησε το 1969, θα επανακυκλοφορήσει στις 12 Οκτωβρίου μαζί με ακυκλοφόρητα μέχρι τώρα κομμάτια.

Αρχικά είχε βγει με τον τίτλο 'David Bowie' τον Νοέμβρη του 69 αλλα μετονομάστηκε σε 'Space Oddity' το 1972.

Τώρα έγινε remastering για την νέα του κυκλοφορία.

Τα ακυκλοφόρητα κομμάτια συμεπριλαμβάνουν demo, ραδιοφωνικά αποσπάσματα και εναλλακτικές βερσιόν των κομματιών του άλμπουμ.
Η κυκλοφορία γιορτάζει την 40η της επέτειο και θα είναι ψηφιακή, σε cd και σε βινύλιο.

Το tracklisting για την επετειακή έκδοση θα είναι το εξής


CD 1:
'Space Oddity'
'Unwashed And Somewhat Slightly Dazed'
'Letter To Hermione'
'Cygnet Committee'
'Janine'
'An Occasional Dream'
'Wild Eyed Boy From Freecloud'
'God Knows I'm Good'
'Memory Of A Free Festival'

CD 2:
'Space Oddity' (Demo)
'An Occasional Dream' (Demo)
'Wild Eyed Boy From Freecloud' (Single B-Side)
'Let Me Sleep Beside You' (BBC Radio Session)
'Unwashed And Somewhat Slightly Dazed' (BBC Radio Session)
'Janine' (BBC Radio Session)
'London Bye Ta-Ta' (Stereo Version)
'The Prettiest Star' (Stereo Version)
'Conversation Piece' (Stereo Version)
'Memory Of A Free Festival (Part 1) ' (Single A-Side)
'Memory Of A Free Festival (Part 2) ' (Single B-Side)
'Wild Eyed Boy From Freecloud' (Alternate Album Mix)
'Memory Of A Free Festival' (Alternate Album Mix)
'London Bye Ta-Ta' (Alternate Stereo Mix)
'Ragazzo Solo, Ragazza Sola' (Full Length Stereo Version)

180 Gram Limited Edition Vinyl:
Side 1:
'Space Oddity'
'Unwashed And Somewhat Slightly Dazed'
'Letter To Hermione'
'Cygnet Committee'

Side 2:
'Janine'
'An Occasional Dream'
'Wild Eyed Boy From Freecloud'
'God Knows I'm Good'
'Memory Of A Free Festival'
Read more...

ΒΟΛΟΣ




photos by argycon

Ο Βόλος είναι μεγάλη πόλη της Θεσσαλίας, χτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου, κοντά στην θέση της αρχαίας Ιωλκού στους πρόποδες του Πηλίου. Είναι επίσης μία από τις πιο μεγάλες πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας. Ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Βόλου, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ανέρχεται σε 85.001 κατοίκους. Ο πληθυσμός ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος ανέρχεται σε 123.119 κατοίκους


Δήμοι Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βολου

Η ονομασία Βόλος μπορεί να αναφέρεται στο Δήμο Βόλου είτε στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα που περιλαμβάνει τους Δήμους Βόλου, Νέα Ιωνίας, Αισωνίας και Ιωλκού.

Το όνομα του Βόλου
Η προέλευση του ονόματος Βόλος δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη. Κατά ορισμένους, η λέξη Βόλος αποδίδεται σε παραφθορά του αρχαίου ονόματος Ιωλκός (Ιωλκός > Γιωλκός > Γώλος > Βώλος ή Βόλος). Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η ονομασία Βόλος προήλθε από το όνομα Φόλος, που κατά την μυθολογία ήταν πλούσιος γαιοκτήμονας της περιοχής. Κατά μία τρίτη εκδοχή(βλ. "Η επανασταση της Θετταλομαγνησίας, του Γ. Κορδάτου), η λέξη Γώλος ή Βόλος προέρχεται από την σλαβική λέξη golo, που σημαίνει γυμνός/φαλακρός (ίσως και τόπος χωρίς δέντρα). Τέλος, κατά μία τέταρτη εκδοχή, η ονομασία Βόλος είναι παραφθορά της ιταλικής λέξης golfo, που σημαίνει κόλπος. Γεγονός πάντως είναι ότι το τοπωνύμιο Βόλος εμφανίστηκε γύρω στον 14ο αι. και χρησιμοποιήθηκε πρώτα για το χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες του Πηλίου και που σήμερα αποκαλείται Άνω Βόλος.

Μυθολογία
Η περιοχή της Μαγνησίας αναφέρεται σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς ελληνικούς μύθους.

Γενάρχης της περιοχής υπήρξε ο Μάγνης, γιος του Αιόλου, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Πήλιο. Στο Πήλιο κατοικούσαν οι Κένταυροι, ιππόμορφα όντα που προήλθαν από την ένωση του Ιξίωνα και της Νεφέλης. Γνωστός Κένταυρος της μυθολογίας ήταν ο Χείρων, ο οποίος μεσολάβησε για τον γάμο του Πηλέα με την Θέτιδα, που έγινε στο Πήλιο. Στην διάρκεια του γάμου και εξαιτίας του μήλου της Έριδος, προκλήθηκε ο Τρωικός πόλεμος.

Κοντά στον σοφό Κένταυρο Χείρωνα μαθήτευσε ο Ασκληπιός, πατέρας της ιατρικής, καθώς και ο Αχιλλέας. Από την Μαγνησία, επίσης, ξεκίνησε η Αργοναυτική εκστρατεία, που σχετίζεται ιστορικά με την απαρχή της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού στον ελλαδικό χώρο.

Ιστορία
Η περιοχή του Βόλου, η αρχαία Μαγνησία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες περιοχές που κατοικήθηκαν στον ελλαδικό χώρο. Οι οικισμοί που ανακαλύφθηκαν στα κοντινά χωριά Σέσκλο και Διμήνι χρονολογούνται από την 7η χιλιετία π.Χ., ενώ η πολιτισμική παρουσία στον χώρο συνεχίζεται αδιάκοπη μέχρι σήμερα

Στα αρχαία χρόνια

Η ευρύτερη περιοχή του Βόλου συγκεντρώνει μερικές από τις σημαντικότερες νεολιθικές θέσεις ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου. Οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή έχουν φέρει στο φως σαράντα περίπου νεολιθικούς οικισμούς (7η–8η χιλιετία π.Χ.), αρκετοί από τους οποίους εξακολούθησαν τις δραστηριότητές τους και κατά την διάρκεια της εποχής του χαλκού (3000–1500 π.Χ.). Οι σημαντικότεροι νεολιθικοί οικισμοί ανακαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα στις αρχές του 20ου αι. στο Σέσκλο και το Διμήνι. Στους χώρους αυτούς, οι έρευνες ανέδειξαν χαρακτηριστικά γραπτά κεραμικά, κοκάλινα και λίθινα εργαλεία, καθώς και αντικείμενα από οψιδιανό που προερχόταν από την Μήλο.

Σημαντικές μυκηναϊκές θέσεις έχουν ανακαλυφθεί στον λόφο των Αγίων Θεοδώρων, στην σημερινή συνοικία του Βόλου Παλιά, και στα Πευκάκια. Στην μυκηναϊκή περίοδο χρονολογείται η ίδρυση της Ιωλκού, σημαντικού οικονομικού και πνευματικού κέντρου της περιοχής, που συνδέεται άμεσα με τον ξακουστό μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας. Παλαιότεροι ερευνητές εκτιμούσαν ότι η θέση της Ιωλκού ήταν στα Παλιά. Ωστόσο, νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα τεκμηριώνουν την άποψη ότι η έδρα των βασιλιάδων της Ιωλκού δεν ήταν στα Παλιά, αλλά στο Διμήνι. Εκεί βρισκόταν το κέντρο των οικονομικών δραστηριοτήτων που βασίζονταν στην γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ οι εμπορικές δραστηριότητες γίνονταν από το λιμάνι στα Πευκάκια. Στην κλασική περίοδο (6ος αι. π.Χ.) ήκμασαν οι Παγασές, οι οποίες υπήρξαν επίνειο των Φερών.

Το 293/92 π.Χ. ο βασιλιάς της Μακεδονίας Δημήτριος ο Πολιορκητής ίδρυσε στην χερσόνησο που σήμερα αποκαλείται Πευκάκια την πόλη Δημητριάδα, συνενώνοντας τις Παγασές με διάφορες γειτονικές κώμες. Η Δημητριάδα αποτέλεσε ισχυρό στρατιωτικό σταθμό και ορμητήριο των Μακεδόνων. Παράλληλα εξελίχτηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο κατά την περίοδο από το 217 έως το 168 π.Χ. Η πόλη ήταν χτισμένη σύμφωνα με το ιπποδάμειο σύστημα και περιβαλλόταν από ισχυρό τείχος. Στο ανατολικό τμήμα της πόλης βρίσκονταν το ανάκτορο, νότια η αγορά και δυτικά το θέατρο. Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλές επιτύμβιες στήλες που δίνουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την οικονομία, την κοινωνία και την τέχνη της εποχής. Το 197 π.Χ. η Δημητριάδα έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων.

Από τα πρωτοχριστιανικά έως τα μεταβυζαντινά χρόνια

Η Δημητριάδα εξακολούθησε να ακμάζει και κατά την διάρκεια της ρωμαϊκής κατάκτησης. Μαζί με τις Φθοιώτιδες Θήβες, που βρίσκονταν στην σημερινή Νέα Αγχίαλο, ήταν τα σημαντικότερα κέντρα της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής Θεσσαλίας, αποτελώντας την διέξοδο της ενδοχώρας προς την θάλασσα. Μάλιστα, από τον 5ο αι. μ.Χ., η Δημητριάδα έγινε έδρα επισκόπου.

Στα τέλη του 6ου αι., εξαιτίας των σλαβικών επιδρομών, οι Φθοιώτιδες Θήβες εγκαταλείφθηκαν, ενώ οι κάτοικοι της Δημητριάδας κατέφυγαν για προστασία στο λόφο των Αγίων Θεοδώρων στα Παλιά, όπου προϋπήρχε οικισμός οχυρωμένος από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό (551 μ.Χ.). Τους επόμενους αιώνες η πόλη έχασε την σημασία της, καθώς ήταν επισφαλής στις επιθέσεις Σαρακηνών πειρατών.

Το 1204, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους, η Δημητριάδα δόθηκε στους Μελισσηνούς, ονομαστή βυζαντινή οικογένεια. Τον 14ο αι., συναντάται για πρώτη φορά το τοπωνύμιο Βόλος. Το 1423 το κάστρο των Παλαιών έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Τότε οι χριστιανοί κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τις παραλιακές περιοχές και να μεταναστεύουν στα υψώματα του Πηλίου. Προς το τέλος του 16ου αι., η έδρα του επισκόπου Δημητριάδος μεταφέρθηκε στον Άνω Βόλο.

Η Τουρκοκρατία
Το οθωμανικό κάστρο του Βόλου σε ιταλική χαλκογραφία του 17ου αι.
Κ. Βολανάκης, Το λιμάνι του Βόλου (1875;). 32,5 εκ. x 48 εκ. Λάδι σε μουσαμά. Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Ο Βολανάκης έχει αποθανατίσει το λιμάνι του Βόλου και τις κοντινές ακρογιαλιές σε πολλούς πίνακές του.
Βόλος: Η οδός Δημητριάδος το 1905. Φωτογραφία: Στ. Στουρνάρας.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η οικονομική και πνευματική δραστηριότητα της περιοχής μεταφέρθηκε στο Πήλιο, το οποίο ευνοήθηκε από το καθεστώς προνομίων που του είχαν παραχωρήσει οι Οθωμανοί κατακτητές. Από τον 17ο αι. και μέχρι την Επανάσταση του 1821, το Πήλιο εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πρωτοβιομηχανικά και πνευματικά κέντρα του ελλαδικού χώρου. Κατά την ίδια περίοδο, το κάστρο του Βόλου ήταν αποκλειστικός χώρος των Οθωμανών, όπου απαγορεύονταν ή αποφεύγονταν η εγκατάσταση χριστιανών.

Κατά το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης του 1821, τα χωριά του Πηλίου πήραν το μέρος των επαναστατών, αλλά οι Τούρκοι κατόρθωσαν, με την βία, να καταστείλουν την εξέγερση μέσα σε έναν χρόνο (1822). Το κάστρο του Βόλου πολιορκήθηκε από σπετσιώτικα καράβια χωρίς επιτυχία.

Η σημερινή πόλη του Βόλου άρχισε να κτίζεται έξω από το παλιό κάστρο λίγο μετά το 1830. Η ευνοϊκή γεωγραφική της θέση, λόγω του λιμανιού, συνέβαλε στην εξέλιξή της σε οικονομικό κέντρο της Θεσσαλίας. Μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1877 και την διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης (1881), η Θεσσαλία παραχωρήθηκε στο νεοελληνικό κράτος, και στις 2 Νοεμβρίου του 1881, ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε στην πόλη του Βόλου.

Κατά τον «άτυχο» Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ο Βόλος έπεσε ξανά στα χέρια των Τούρκων. Οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να ζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικά νησιά, αλλά μετά από λίγους μήνες οι Τούρκοι αποχώρησαν και έτσι Βολιώτες και Πηλιορείτες επέστρεψαν στα σπίτια τους

Στα νεότερα χρόνια

Δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, με βασιλικό διάταγμα της 31ης Μαρτίου 1883 (ΦΕΚ 126), ιδρύθηκε ο Δήμος Παγασών, ο προκάτοχος του σημερινού Δήμου Βόλου. Η ανάπτυξη της νέας πόλης ήταν ραγδαία. Η βιοτεχνική και γεωργική παράδοση του Πηλίου, το λιμάνι του καθώς και τα παροικιακά κεφάλαια που εισέρρευσαν στην περιοχή ήταν μερικοί από τους παράγοντες που ευνόησαν την οικονομική εξέλιξη της πόλης με κύριες κατευθύνσεις το εμπόριο και την βιομηχανία. Η ευνοϊκή θέση και η αλματώδης οικονομική εξέλιξη της πόλης προσέλκυσαν κατοίκους και επενδυτές από άλλες περιοχές. Η σύντομη κατάληψη του Βόλου κατά την διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 δεν είχε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξή του.

Το 1886, ολοκληρώθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση του Βόλου με την Λάρισα και την Καλαμπάκα. Το 1895 επίσης, άρχισε την λειτουργία της η σιδηροδρομική γραμμή Βόλου–Λεχωνίων, που επεκτάθηκε έως τις Μηλιές το 1904. Παράλληλα, το 1892, ξεκίνησαν τα έργα διαμόρφωσης του λιμανιού που συνεχίστηκαν και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες διακίνησης εμπορευμάτων. Ας σημειωθεί ότι το 1919, το λιμάνι του Βόλου ήταν το πρώτο σε εξαγωγές καπνών στην Ελλάδα, με ποσοστό εξαγωγών 30%.

Συγκεντρώνοντας όλες τις προϋποθέσεις — κεφάλαια, εργατική δύναμη, διευρυμένη εσωτερική αγορά, πρόσβαση στις πρώτες ύλες — ο Βόλος εξελίχθηκε προπολεμικά σε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο. Οι κυριότεροι κλάδοι της βιομηχανίας ήταν τα τρόφιμα, το μέταλλο, ο καπνός, η υφαντουργία και η βυρσοδεψία.
Παράλληλα με την οικονομική άνθηση, αναπτύχθηκε σημαντική πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα. Το 1894 θεμελιώθηκε το Δημοτικό Θέατρο, ενώ το 1896 ιδρύθηκε ο Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου. Το 1908, άρχισε να λειτουργεί το Ανώτερο Δημοτικό Παρθεναγωγείο, το οποίο διηύθυνε ο πρωτοπόρος παιδαγωγός Αλέξανδρος Δελμούζος και που έμελλε να κλείσει βιαίως μόνον τρία χρόνια αργότερα. Το 1908 επίσης ιδρύθηκε το Εργατικό Κέντρο Βόλου, το πρώτο στην Ελλάδα. Η οικονομική άνθιση της νέας πόλης του Βόλου προσέλκυσε και άτομα άλλων εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων. Δεν είναι τυχαίο ότι στον Βόλο υπάρχει εβραϊκή συναγωγή και καθολική εκκλησία, οι οποίες φτιάχτηκαν στις αρχές του 20ού αι. Στον Βόλο γεννήθηκε και ο διάσημος ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο, γιος του μηχανικού Εβαρίστο ντε Κίρικο, που σχεδίασε την σιδηροδρομική γραμμή Βόλου–Μηλεών.

Η Μικρασιατική Καταστροφή έφερε νέο αίμα στην αναπτυσσόμενη πόλη του Βόλου, την περίοδο που είχε μεγάλη ανάγκη από εργατικά χέρια. Οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία αρχικά εγκαταστάθηκαν στους άδειους χώρους της πόλης. Γύρω από την Πλατεία Ρήγα Φεραίου, έστησαν ολόκληρη παραγκούπολη, η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1930. Σιγά-σιγά, οι νέοι κάτοικοι του Βόλου μετακινήθηκαν προς τα ΒΔ προάστια της πόλης, στα «Προσφυγικά», που αργότερα αποτέλεσαν τον πυρήνα της Νέας Ιωνίας Βόλου.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ανέκοψε προσωρινά την εξέλιξη της πόλης. Την περίοδο 1941–1944 ο Βόλος δοκιμάστηκε σκληρά από την Ιταλική και αργότερα τη γερμανική κατοχή. Η περίοδος αυτή είναι η μόνη κατά την οποία, ο πληθυσμός της πόλης παρουσίασε μείωση. Πολλά μέλη των αντιστασιακών οργανώσεων, αλλά και απλοί άμαχοι πολίτες βρήκαν τραγικό θάνατο στους δρόμους της πόλης (ιδιαίτερα από τους δωσίλογους της ΕΑΣΑΔ), στους χώρους εκτέλεσης (όπως η πλατεία Ελευθερίας) και στη διαβόητη «Κίτρινη Αποθήκη», που οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους χρησιμοποιούσαν ως φυλακή. Η εβραϊκή κοινότητα του Βόλου, μία από τις αρχαιότερες της Ελλάδας είχε τις λιγότερες απώλειες από κάθε άλλη εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα, χάρη στην έγκαιρη και δυναμική παρέμβαση και κινητοποίηση του ΕΑΜ–ΕΛΑΣ, αλλά και την επιτυχή συνεννόηση του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ και του Αρχιραββίνου Βόλου Μωϋσή Πέσαχ για την εκκένωση του Βόλου από τους εβραϊκής
καταγωγής πολίτες, έπειτα και από τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης (εκτοπισμός των εβραίων της πόλης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης). (Σήμερα, η εβραϊκή παροικία του Βόλου αριθμεί μόνον εκατό περίπου ψυχές, επειδή οι περισσότεροι Εβραίοι εγκατέλειψαν τον Βόλο μετά τον πόλεμο για να εγκατασταθούν στο Ισραήλ ή αλλού.)
Νεοκλασικό κτίριο του Βόλου μετά τους σεισμούς του 1955.

Μεταπολεμικά ο Βόλος εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πολεοδομικά συγκροτήματα της Ελλάδας, από οικονομική και δημογραφική άποψη. Τον Μάιο του 1947, με βασιλικό διάταγμα ιδρύθηκε ο Δήμος Νέας Ιωνίας Βόλου. Στις 26 Φεβρουαρίου του 1954, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγασών, αποφάσισε την μετονομασία της δημοτικής Αρχής σε «Δήμος Βόλου». Την επόμενη χρονιά, δύο σεισμοί, στις 19 Απριλίου και στις 21 Απριλίου 1955, κατέστρεψαν σχεδόν το ένα τέταρτο των κτισμάτων και η πόλη άλλαξε φυσιογνωμία. Ορισμένα από τα νεοκλασικά κτίρια του του προπολεμικού Βόλου χάθηκαν για πάντα και στην θέση τους εμφανίστηκαν τα μικρά μετασεισμικά σπίτια. Δυστυχώς και αυτές οι όμορφες μετασεισμικές μονοκατοικίες χάθηκαν στην εποχή της αντιπαροχής (1970–2000), για να μετατραπούν σε άμορφες πολυκατοικίες.

Ο σημερινός Βόλος
Η βιομηχανική ανάπτυξη που γνώρισε ο Βόλος έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια δεν είχε ανάλογη συνέχεια κατά το δεύτερο μισό του 20ού αι. Μεγάλα εργοστάσια όπως η καπνοβιομηχανία Ματσάγγου, οι σιδηρουργίες Γκλαβάνη και Σταματελόπουλου, και η υφαντουργία Παπαγεωργίου έπαψαν να λειτουργούν. Η λειτουργία της Βιομηχανικής Ζώνης από το 1969 οδήγησε σε μία προσωρινή βιομηχανική άνθιση με την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών. Όμως στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η αποβιομηχάνιση του Βόλου άρχισε να γίνεται πλέον γεγονός.

Σήμερα, στην περιοχή εξακολουθούν να λειτουργούν ορισμένες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως το εργοστάσιο «Όλυμπος» της ΑΓΕΤ «Ηρακλής», η «Χαλυβουργία Ελλάδος» (πρώην Χαλυβουργία Θεσσαλίας), το εργοστάσιο ρητίνης PET της VPI, το εργοστάσιο χαλυβδόφυλλων της Κόντι, το εμφιαλωτήριο της ΕΨΑ, κ.ά. Ωστόσο, η οικονομία του Βόλου στηρίζεται πλέον κατά κύριο λόγο στο εμπόριο, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό, και κατά δεύτερο λόγο στην βιοτεχνία και την βιομηχανία.

Το 1984 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο και σχολές ή τμήματα σε όλες τις θεσσαλικές πόλεις. Το Πανεπιστήμιο, το οποίο δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το 1989, έδωσε μία νέα πνοή στην πνευματική ζωή του Βόλου, πνοή που η πόλη την είχε απολύτως ανάγκη. Στα καλλιτεχνικά του Βόλου αξίζουν να σημειωθούν το Δημοτικό Θέατρο, το Ωδείο, καθώς και η Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης.

Το 2004, ο Βόλος έγινε «ολυμπιακή πόλη», αφού φιλοξένησε ορισμένους αγώνες ποδοσφαίρου στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αγώνες έγιναν στο νέο υπερσύγχρονο Πανθεσσαλικό Στάδιο, το οποίο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αξιοποιώντας την παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο Βόλος διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυμναστικής και τμήμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπιλιάρδου το 2006, ενώ θα διοργανώσει από κοινού με τη Λάρισα τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.

πηγή:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82
Read more...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!




Read more...

A brand new day

argycon


Read more...
free counters