Το Σάββατο έγιναν οι συλλήψεις την Κυριακή η συμφωνία...Αυτό δεν σημαίνει τίποτα, όμως σίγουρα μας θυμίζει ότι το ρίσκο (που ανεβοκατεβάζει και τα επιτόκια) δεν καθορίζεται μόνο από τους οικονομικούς παράγοντες αλλά και από τους πολιτικούς παράγοντες. Πολλοί ξένοι παρατηρητές είχαν ασκήσει βέτο για την αναρχία που κατά τη γνώμη τους επικρατούσε στην Ελλάδα και ανησυχούσε πολλούς θεσμικούς επενδυτές.
Άλλο πολιτικό ρίσκο είχε η Ελλάδα -του Σημίτη ουσιαστικά- και των χιλιάδων καμερών και του σι-φο-ράι κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004 και άλλο ρίσκο είχε η Ελλάδα του Καραμανλή μετά τον Δεκ του 2008 όπου εμβρόντητοι οι διεθνείς παρατηρητές είδαν με τι ευκολία κάηκε μια Ευρωπαική πρωτεύουσα χωρίς η διεφθαρμένη κυβέρνηση να μπορεί να κάνει κάτι λόγω χαμηλής λαϊκής νομιμοποίησης και λόγω σκανδάλων που είχαν προηγηθεί.
Τότε μπήκαν οι βάσεις της άρσης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Γιατί η πολιτική είναι αυτή που στηρίζει και την οικονομία. Οι επενδυτές πρώτα κοιτάνε αν προστατεύονται τα νομικά τους δικαιώματα και μετά κοιτάνε τις προοπτικές της οικονομίας. Και δεν τους νοιάζει αν π.χ. οι Κινέζοι εξαφανίζουν σε ένα βράδυ 10,000 Ουιγούρους, ούτε τους ενδιαφέρει αν ο Πινοσέτ ή ο στρατηγός Παρκ εφάρμοζαν αυταρχικές πολιτικές στο λαό. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι αν είναι ασφαλή τα χρήματά τους.
Και εφόσον μια κυβέρνηση δεν μπορούσε να καταστείλλει τις ταραχές και τις εξεγέρσεις του Δεκ 2008 τότε θα πρέπει να ήταν πολύ ένοχη και ανίκανη για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των επενδυτών.
Συνεπώς αν ο λαός δεν μπορούσε να χειραγωγηθεί με τη βία τότε θα έπρεπε να χειραγωγηθεί με παροχές. Και αν αυτά τα έπαθε μια δεξιά κυβέρνηση τότε τι θα έπρεπε να πάθει ο μετριοπαθής πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς με το ένοχο οικογενειακό παρελθόν παροχών;...
Αυτά σκέφτονταν στο εξωτερικό οι επενδυτές όταν είδαν την Κατσέλη να προωθεί νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των τραπεζικών χρεών, όταν είδαν τον ΓΑΠ να κάνει δημόσιες διαβουλεύσεις, να κόβει τα μπόνους στελεχών και να επιβάλλει έκτακτη εισφορά "κοινωνικής ευθύνης" στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τότε, με αφορμή την αναξιοπιστία του λογιστικού-στατιστικού συστήματος καταγραφής "τα πήραν στο κρανίο".
Από τότε έως σήμερα, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Γι' αυτό το σκοπό μείωσε ήδη το έλλειμμα στο μισό, έχει ξεκινήσει 2-3 τεράστιες μαζικές αλλαγές στο κράτος για να δείξει ότι δεν ελέγχει τα πράγματα μέσω των δαπανών και ότι αντίθετα μπορεί να επιβάλλει και σκληρά μέτρα. Και συνέλαβαν και άτομα ως υπεύθυνα για την τρομοκρατία δείχνοντας διεθνώς ότι δήθεν δε "μασάνε" και ενώ μπορεί να είναι σοσιαλιστές είναι πιο σκληροί από τους κατ΄ όνομα δεξιούς.
Η οικονομική κρίση επιτάχυνε τις εξελίξεις, αλλά η αύξηση του πολιτικού ρίσκου έκανε τα spreads να ανέβουν ακόμη πιο γρήγορα. Συνεπώς, γνωρίζοντας αυτό το γεγονός, από εδώ και πέρα οι κυβερνώντες θα ξέρουν το μάθημά τους: Όσο αυξάνει το δημόσιο χρέος ή το οικονομικό ζόρι θα πρέπει με την επιβολή βίας να κάνουν τους επενδυτές να αισθάνονται ασφαλείς ότι τα πράγματα δεν θα εκτροχιαστούν ξανά.
Συνεπώς μαζί με τα μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια, και μαζί με την κάθετη μείωση των εισοδημάτων, μας περιμένει και άγρια καταστολή, πολύς κόσμος θα φοβάται να πάει σε πορείες. Δεν θα βαριέται όπως έως σήμερα, θα φοβάται.
Έτσι μόνο θα αισθάνονται ασφάλεια τα επενδυτικά κεφάλαια για το ότι δεν θα αυξηθεί ξανά το πολιτικό ρίσκο της χώρα μας.
greekrider
Read more...