EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

To Nosotros φιλοξενεί το δήμαρχο της Marinaleda στις 14/09, 20:00 ( η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά)

To Nosotros φιλοξενεί το Juan Manuel Sanchez Gordillo (Δήμαρχος της Marinaleda, Ανδαλουσία) στις 14.09.2010 -ώρα 20:00

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ θα ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΖΩΝΤΑΝΑ απο το σάιτ της Βαβυλωνίας


Δήμαρχος της Μαριναλέντα µιας κοινότητας 2.645 κατοίκων στην Ανδαλουσία, που δεν έχει ανεργία, δεν έχει αστυνοµικούς και τα σπίτια της νοικιάζονται µε 15 ευρώ το µήνα. Το 1986, έπειτα από 12 χρόνια αγώνων και συλλήψεων κυρίως για τις γυναίκες του χωριού, η Μαριναλέντα κατάφερε να διεκδικήσει 12.000 στρέµµατα γης και να δημιουργήσει έναν αγροτικό συνεταιρισµό από τον οποίο ζει σήµερα σχεδόν όλο το χωριό.

Στον συνεταιρισµό Εl Ηumoso οι συνεταίροι εργάζονται 6½ ώρες την ηµέρα. Ολοι έχουν τον ίδιο µισθό, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Οι συγκοµιδές (ελαιόλαδο, αγκινάρες, πιπεριές κ.λπ.) συσκευάζονται στο µικρό εργοστάσιο Ηumar Μarinaleda που βρίσκεται στη µέση του χωριού. Τα κέρδη του συνεταιρισµού δεν μοιράζονται, αλλά επενδύονται και πάλι για να δημιουργηθούν δουλειές. Γι αυτό στο χωριό δεν υπάρχουν άνεργοι. Στη Μαριναλέντα, η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισµός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωµα. Μια θέση στον παιδικό σταθµό µε όλα τα γεύµατα κοστίζει 12 ευρώ το µήνα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της κοινότητας

:
«Ενώσω παλεύαμε για τη γη, για την βιομηχανία, για την εργασία, συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν άλλα βασικά δικαιώματα που έπρεπε να κατακτήσουμε. Και η πρώτη ανάγκη που εντοπίσαμε ήταν η έλλειψη κατοικίας, αλλά επίσης συνειδητοποιήσαμε ότι οι ηλικιωμένοι δεν είχαν ένα μέρος να σταθούν μετά από τόσα χρόνια αγώνα και στερήσεων, ούτε υπήρχε κέντρο υγείας, ούτε παιδικός σταθμός, ούτε αθλητικές εγκαταστάσεις, και οι δρόμοι ήταν χωρίς άσφαλτο και χωρίς φως…

Όταν λέμε Κοινωνική Δημοκρατία εννοούμε την πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων του χωριού μας στα αγαθά κοινής ωφέλειας, χωρίς περιορισμούς. Πάντα σκεφτόμασταν ότι η ελευθερία χωρίς ισότητα είναι άχρηστη και ότι η δημοκρατία χωρίς συγκεκριμένα κοινωνικά αγαθά κοινής ωφέλειας για τον κόσμο είναι μια λέξη χωρίς περιεχόμενο και μια εξαπάτηση, που προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι είναι μέρος ενός συλλογικού εγχειρήματος, ενώ στην πραγματικότητα απαξίωνει και αποκλείει αυτούς τους ίδιους ανθρώπους.

Φάνηκε ότι σε αυτό το πεδίο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περιορισμοί. Τα συλλογικά αγαθά είναι κάτι που θα πρέπει ο ίδιος ο λαός να ονειρευτεί και να μετατρέψει σε πραγματικότητα μέσα από τον αγώνα, γιατί καμία από τις προσδοκίες του λαού, όσο απρόσιτη και αν φαντάζει, δεν πρέπει να είναι απορριπτέα στην σκέψη ή στην πράξη από την αριστερά, αν αυτή η αριστερά είναι πραγματικά επαναστατική.»

http://www.marinaleda.com/inicio.htm

http://www.nosotros.gr/

Read more...
free counters