EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Παρασκευή, 25-12-2009, 10:00 μμ : Βλέποντας & Λέγοντας


Στην συζήτηση αυτής της Παρασκευής, 25 Δεκεμβρίου, με αφορμή το απόλυτα καταναλωτικό «πνεύμα» των ημερών, συζητάμε για μια εναλλακτική οικονομία που δεν βασίζεται στην εκμετάλλευση.
exoapotinvouli


Read more...

Γιατί παγιώθηκε η 25η Δεκεμβρίου...


Κατά μια εκδοχή, που προσωπικώς αποδέχομαι, ως ημερομηνία των Χριστουγέννων παγιώθηκε η 25η Δεκέμβρη, για να αντικαταστήσει τη μεγαλύτερη τότε εορτή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που ήταν την ίδια ημερομηνία και λεγόταν Dies Natalis Solis Invicti (Ημέρα Γεννήσεως του Ανικήτου Ηλίου).
Η εορτή αυτή της ρωμαϊκης αυτοκρατορίας συνδεόταν με το χειμερινό ηλιοστάσιο, που είναι η "(ανα)γέννηση" του ήλιου και του φωτός,"η νίκη τους επι του σκότους".
press-gr


Read more...

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΣΩΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!


Τα δυσφημισμένα και υποβαθμισμένα ελληνικά ομόλογα ήταν ο μεγάλος σωτήρας της τραπεζικής κερδοφορίας το πρώτο εξάμηνο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Χωρίς τα κέρδη από τα ομόλογα, οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν εμφανίσει πρωτοφανείς ζημιές εδώ και πολλά χρόνια, ύψους 217 εκατ. ευρώ!

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε πίνακα της νεότερης έκθεσης της ΤτΕ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που δημοσιεύθηκε χθες, είναι αποκαλυπτικά του «πάρτι ραντιέρηδων» που έστησαν το 2009 οι ελληνικές τράπεζες, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ και τα δυσθεώρητα spread απόδοσης των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών:

- Τα έσοδα των τραπεζών από χρηματοοικονομικές πράξεις, κυρίως δηλαδή από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων, έφθασαν τα 720 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική τους καθαρή κερδοφορία ήταν μόλις 503 εκατ. ευρώ. Χωρίς τα κέρδη από τα ομόλογα, δηλαδή, οι τράπεζες θα είχαν εμφανίσει ζημιές ύψους 217 εκατ. ευρώ.

- Ενδεικτικό της τεράστιας επιβάρυνσης των τραπεζών μετά την κορύφωση της κρίσης, είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2008, με ζημιές από χρηματοοικονομικές πράξεις ύψους 68 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες είχαν καταφέρει να παρουσιάσουν καθαρά κέρδη 1,221 δις. ευρώ, καθώς μέχρι εκείνη την περίοδο είχαν σημαντικά κέρδη από τις βασικές τραπεζικές τους δραστηριότητες.

- Σε επίπεδο αποτελεσμάτων ομίλων, τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα, καθώς τα κέρδη μετά τους φόρους φθάνουν τα 994 εκατ. ευρώ και υπερκαλύπτουν τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις, που ανήλθαν σε 951 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, αν δεν είχαν εξασφαλίσει οι τράπεζες μεγάλα έσοδα από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων, θα εμφάνιζαν σε επίπεδο ομίλων οριακή κερδοφορία 43 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει χωρίς πολλές περιστροφές τις ανησυχίες της για την πορεία του τραπεζικού συστήματος, αν συνεχισθούν οι έντονες πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων. «Στις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν από την ολοκλήρωση της συγγραφής της Ενδιάμεσης Έκθεσης, ορισμένοι από τους κινδύνους και τις προκλήσεις που επισημαίνονται σε αυτήν ενδυναμώθηκαν», τονίζεται στην έκθεση.

«Τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν τις αγορές σε μια γενικότερη επανεκτίμηση του πιστωτικού κινδύνου της χώρας με αποτέλεσμα τρεις οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητά της, εξέλιξη που αναπόφευκτα επηρεάζει την πιστοληπτική διαβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών. Απότοκος των πιέσεων αυτών ήταν η αυξημένη μεταβλητότητα και η πτωτική τάση των τιμών των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι πιέσεις αυτές θα πρέπει να ανακοπούν για να μην δυσχεράνουν στο μέλλον την υλοποίηση των προγραμματισθέντων σχεδίων χρηματοδότησης των τραπεζών», επισημαίνει η ΤτΕ.

Αυτές οι διαπιστώσεις εξηγούν σε πολύ μεγάλο βαθμό γιατί οι τραπεζίτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των δυνάμεων που πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση για την εφαρμογή θεραπείας-σοκ στην οικονομία, εκτιμώντας ότι αποτελεί τη μοναδική ασφαλή λύση για να αρχίσουν και πάλι να αποδίδουν μεγάλα κέρδη τα χαρτοφυλάκια ομολόγων, που κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους έχουν δημιουργήσει σημαντικές ζημιές, λόγω της αύξησης του spread.

Πάντως, μετά την «ήπια» υποβάθμιση από την Moody?s, το κλίμα στην αγορά ομολόγων φαίνεται ότι αλλάζει, ενώ το spread των δεκαετών τίτλων σταθεροποιείται στις 250 μονάδες βάσης. «Η προφανής ερώτηση που στοιχειώνει τους επενδυτές», επισημαίνει σε χθεσινή της ανάλυση η BNP Paribas, είναι «αν είναι πιθανή μια χρεοκοπία της Ελλάδας και οι πιθανές επιπτώσεις. Πιστεύουμε ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά απίθανο και συνιστούμε διατήρηση των υφιστάμενων επενδυτικών τοποθετήσεων σε ομόλογα. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν καλές ευκαιρίες επένδυσης σε ελληνικά ομόλογα στο εγγύς μέλλον, αλλά εκτιμούμε ότι η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί υψηλή και τα spread θα μπορούσαν προσωρινά να ανεβούν ακόμη περισσότερο», τονίζει η γαλλική τράπεζα.
stopcartel


Read more...

ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ GAMATO ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ,ΠΑΓΩΣΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ GREEK INTERNET EXCHANGE...


Στο μισό περιορίσθηκε η κίνηση στο Διαδίκτυο μετά τις συλλήψεις ανθρώπων που κατηγορούνται ότι σχετίζονται με παράνομη ανταλλαγή αρχείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του GR-IX (Greek Internet Exchange) η κίνηση στο Διαδίκτυο έχει μειωθεί κατά μέσο όρο περίπου 50% έως 66% ανάλογα με την ώρα της ημέρας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του GR-IX και από περίπου 25 Gbit δεδομένων που διακινούνταν ανά δευτερόλεπτο στο ελληνικό Διαδίκτυο (στην καλύτερη περίπτωση), η κίνηση έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 10 Gbit (στην καλύτερη περίπτωση). Κάθε Gbit είναι το ισοδύναμο των 3 δισ. χαρακτήρων (περίπου 500 εκατ. λέξεις ή 100 εκατ. σελίδες κειμένου Α4).

Αιτία γι’ αυτή την τεράστια καθίζηση της κίνησης στο Διαδίκτυο εκτιμάται ότι είναι οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε διαχειριστές ιστοσελίδων με περιεχόμενο πνευματικής ιδιοκτησίας. Πρόκειται κυρίως για ταινίες, αρχεία μουσικής και άλλα αρχεία (ringtones κ.λπ.) που μπορεί να εμπίπτουν ή όχι στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο μια μικρή κοινότητα χρηστών, που προσδιορίζεται σε ηλικία 14-35 ετών, η οποία ωστόσο πραγματοποιεί πάνω από το 50% της κίνησης στο Διαδίκτυο, ανταλλάσσοντας ή κατεβάζοντας κυρίως τηλεοπτικό περιεχόμενο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα περισσότερα αρχεία που διακινούνται μέσω e-mail, σπανίως ξεπερνούν τα 5 Mbytes, ενώ μια ταινία διάρκειας 120 λεπτών σε στάνταρτ φορμάτ μπορεί να απαιτεί 180 φορές μεγαλύτερο όγκο. Ταινίες μάλιστα σε μορφή υψηλής ευκρίνειας (high definition) που πλέον είναι περισσότερο δημοφιλείς, έχει έως και 4πλάσιο όγκο από μια ταινία σε στάνταρτ φορμάτ.

Η πρώτη ιστοσελίδα που σταμάτησε να λειτουργεί στο Διαδίκτυο μετά τις εισαγγελικές παρεμβάσεις είναι το greek-fun.com, αλλά εκτιμάται ότι μια σειρά άλλων ιστοσελίδων που απευθύνονται στο ίδιο κοινό και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, έχουν κατεβάσει ρολά. Μέχρι πρόσφατα η χώρα δεν είχε βρεθεί στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, σε αντίθεση με άλλες χώρες (π.χ., ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία κ.λπ.). Μάλιστα στη Σουηδία είναι ιδιαίτερα γνωστή η υπόθεση της καταδίκης των ιδρυτών του PirateBay από την οποία προέκυψε και πολιτικό κόμμα, όλων όσων θέλουν ανοιχτή την ανταλλαγή αρχείων στο Διαδίκτυο.

ΤΩΡΑ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ SITE TO ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ LINKS ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΕΡΓΟ...ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ...
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ LINKS...


Read more...
free counters