EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Πρόστυχα...φρούτα!!











paraxena.com


Read more...

Mουσικό διάλειμμα




Read more...

Δέκα χρόνια Blogger,δέκα χρόνια ελευθερία


(κάνε κλικ στη φωτογραφία)

Δέκα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε η πλατφόρμα
αυτοδημοσίευσης Blogger (www.blogger.com), η οποία τάραξε
τα νερά και έδωσε τη δυνατότητα «φωνής» στους μέχρι τότε
«άφωνους» του διαδικτύου, και το γιορτάζει με μια σειρά από
νέες δυνατότητες.
Η πλατφόρμα συστάθηκε τον Άγουστο του 1999 από μια
μικρή εταιρεία ονόματι Pyra Labs στο Σαν Φρανσίσκο και
εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Στη συνέχεια
εξαγοράστηκε από την Google τον Φεβρουάριο του 2003 και
άλλαξε τις ισορροπίες στους χώρους της ενημέρωσης.
Eνδεικτικά για την Ελλάδα, μέσω της εν λόγω πλατφόρμας
κραύγασε την απόγνωση της, η Αμαλία Kαλυβινού
(το http://fakellaki.blogspot.com στο οποίο η καρκινοπαθής
Αμαλία κατέγραφε με συγκλονιστικό τρόπο τη μάχη της
ενάντια στην επάρατη νόσο, καθώς και στα «φακελάκια»
του ελληνικού συστήματος υγείας μέχρι τον θάνατό της σε
ηλικία 30 ετών) αλλά και φιλοξενήθηκαν τα καλέσματα
διαμαρτυρίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 σε
Πάρνηθα και Hλεία.
Το Blogger χαρακτηρίζεται από την ευκολία στη χρήση του σε
σχέση με αντίστοιχες πλατφόρμες, και μπορεί πλέον να μη
βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, καθώς κυριαρχεί η
υπηρεσία Twitter, αλλά παραμένει το δημοφιλέστερο εργαλείο
αυτοδημοσίευσης στον παγκόσμιο ιστό.
Σήμερα η πλατφόρμα Blogger φιλοξενεί δέκα εκατ. «ενεργούς»
χρήστες, ενώ δέχεται μηνιαίως περίπου 300 εκατ. μοναδικές
επισκέψεις.
Χαρακτηριστικά, κάθε λεπτό της ώρας, στα ιστολόγια της
υπηρεσίας γράφονται περί τις 270.000 λέξεις.
Με αφορμή λοιπόν τον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας
η πλατφόρμα εμπλουτίζεται με νέες δυνατότητες, όπως το
«Aναγνώστες» το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να αποκτά
οπαδούς, να τους μοστράρει στο blog του, καθώς και να δηλώνει
ο ίδιος οπαδός άλλων ιστολογίων, στα πρότυπα των followers του
Twitter, το «πλαίσιο αναζήτησης» με το οποίο
πραγματοποιούνται αναζητήσεις όρων σε ιστολόγια, links,
blogrolls, το «SocialVibe» που συγκεντρώνει χρήματα για
φιλανθρωπίες και το «event» όπου ο καθένας μπορεί να
διαφημίσει μια εκδήλωση.
Eπιπλέον, ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει σε μια «λίστα
ανάγνωσης» ενημερώσεις με τα όσα δημοσιεύονται στα
ιστολόγια, τα οποία ο ίδιος έχει επιλέξει να παρακολουθεί και να
ανανεώνει το blog του «εν κινήσει», είτε μέσω κινητού
τηλεφώνου είτε μέσω διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
e-mail (Mail-to-Blogger).
Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο καιρό, η άλλοτε πρωτοποριακή
πλατφόρμα φαντάζει κάπως παρωχημένη και δέχεται έντονες
πιέσεις από ανταγωνιστές οι οποίοι «διεκδικούν το θρόνο».
Το αν θα κρατηθεί στη κορυφή θα το δείξει ο χρόνος, όμως η
ιστορία έχει καταγράψει το Blogger, ως την αρχή της απόλυτης
ελευθερίας της έκφρασης.
tvorini


Read more...

Ο Καρατέκα...


Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξυπνήσουν αναμνήσεις απο το παρελθόν αυτή την αγωνιστική... Το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού απόψε στις 21.15.
trelokouneli


Read more...

Ανακαλύπτοντας τη Χάλκα Μπουνάρ



από την Ζoe Niomanaki

Aρχαιολογική ανασκαφή στη Βουλγαρία

Το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού, με συνέπεια στο όραμά του για διάσωση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες στη θέση Χάλκα Μπουνάρ (Ηalka Bunar) στην Κεντρική Βουλγαρία (excavations.ime.gr).

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σύναψης πενταετούς συμφωνίας με την Ακαδημία Επιστημών της Σόφιας και ειδικότερα με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της (ΝΑΙΜ-BAS) και είχε στόχο τη μελέτη της περιοχής στην οποία κατά την Αρχαιότητα εξαπλώνονταν οι Οδρύσαι Θράκες
Οι έρευνες και οι ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν από αποστολή του ΙΜΕ με επικεφαλής τον προϊστάμενο
europolitis.gr

του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας δρ. Αθανάσιο Σίδερη και διήρκησαν από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουλίου 2009.

Τα πορίσματα των ερευνών φώτισαν μια ακόμα πλευρά των σχέσεων των αρχαίων Ελλήνων και των Οδρυσών Θρακών, τον πλέον εξελληνισμένο από τους γειτονικούς λαούς των Ελλήνων, πέρα από τις ήδη γνωστές αποικίες στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Παρόλο που η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο, τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου προσφέρουν τη βεβαιότητα ότι η περιοχή κατοικήθηκε ήδη από τη Νεολιθική περίοδο, καθώς ήρθε στο φως μια οικία της Μέσης Νεολιθικής περιόδου με πλούσια κεραμικά ευρήματα (5500-5200 π.Χ.).

Στα Ελληνιστικά χρόνια η εγκατάσταση στη Χάλκα Μπουνάρ ήλεγχε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και πιθανόν αποτελούσε εμπορικό σταθμό. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται μεταλλικά εργαλεία, χάλκινες πόρπες, πληθώρα οστράκων από εισηγμένα ελληνικά αλλά και ντόπια αγγεία, υφαντικά βάρη και αγαλματίδια.

Από τα ευρήματα συνάγεται ότι στην περιοχή υπήρξε έντονη βιοτεχνική,οικιστική και λατρευτική δραστηριότητα.

Την ανασκαφή επισκέφθηκαν επιφανή μέλη της βουλγαρικής αρχαιολογικής κοινότητας. Η συνεργασία μεταξύ ΙΜΕ και Ακαδημίας Επιστημών της Σόφιας αποτελεί σημαντική επένδυση στον τομέα του πολιτισμού και της ιστορίας και ενθαρρύνει τη στενότερη συνεργασία της ελληνικής και της βουλγαρικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Το ανασκαφικό έργο πρόκειται να συνεχιστεί, στοχεύοντας στην καλύτερη κατανόηση της ελληνικής παρουσίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (www.ime.gr)
Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού. Το ΙΜΕ αναπτύσσει σημαντική ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, δημιουργεί κόμβους για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ενώ, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, πραγματοποιεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» προβολές Εικονικής Πραγματικότητας, μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Read more...

Εκβρασμοί σπάνιων θαλάσσιων ειδών στις ελληνικές θάλασσες



Ανησυχητική αύξηση παρουσίασαν οι εκβρασμοί σπάνιων θαλάσσιων ειδών στις ελληνικές θάλασσες, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, με πιο σοβαρό περιστατικό, εκείνο που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες σε περιοχή βόρεια της Σάμου, όπου ξεβράστηκε μία θηλυκή νεαρή φάλαινα φυσητήρας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, Αρχιπέλαγος, το Φθινόπωρο τα περιστατικά είναι περισσότερα εξαιτίας της μεταναστευτικότητας των ζώων.
Ειδικότερα, όσον αφορά
Cosmo.gr

το πιο πρόσφατο περιστατικό, το ζώο δεν έφερε σημάδια τραυματισμού και η παρουσία του συμπίπτει ακριβώς με την αυξημένη μεταναστευτική δραστηριότητα, που παρατηρείται στους πληθυσμούς φυσητήρων κατά τους φθινοπωρινούς μήνες και ιδιαίτερα στην περιοχή
μεταξύ Ικαρίας, Σάμου, Χίου και Τουρκίας.
Δυστυχώς τα στατιστικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς σύμφωνα με τη Συντονίστρια Επιστημονικής Έρευνας και Δράσεων Προστασίας, Αναστασία Μήλιου, για κάθε θηλαστικό που βρίσκεται θανατωμένο, αντιστοιχούν περίπου άλλες 20 περιπτώσεις, που δεν εντοπίζονται.
Η φάλαινα φυσητήρας, είδος που συναντάται όλο το χρόνο στις ελληνικές θάλασσες, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος φάλαινας στη Μεσόγειο και το μεγαλύτερο οδοντοκήτος στον κόσμο. Ένας αρσενικός φυσητήρας ξεπερνά τα 18 μέτρα σε μήκος και τους 50 τόνους σε βάρος, ενώ μία θηλυκή, τα 12 μέτρα και τους 20 τόνους.

Ο αρσενικός τρέφεται με έναν τόνο καλαμάρια την ημέρα, η πορεία ταξιδιού του για την αναζήτηση τροφής είναι από 2 έως 7 μίλια, ενώ με μία μόνο ανάσα, μπορεί να φτάσει έως και τα 3.000 μέτρα βάθος. Οι αρσενικοί ζουν συνήθως μοναχικά, ενώ τα θηλυκά ζώα ζουν σε ομάδες μαζί με τα μικρά τους, τα οποία τα θηλάζουν έως και 5 χρόνια.

Ακόμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών εκβράστηκαν δύο δελφίνια, ένα ρινοδέλφινο στον Άλιμο Αττικής και ένα ζωνοδέλφινο στη Σάμο, με τα αίτια θανάτου τους να παραμένουν άγνωστα, ενώ μία θαλάσσια χελώνα εκβράστηκε- σκοτωμένη από ανθρώπινο χέρι- στην Ικαρία. Στην περίπτωση της θαλάσσιας χελώνας, το ζώο βρέθηκε μαχαιρωμένο, με κομμάτια από παραγάδι στο πτερύγιο της.

Read more...

Τα Request σας !!!


ΣΤΙΣ 18:00 ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗ.
ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΔΙΑΛΕΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ .
Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΘΑ ΜΕΤΑΔΩΘΕΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕ CAMERA
http://irakliowebradio2.blogspot.com/


Read more...

Στη μαύρη λίστα του "Τειρεσία" 1.800.000 δανειολήπτες


Του Γιώργου Χρηστίδη
gchristidis@makthes.gr

Σε δυσβάσταχτο ζυγό εν μέσω ύφεσης και πιστωτικής ξηρασίας έχει εξελιχθεί ο “Τειρεσίας” για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες και επιχειρήσεις, που έχουν μπει στις μαύρες λίστες του διαβόητου διατραπεζικού συστήματος.
Καθώς οι ακάλυπτες επιταγές αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας (το ύψος τους εκτοξεύτηκε κατά 177% τον Αύγουστο, στα 210 εκατ. ευρώ) και χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες εξαιτίας της κρίσης, περισσότεροι από 1.800.000 δανειολήπτες βρίσκονται καταχωρισμένοι στη μαύρη λίστα του “Τειρεσία”. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους προστέθηκαν στο σύστημα 350.000 νέες εγγραφές!
Ως αποτέλεσμα ο “Τειρεσίας” εξελίσσεται γοργά από εργαλείο διασφάλισης της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος σε βαρίδι για την οικονομία,με
ktimatomesitis.gr

τεράστιο κοινωνικό κόστος. Έχει και μία πολύ σοβαρή πρόσθετη παρενέργεια: στρέφει ιδιώτες και επιχειρήσεις σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα. Είναι κοινό μυστικό ότι εν μέσω κρίσης και χρηματοδοτικής ανυδρίας οι πάσης φύσεως εκπρόσωποι της κατ’ ευφημισμόν ονομαζόμενης “δευτερογενούς αγοράς” χρήματος κάνουν χρυσές δουλειές. Απελπισμένοι πολίτες και επιχειρήσεις που καίγονται για ρευστό δανείζονται από αυτές τις πηγές με ετήσια επιτόκια που σε ακραίες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και το 80%, με το επιτόκιο να κινείται κατά μέσο όρο στο 25%.
Ένα άλλο αμφιλεγόμενο ζήτημα αφορά την πρόσβαση και τη διαχείριση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όχι μόνο από το προσωπικό του “Τειρεσία” και τους χιλιάδες τραπεζικούς υπαλλήλους, αλλά και από τις εισπρακτικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν για λογαριασμό πολλών τραπεζών τη βρόμικη δουλειά της όχλησης των δανειοληπτών που καθυστερούν τις πληρωμές τους.

ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΕΡΟΣ

Εύλογα το ζήτημα της αναθεώρησης και της ελαστικοποίσης του “Τειρεσία” βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα, όπως άλλωστε αποτελεί πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί είναι να καθυστερεί η αναγγελία στο σύστημα του σφραγίσματος των επιταγών από οκτώ ημέρες σε ένα μήνα, ώστε οι υπόχρεοι να έχουν περισσότερο χρόνο να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, καθώς και να μειωθεί η τριετία που μένουν σήμερα τα... μαύρα πρόβατα του τραπεζικού συστήματος στη μαύρη λίστα.
Η απάντηση των τραπεζών στις μομφές κατά του “Τειρεσία” είναι ότι το σύστημα απλώς αποτυπώνει την πραγματικότητα και ότι έχει συμβάλει στη μείωση του ρίσκου των τραπεζών, άρα (θεωρητικά) στην επίτευξη καλύτερων όρων χρηματοδότησης. Δεν είναι τυχαίο ότι βάσει των στοιχείων του “Τειρεσία” (βάσει της λευκής λίστας με τους καλοπληρωτές) θα βγαίνουν τα περίφημα δάνεια “αλά καρτ”, με ατομικά επιτόκια, τα οποία θα είναι χαμηλότερα για τους καλούς πελάτες και υψηλότερα για τους αφερέγγυους. Οι τράπεζες εξάλλου πιέζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας να διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τις επισφάλειες, επισημαίνοντας ότι τα δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς και αγγίζουν ήδη το 10% των χορηγήσεων.


Πώς μπαίνεις και πώς... βγαίνεις από τη μαύρη λίστα

Ο “Τειρεσίας” ιδρύθηκε το 1997 από τις τράπεζες με αποστολή τη συγκέντρωση και τη διάθεση πληροφοριών που αναφέρονται στην οικονομική συμπεριφορά επιχειρήσεων και ιδιωτών. Στις μαύρες λίστες του συστήματος καταχωρούνται και παραμένουν:
- Σφραγισμένες επιταγές και απλήρωτες κατά τη λήξη τους συναλλαγματικές για τρία χρόνια.
- Καταγγελίες συμβάσεων πιστωτικών καρτών και δανείων (καταναλωτικής, στεγαστικής πίστης κλπ) για τρία χρόνια.
- Διαταγές πληρωμής για τέσσερα χρόνια.
- Προγράμματα πλειστηριασμών, κατασχέσεις και επιταγές για πέντε χρόνια.
- Οι διοικητικές κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών για πέντε χρόνια.
- Οι πληροφορίες για κηρυχθείσες πτωχεύσεις διαγράφονται μετά την πάροδο δεκαπέντε ετών από την κήρυξή τους.

ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ

- Οι πληροφορίες που αφορούν σφραγισμένες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, γραμμάτια σε διαταγή και καταγγελίες συμβάσεων καρτών και δανείων διαγράφονται από το αρχείο εφόσον εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της και έχει παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για όλα τα δεδομένα της συγκεκριμένης κατηγορίας (π.χ. ακάλυπτες επιταγές) στην οποία εντάσσονται οι πληροφορίες που διαγράφονται.
- Οι πληροφορίες που αφορούν διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών, κατασχέσεις και επιταγές του ν.δ. 1923, καθώς και διοικητικές κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών διαγράφονται, εφόσον έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της και έχει παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για το σύνολο των καταχωρημένων στο αρχείο δεδομένων.
- Τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς που αφορούν σφραγισμένες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, γραμμάτια σε διαταγή, καταγγελίες συμβάσεων δανείων και καρτών, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών, κατασχέσεις και επιταγές ν.δ. 1923, καθώς και διοικητικών κυρώσεων του υπουργείου Οικονομίας διαγράφονται εφόσον για περίοδο δέκα ετών από το πιο πρόσφατο από αυτά δεδομένο δεν καταχωρηθεί στο σύστημα αθέτησης υποχρεώσεων νεότερο δεδομένο.
Εξαιρούνται και δεν διαγράφονται κατά τα ανωτέρω: κατασχέσεις και επιταγές του ν.δ. 1923 που δεν έχουν αρθεί, ανεξόφλητες επιταγές για τις οποίες ισχύει διοικητικό μέτρο στέρησης βιβλιαρίου επιταγών και διοικητικές κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών που δεν έχουν αρθεί.
- Τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς διαγράφονται από το ΣΑΥ σε κάθε περίπτωση, μόλις συμπληρωθούν 15 έτη από την ημερομηνία κάθε δεδομένου. Η διαγραφή επέρχεται για κάθε δεδομένο χωριστά, ανεξάρτητα από το εάν τηρούνται και άλλα δεδομένα και από το εάν φέρουν ένδειξη εξόφλησης/ τακτοποίησης ή μη.
Εξαιρούνται και δεν διαγράφονται κατά τα ανωτέρω: διοικητικές κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών που δεν έχουν αρθεί.
Read more...

Η αληθινή ιστορία ενός ατυχήματος...διαδώστε το video...




Read more...

Δέλτα Έβρου, ένας υγρότοπος διεθνούς σημασίας


photos by vasilpro
Στο νοτιοανατολικό άκρο του Νομού Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός Έβρος σχηματίζει ένα πλούσιο δέλτα, έναν υγρότοπο διεθνούς σημασίας, συνολικής έκτασης 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η μεγάλη ποικιλία τύπων βλάστησης του Δέλτα Έβρου συνθέτει ένα ποικιλόμορφο μωσαϊκό. Η σπάνια χλωρίδα και πανίδα που χαρακτηρίζουν την περιοχή οφείλονται στις επιδράσεις που δέχεται ο υγρότοπος εξαιτίας της πλεονεκτικής γεωγραφικής του θέσης. Το Δέλτα Έβρου φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία πουλιών και ζώων, μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί εδώ
TravellGreece

319 είδη πουλιών, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος αν συγκριθεί με το σύνολο των ειδών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα (425 είδη).
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αξία του υγρότοπου τόσο για τη μετανάστευση, όσο και για το ξεχειμώνιασμα πολλών ειδών της ορνιθοπανίδας. Τον χειμώνα δεκάδες χιλιάδες υδρόβια πουλιά, που προέρχονται κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ξεχειμωνιάζουν στο δέλτα. Την εποχή αυτή, μπορεί κανείς να θαυμάσει εκατοντάδες φοινικόπτερα και κύκνους και χιλιάδες πάπιες να τρέφονται στις λιμνοθάλασσες του δέλτα, ενώ το σούρουπο να μετακινούνται προς τις ακτές.

Μεγάλος είναι επίσης και ο αριθμός των πουλιών που χρησιμοποιούν τον υγρότοπο ως ενδιάμεσο σταθμό κατά τις μεταναστεύσεις τους από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα. Ανάμεσα στα είδη που διέρχονται από το Δέλτα Έβρου ξεχωρίζουν ο ροδοπελεκάνος, η χαλκόκοτα, η χουλιαρομύτα, ο αργυροπελεκάνος, ο νανόγλαρος, και το μαυρογλάρονο, με πιο σημαντική τη παρουσία της λεπτομύτας, ενός από τα πιο σπάνια είδη πουλιών στον κόσμο.

Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου | Κέντρα Ενημέρωσης

Το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα του Έβρου βρίσκεται στην Τραϊανούπολη και ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 1997, με σκοπό την προώθηση της προστασίας της φύσης στην περιοχή, την οικοτουριστική της ανάδειξη, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αρχών και κοινού για τις οικολογικές αξίες του Δέλτα του Έβρου.

Tο Κέντρο Πληροφόρησης λειτουργεί σε καθημερινή βάση (καθώς και τα Σαββατοκύριακα) και μπορεί το κοινό να απευθύνεται σ' αυτό για θέματα ενημέρωσης για το Δέλτα του Έβρου, οργάνωσης και προγραμματισμού εκπαιδευτικών επισκέψεων και ξεναγήσεων στο Δέλτα του Έβρου αλλά και για να προμηθευτεί έντυπο υλικό για τον υγρότοπο. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάδειξης Δέλτα Έβρου, που διαθέτει μικρά λεωφορεία για τη μεταβίβαση των επισκεπτών.

Αναλυτικότερα, οι επισκέπτες μπορούν με την περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο και την προβολή διαφανειών από τους υπεύθυνους του Κέντρου να ενημερωθούν για τις λειτουργίες και αξίες των υγροτόπων και ειδικότερα του Δέλτα του Έβρου. Στη συνέχεια, και εφόσον έχει προϋπάρξει συνεννόηση και προγραμματισμός, να επιβιβαστούν στα λεωφορεία του Συνδέσμου για μια διαδρομή στο Ανατολικό Δέλτα, η οποία από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο μπορεί να συνδυαστεί και με βαρκάδα στα κανάλια και στις εκβολές του ποταμού. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφτεί κανείς το δυτικό τμήμα του Δέλτα με δικό του μεταφορικό μέσο μέχρι το σημείο που επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων, και με πεζοπορία.

Evros Delta is an important wetland on a national, European and international level. For many years it is a Protected Area, as it has a big value for wildlife and humanity.
In Evros Delta hundreds of thousands of birds find shelter and food all year round, while it constitutes a very important natural resource for the local community, because of his value for fishing, stock breeding, agriculture, climate, flood protection, education, recreation, science.(http://www.evros-delta.gr)
The river Evros, is the second biggest in Balkans, next to...

...to Danube. Beginning from the northern sides of Bulgarian Rilas, it crosses and it irrigates the fertile plain of Eastern Romylias, in order to it leads to Thrakiko sea of Easternly Alexandroupoli, covering a way 515 km. Reaching in the sea, it transports daily with his current, enormous volumes of materials, that repose in his estuaries. It is calculated that this materials (earth, sand, mud, trunkes of trees), that reach the 170.000 tons annually, extend the land to the sea and prevent the free flow of river, forcing him, extrude thus with a lot of legs in the sea
The space of Delta with the a lot of legs of river, the lakes, the lagoons and the islands that are created and the abundant vegetation, are one from the few wetlands of our homeland, that were rescued and have big value. With his big vegetation, it commits enormous quantities of dioxide of coal and stores or releases heat, regulating thus the microclimate of region. It protects the soil and the waters, in parts that exist big erosion, maintain important natural vegetation in soil that from their nature was not offered for culture and thanks to the humidity that it has, it encourages the existence and maintenance of big variety of flora and fauna.
In 350 amount the plant types, that shape the plant vegetation of Delta of Evros. Closely and the animal world, finds here, ideal conditions for the maintenance and his proliferation. The fishes, deposit their eggs in hot waters, where live crustaceans, clams, worms, salamantres and ranunculida. 'All these with the millions of mosquitos that are multiplied in dead water, give abundant food in the reptiles, in the amphibians, in the small birds and biggest find easy preys for their diet.
Read more...

KAΛHMEΡΑ...


Μουσκεύτηκα...


Read more...

Reflections between storms


argycon


Read more...
free counters