EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Υπό εξέταση η παράταση αποπληρωμής του δανείου της τρόικας, λόγω... Eurostat

Την παράταση της εξόφλησης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης εξετάζει η κυβέρνηση, έπειτα από τις νέες εκτιμήσεις της Eurostat ότι το έλλειμμα του 2009 δεν θα είναι τελικά 13,7% του ΑΕΠ, αλλά μεταξύ 14,1% και 15%. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι περισσότεροι εταίροι φαίνεται να θεωρούν αναπόφευκτη την αποδοχή σχετικού ελληνικού αιτήματος.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την εξόφληση του ΔΝΤ και των ευρωπαίων πιστωτών, που μετέχουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, όχι το 2013, αλλά 3 - 4 χρόνια αργότερα. Κάτι τέτοιο θα έδινε μεγάλη ανάσα στη χώρα τη διετία 2013 - 2014, οπότε συμπίπτουν μεγάλες εξοφλήσεις χρεών.

Ενδεχόμενη αποδοχή του ελληνικού αιτήματος δεν θα σήμαινε, φυσικά, όπως λένε κοινοτικές πηγές, νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από ΔΝΤ και Ευρώπη. Θα σήμαινε ωστόσο παράταση της λειτουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, που επισήμως πρέπει να λήξει το 2013 - και οι Γερμανοί αντιδρούν έντονα σε κάθε ιδέα «μονιμοποίησής» του.


Πάντως, οι περισσότεροι εταίροι φαίνεται να θεωρούν αναπόφευκτη την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, καθώς δεν επιθυμούν να γίνουν «συνένοχοι» σε τυχόν χρεοκοπία χώρας του ευρώ, με άγνωστες συνέπειες για το σύνολο της ευρωζώνης.

Κοινοτικές πηγές ωστόσο τόνιζαν πως ακόμη και αν εγκριθεί η παράταση του Μνημονίου θα αφορά το δημόσιο χρέος και την εποπτεία από την τρόικα, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει μεταβολή των στόχων που έχουν τεθεί για το έλλειμμα της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, το κλιμάκιο της τρόικας επανέρχεται τη Δευτέρα, ζητώντας κατάλογο συγκεκριμένων μέτρων που πρέπει να περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2011, καθώς ήδη έχει αποφανθεί πως το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου είναι «από αόριστο έως γενικόλογο».

Η τρόικα θέλει -σύμφωνα με κοινοτικές πηγές- σαφείς και ρητές δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά και δεν είναι τυχαίο πως προχθές ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επαναλάμβανε ότι τα προγράμματα των χωρών μελών, «πρέπει να είναι αξιόπιστα, πρέπει να είναι πιστευτά από τις αγορές».

Ωστόσο, υπάρχουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες εξαιτίας των οποίων τα μέτρα δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένα: Η μια είναι η επίσημη ανακοίνωση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, η οποία θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου και θα αναθεωρεί -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- το 13,7% προς τα πάνω, μεταξύ 14,1% και 15%. Η άλλη είναι ότι ουδείς γνωρίζει επακριβώς ποια θα είναι η απόκλιση από τον στόχο του 8,1% που έχει τεθεί από το Μνημόνιο για το 2010, παρότι κοινοτικές πηγές την τοποθετούν ήδη τουλάχιστον στη μία ποσοστιαία μονάδα.

Αργά ή γρήγορα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αποφασίσει ποια επιπλέον μέτρα θα λάβει για το 2011. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

- Η πρόβλεψη για πρόσληψη στο Δημόσιο ενός υπαλλήλου για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται θεωρείται πλέον ήπια και αναμένεται να γίνει πάγωμα των προσλήψεων σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

- Εφαρμογή της πρόβλεψης του Μνημονίου για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα κατά 20%, μέσω της κατάργησης οργανισμών, ποικίλων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νομικών προσώπων, που μόνο στους ΟΤΑ ανέρχονται σε περίπου 4.000. Πρακτικά, η τρόικα επιμένει πως μέχρι τη λήξη του Μνημονίου, το 2012, θα πρέπει να γίνουν 250.000 απολύσεις στο σύνολο του Δημοσίου.

- Πάγωμα συντάξεων και εφόσον υπάρξει μεγάλη απόκλιση από τον στόχο του ελλείμματος, νέα μείωση στους μισθούς του Δημοσίου με πλήρη κατάργηση των δώρων.

- Μετάταξη του 30% των αγαθών με συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23% από το 2011.

- Αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος σε είδος, προληπτική φορολόγηση επαγγελματιών, αύξηση φόρου πολυτελείας, επέκταση του προσωρινού έκτακτου φόρου στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, σταδιακή εφαρμογή του πράσινου φόρου για το διοξείδιο του άνθρακα, επέκταση του φόρου ακίνητης περιουσίας.

- Επιβολή νέου φόρου σε μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και ενδεχόμενη νέα αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

- Αύξηση εσόδων από άδειες για τυχερά παιχνίδια, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αλλά και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

in.gr μέσω thepresproject
Read more...
free counters