Σε δίκη παραπέμπονται την Πέμπτη δύο μαθητές του Πειραιά, με την κατηγορία της συμμετοχής σε επεισόδια κατά τον περασμένο Δεκεμβρίο. Ο Ζήσης Γκέρτσος, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, μίλησε στο tvxs για τις κινητοποιήσεις της ΕΛΜΕ και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό των μαθητών, ζητώντας να σταματήσει η κρατική τρομοκρατία ενάντια στους ανηλίκους.
«Η ΕΛΜΕ ήταν στο πλευρό των μαθητών από τη στιγμή της σύλληψής τους έως και σήμερα, όπου 10 μήνες αργότερα οι δύο μαθητές – ένα αγόρι και ένα κορίτσι – θα δικασθούν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για κατηγορίες που σχετίζονται με τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου», εξηγεί στο tvxs ο κ.Γκέρτσος.
Η αυριανή δίκη θα λάβει χώρα ύστερα από αναβολή, αφού στις αρχές του περασμένου Μαρτίου η ΕΛΜΕ, ο Δικηγορικός Σύλλογος και η Νομαρχία Πειραιά αντέδρασαν στην πρώτη προσπάθεια εκδίκασης της υπόθεσης των δύο μαθητών. Η δίκη τότε αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, ωστόσο, οι παραπάνω σύλλογοι δεν έχουν σκοπό να καταθέσουν τα όπλα, και ήδη προβαίνουν σε κινητοποιήσεις υπέρ των μαθητών, οι οποίοι δικάζονται μεθαύριο.
Τι κατηγορίες, ωστόσο, αντιμετωπίζουν οι μαθητές; «Πρόκειται για αντίσταση κατά της αρχής – επειδή ένας από τους μαθητές αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του – και άλλα αδικήματα που αφορούν την παρενόχληση της ασφάλειας συγκοινωνιών και άλλα πλημμελήματα» εξηγεί ο κ.Γκέρτσος. «Όμως, το κατηγορητήριο είναι σαθρό. Σας αναφέρω ως απλό παράδειγμα ότι ένας από τους δύο μαθητές κατηγορείται για τη συμμετοχή σε επεισόδια που συνέβησαν μπροστά σε ένα αστυνομικό τμήμα, αλλά συνελήφθη σε έναν χώρο εντελώς άσχετο!» καταγγέλλει ο κ.Γκέρτσος.
«Γενικευμένη προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών»«Θυμάστε τι κλίμα ζήσαμε εκείνες τις μέρες του Δεκεμβρίου», σχολιάζει ο κ.Γκέρτσος. «Μεγάλες διαδηλώσεις από μαθητές, εργαζόμενους και φοιτητές συγκλόνιζαν ολόκληρη τη χώρα, εκφράζοντας μια δικαιολογημένη – κατά τη γνώμη μας – αγανάκτηση για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου», θυμάται. «Με τις συλλήψεις μαθητών που ακολούθησαν, ωστόσο, ξεκίνησε μια συστηματοποιημένη βιομηχανία τρομοκράτησης των μαθητών, με πιο καίρια παραδείγματα τις συλλήψεις των μαθητών του Πειραιά και τις διώξεις των μαθητών της Λάρισας με βάση τον τρομονόμο», προσθέτει.
«Το δικαίωμα των μαθητών να κινητοποιούνται και να διαδηλώνουν δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο διώξεων, όχι μόνο στον Πειραιά αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα», καταλήγει ο κ.Γκέρτσος, διακρίνοντας μια «συστηματική προσπάθεια ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων, ώστε να τρομοκρατηθούν οι μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα». Στην προσπάθεια αυτή η ΕΛΜΕ αντιδρά με κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και στάσεις εργασίας την Πέμπτη – ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η δίκη. «Είτε πρόκειται για εκπαιδευτικούς, είτε για άλλους πολίτες, πιστεύουμε ότι έχουμε όλοι χρέος να υπερασπισθούμε το δικαίωμα των μαθητών να κινητοποιούνται ελεύθερα», καταλήγει.
ΜΑΓΝΗΤΗΣ
Read more...