Ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν ένας νέος άνθρωπος 38 ετών, παντρεμένος και πατέρας ενός μικρού παιδιού. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι ήταν και ένας από τους πλέον διαπλεκόμενους δημοσιογράφους, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την ανωνυμία του διαδικτύου και την τεράστια αναγνωσιμότητα του ειδησεογραφικού του site, του πασίγνωστου Τρωκτικού, έπαιζε χοντρό παιχνίδι στηρίζοντας ή λοιδορώντας επιχειρηματίες και πολιτικούς κατά το δοκούν.
Η πρώτη του ιδιότητα (θα έπρεπε να) κάνει τον καθένα να θλίβεται για το βίαιο χαμό του από τους αυτοαποκαλούμενους επαναστάτες της Σέχτας -εάν τελικά αποδειχθεί ότι όντως αυτοί βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία. Η δεύτερη, όμως, φέρνει στο νου τη λαϊκή ρήση «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες»...
Η ανωνυμία του διαδικτύου είχε κρατήσει σχετικά άγνωστο το όνομα και τη διαπλεκόμενη δράση του Σωκράτη Γκιόλια στο ευρύ κοινό. Αν ο νεκρός δημοσιογράφος είχε κάποιο άλλο, πιο γνωστό όνομα (δεν θέλω να αναφερθώ συγκεκριμένα, για να μη γίνω μάντης κακών), αυτοί που θα έλεγαν "πήγαινε γυρεύοντας" θα ήταν πολύ περισσότεροι. Δυστυχώς, αυτοί που αποφασίζουν να αφαιρέσουν ζωές για να επιδείξουν την "επαναστατικότητά" τους, ήξεραν.
Στο blog Παραπολιτική διάβασα ένα άρθρο, που ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα σχετικά με τον Σωκράτη Γκιόλια και τη σχέση του με το Troktiko, τον Μάκη και το βρώμικο και διεφθαρμένο χώρο των ΜΜΕ. Παραθέτω μερικά αποσπάσματα (ολόκληρο το άρθρο βρίσκεται εδώ):
[...]
Ο Γκιόλιας ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε το Troktiko, o άνθρωπος που το σύστησε στο δημοσιογραφικό κόσμο. Το Τroktiko μεταλλάχθηκε γρήγορα σε ένα χώρο που θα μπορούσες να διαβάσεις τα πάντα, χωρίς καμιά αξιοπιστία, χωρίς καμία αξιολογική κρίση από τους διαχειριστές του site. Θήτευσε δίπλα στον Τριανταφυλλόπουλο κι έφερε στο Ίντερνετ την κίτρινη δημοσιογραφία που πρώτος δίδαξε ο Μάκης. Όποιος τολομούσε να διαφωνήσει με το Troktiko, θα έβλεπε για τουλάχιστον 2-3 μέρες τη φωτογραφία του να φιγουράρει σε αναρτήσεις και σχόλια "αναγνωστών" που θα του καταλόγιζαν κάθε λογής σκάνδαλο.
Το Τroktiko δημιουργήθηκε αρχικά για να υποστηρίξει τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στην εποχή της Ζαχοπουλιάδας ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε και τον πρόδρομο της Zougla.gr που ήταν τότε στα σκαριά. Καθόλου τυχαία, οι πρώτες αναφορές στη σχέση Γκιόλια και Τρωκτικού έγιναν από το nonews-news.blogspot.com το οποίο τότε βρισκόταν υπό την απόλυτη επιρροή της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα".
Η σύγκρουση του Γκιόλια με τον Μάκη οδήγησε το Τρωκτικό στην ανάγκη καθορισμού μιας διαφορετικής πορείας. Από τότε μέχρι σήμερα, το Τρωκτικό ουδέποτε κατάφερε να διατηρήσει μια σταθερή "γραμμή" στα θέματα της επικαιρότητας. Η ανέλιξη του σε Νο1 site στην Ελλάδα ανέβασε τρομακτικά τις μετοχές των συντελεστών του. Ο Γκιόλιας από την αρχισυνταξία της εκπομπής του Τριανταφυλλόπουλου βρέθηκε δίπλα στον Κοντομηνά αλλά και στη διεύθυνση του ραδιοφώνου του Πρώτου Θέματος χωρίς κάποια άλλη επίσημη δημοσιογραφική δραστηριότητα...
Δεν υπήρχε δημοσιογράφος που να ξεκίνησε κάτι στο Διαδίκτυο και να μην πήρε τηλέφωνο τον Γκιόλια για να του βάλει κανα link στο Troktiko. Στη δημοσιογραφική πιάτσα, όλοι γνώριζαν ότι ο Γκιόλιας κινεί τα νήματα παρά τις αλεπάλλες διαψεύσεις του ίδιου.
Το παιχνίδι μεταξύ Τρωκτικού-Γκιόλια-Τριανταφυλλόπουλου οδήγησε στη στοχοποίηση του δημοσιογράφου από τη Σέχτα Επαναστατών. Το ξεκατίνιασμα των διαφόρων παραγόντων των ΜΜΕ που με μεγάλη χαρά φιλοξένησε το Troktiko έδωσε λαβή στους ηλίθιους για να κάνουν την επαναστατική γυμναστική τους.
[...]
Ο Γκιόλιας χάθηκε γιατί πρώτος φόρεσε κουκούλα, πρώτος πυροβόλησε και σκότωσε μέσα από το άθλιο Troktiko τις συνειδήσεις και την αξιοπρέπεια πολλών ανθρώπων. Θρηνώ τον χαμό του όπως όλοι αλλά αρνούμαι να δεχθώ την μετατροπή του σε ήρωα.
Κάποιοι σχολίασαν αρνητικά το άρθρο, λέγοντας ότι το timing της ανάρτησης ("πριν καλά-καλά στεγνώσει το αίμα", είπε κάποιος) ήταν λανθασμένο. Εγώ θα έλεγα "και ήδη είχε αργήσει".
Μπορεί το άτυπο savoir vivre της αναφοράς σε νεκρούς να απαιτεί 2-3 ημερών σιγή, αλλά με τόσα ψέμματα, γελοιότητες και ανακρίβειες που ακούστηκαν στα κανάλια και -κυρίως- στα φιλο-τρωκτικά blogs από τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία, η άμεση δημοσιοποίηση και της αντίθετης άποψης ήταν επιβεβλημένη.
Και εάν -όπως λένε κάποιοι- η αναφορά στις διεφθαρμένες επαγγελματικές δραστηριότητες του Σωκράτη Γκιόλια είναι ανήθικη, τότε πώς χαρακτηρίζεται η εκμετάλλευση της ανθρώπινης διάστασης της τραγωδίας από πολλούς, και κυρίως από το ίδιο το Troktiko; Το ίδιο site που μέχρι χτες διέψευδε κάθε σχέση του με τον νεκρό, πλέον τον παρουσιάζει ως τον δικό του, προσωπικό ήρωα και μάρτυρα...
Όπως και να έχει, καλό ταξίδι Σωκράτη.
salata.tv
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου