Την περίοδο που καταγράφηκε η συνομιλία, η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν είχε αρχίσει να εισβάλει ξανά στις πόλεις της Δυτικής Όχθης για να συντρίψει την παλαιστινιακή αντίσταση στα πρώτα στάδια της δεύτερης Ιντιφάντα. Την εποχή εκείνη ο Νετανιάχου είχε κάνει ένα μικρό διάλειμμα από την πολιτική, αλλά σύντομα εντάχθηκε στην κυβέρνηση του Σαρόν ως Υπουργός Οικονομικών.
Το βίντεο γυρίστηκε, προφανώς, χωρίς τη συγκατάθεση του κ. Νετανιάχου, πριν από εννέα χρόνια, κατά την επίσκεψή του σε σπίτι του οικισμού της Ofra, στη Δυτική Όχθη, για να συλλυπηθεί μια γυναίκα που έχασε το σύζυγό σε παλαιστινιακή επίθεση. Εκεί ένα αγόρι καταγράφει τη συνομιλία παρά την έκκληση του ισραηλινού πρωθυπουργού να κλείσει την κάμερα για να μιλήσει «ελεύθερα».
Λέει στην οικογένεια, λοιπόν, ότι εξαπάτησε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κάνοντάς τον να πιστέψει ότι ήταν υποστηρικτής της εφαρμογής των συμφωνιών του Όσλο, της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, ενώ στην πραγματικότητα προχωρούσε σε περιχαράκωση του εγχειρήματος. Υπερηφανεύεται ότι κατέστρεψε με τον τρόπο αυτό τις διαδικασίες του Όσλο.
«Ξέρω τι είναι η Αμερική. Είναι ένα πράγμα που μπορεί κανείς να το μεταχειριστεί πολύ εύκολα και να το οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση. Δεν θα καταφέρουν να κάνουν αυτό που θέλουν», ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Σε κάποιο σημείο του βίντεο, ο Νετανιάχου απειλεί επίσης για μια «ευρεία επίθεση» εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής. «Η πρωταρχική ενέργεια, είναι να τους χτυπήσεις. Όχι μόνο με ένα χτύπημα,
αλλά με διαδοχικά, οδυνηρά χτυπήματα», δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα έχουν αντίρρηση, απάντησε: «Το 80% των Αμερικανών μας υποστηρίζει ». Η προσέγγισή του στο Λευκό Οίκο να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη στο πλαίσιο των συμφωνιών του Όσλο, στηρίχθηκε στην φιλοσοφία του παππού του: «Ήταν καλύτερο να δώσουμε το 2% από το 100%» Υπέγραψε ως εκ τούτου τη συμφωνία του 1997 για να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από μεγάλο μέρος της Χεβρώνας, την τελευταία παλαιστινιακή πόλη υπό την άμεση κατοχή, ως λύση για να αποφευχθεί η παραχώρηση περισσότερου εδάφους.
«Το τέχνασμα», σημειώνει, «δεν είναι να είσαι εκεί [στα κατεχόμενα εδάφη] και να διαλυθείς: το τέχνασμα είναι να είσαι εκεί και να πληρώσεις το ελάχιστο τίμημα».
Το «τέχνασμα» που χρησιμοποίησε ο Νετανιάχου για να σταματήσει περαιτέρω αποσύρσεις ήταν ο επαναπροσδιορισμός των τμημάτων των κατεχόμενων εδαφών που θεωρούνταν «στρατιωτικός χώρος» στο πλαίσιο των συμφωνιών του Όσλο. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ήθελε να εγκριθεί γραπτώς από το Λευκό Οίκο η αναγνώριση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, μια μεγάλη περιοχή της Δυτικής Όχθης, ως τέτοιος στρατιωτικός χώρος. «Δεν ήθελαν να μου κάνουν αυτή την αναγνώριση, γι’ αυτό και δεν αποδέχτηκα τη συμφωνία της Χεβρώνας. Σταμάτησα τη συνεδρίαση της κυβέρνησης και είπα: Δεν υπογράφω. Μόνο όταν έγινε η αναγνώριση υπέγραψα τη συμφωνία. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Διότι εκείνη τη στιγμή σταμάτησα πραγματικά τη συμφωνία του Όσλο».
Αναλυτές λένε ότι όλες οι δηλώσεις του Νετανιάχου έχουν προφανείς παραλληλισμούς με τη σημερινή κατάσταση. Ο Νετανιάου αντιμετωπίζει έναν Λευκό Οίκο που προσπαθεί να τον σύρει σε μια ειρηνευτική διαδικασία η οποία όμως, έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική ατζέντα του. Έχει κάνει δήθεν δημόσιες παραχωρήσεις προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα έχει στρατολογήσει και το ισχυρό λόμπι υπέρ του Ισραήλ για να ασκεί πίεση στον Λευκό Οίκο, ο οποίος φαίνεται ότι υποχώρησε στα σημαντικότερα θέματα. Kριτικοί έχουν ήδη επισημάνει ότι οι ενέργειες του Νετανιάου έχουν πραγματοποιηθεί μόνο μετά από ισχυρές πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Γράφοντας στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο αρθρογράφος Γκίντεον Λέβι αποκάλεσε το βίντεο «εξωφρενικό».
Στις αρχές Ιουλίου, μετά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, ο ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο Fox News στην οποία εμφανίστηκε να μη βιάζεται σε καμία περίπτωση να κάνει παραχωρήσεις: «Μπορούμε να έχουμε ειρήνη μέσα από διαπραγματεύσεις; Ναι. Μπορεί να εφαρμοστεί από το 2012; Νομίζω ότι πρόκειται να πάρει περισσότερο χρόνο».
tvxs
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου