Πολιτική κόλαση στη Βουλγαρία


Σε πολιτικό αναβρασμό βρίσκεται η γειτονική Βουλγαρία, καθώς ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ επιχειρεί με αλλεπάλληλες κινήσεις εντυπωσιασμού να συγκρατήσει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του, τα οποία υποχωρούν διαρκώς εξαιτίας της εξοντωτικής λιτότητας που έχει επιβάλει στον βουλγαρικό λαό προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΕ. Τη Μεγάλη Τρίτη εξανάγκασε σε παραίτηση τον υπουργό Υγείας της κυβέρνησής του υπό το κράτος κατηγοριών για διαφθορά, ενώ τη Μεγάλη Τετάρτη απέτυχε να συγκεντρώσει στο κοινοβούλιο την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να... καθαιρέσει τον σοσιαλιστή Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον ΦΠΑ στο ύψος του 22% από 20% που είναι σήμερα, αν η δικαστική εξουσία δεν... ακυρώσει συμβάσεις έργου που έχει υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίες δεν αρέσουν στον Μπορίσοφ!

Κατά την ίδια λογική γκανγκστερικού τύπου εκβιασμών, ο Μπορίσοφ έχει αποφασίσει να περικόψει κατά 10% τους μισθούς όλων των εργαζομένων σε εκείνες τις υπηρεσίες και οργανισμούς του δημόσιου τομέα που δεν έχουν υλοποιήσει τις εντολές του Μπορίσοφ για συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις!

Η απόπειρα καθαίρεσης του προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ υπήρξε τόσο προκλητική, ώστε υπερέβαινε τα όρια δημοκρατικής νομιμότητας όχι απλώς χώρας - μέλους της ΕΕ, αλλά ακόμη και της... Σουαζιλάνδης: Ο Μπορίσοφ ήθελε να καθαιρέσει τον Παρβάνοφ επειδή... δημοσιοποίησε το περιεχόμενο συζήτησης που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Σιμεόν Τζάνκοφ και επειδή επέκρινε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης! Απίστευτα πράγματα...
axinosp

Η έναρξη της διαδικασίας καθαίρεσης του Παρβάνοφ -την οποία ούτως ή άλλως θα απέρριπτε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ως αντισυνταγματική- αποτράπηκε πάντως όταν το ακροδεξιό Κόμμα της Τάξης, του Νόμου και της Δικαιοσύνης που συνεργάζεται με τον Μπορίσοφ στράφηκε εναντίον του την υστάτη των στιγμών και ψήφισε κατά της καθαίρεσης.

Αντιθέτως, ο Μπορίσοφ πέτυχε να υποβάλει την παραίτησή του ο υπουργός Υγείας Μποζιντάρ Νάνεφ, τον οποίον οι δικαστικές αρχές κατηγόρησαν για διαφθορά που προκάλεσε ζημιά 1,2 εκατομμυρίου ευρώ στο βουλγαρικό κράτος επειδή αγόρασε μια μεγάλη παρτίδα αντιβιοτικά Ταμιφλού για την περιβόητη γρίπη από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Ρος και όχι από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας, η οποία προσέφερε αντίστοιχα χάπια σε χαμηλότερη τιμή.

Οσο και αν σίγουρα είναι θετικό γεγονός η παραπομπή στη δικαιοσύνη ενός υπουργού της Βουλγαρίας, όπου όλοι οι υπουργοί σχεδόν κλέβουν με χέρια και με πόδια, υφίστανται σοβαρότατες αμφιβολίες κατά πόσο είναι αυτός ο πραγματικός λόγος που «έφαγε» τον υπουργό Υγείας ο Μπορίσοφ.

Βουλγαρικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Μπορίσοφ ήταν δυσαρεστημένος με τον υπουργό του, ο οποίος δεν είχε κατορθώσει να προωθήσει ικανοποιητικά την πλήρη κατεδάφιση του δημόσιου τομέα της υγείας που έχει βάλει στόχο ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ.

Από τον Ιανουάριο ο Μπορίσοφ είχε ανακοινώσει ότι θα κλείσει εντελώς μέσα στον Φεβρουάριο 21 νοσοκομεία από την εποχή του «υπαρκτού σοσιαλισμού» λόγω έλλειψης χρημάτων, με 130 ακόμη νοσοκομεία της χώρας να παίρνουν σειρά για κλείσιμο ή για υποβάθμισή τους σε κέντρα υγείας ή απλά αγροτικά ιατρεία! Η Βουλγαρία έχει συνολικά περίπου 350 νοσοκομεία, σχεδόν όλα δημόσια, εκ των οποίων τα 71 συμπεριλαμβάνονται σε λίστα στοιχείων της δημόσιας περιουσίας που απαγορεύεται να ιδιωτικοποιηθούν.

Ο υπουργός Υγείας Νάνεφ είχε πει στις αρχές Φεβρουαρίου ότι και η λίστα των 71 νοσοκομείων θα καταργηθεί, ώστε να ξεπουληθούν τα πάντα. Οι σφοδρότατες λαϊκές αντιδράσεις και διαδηλώσεις όμως δεν του επέτρεψαν να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, πράγμα που του στοίχισε την υπουργική του πολυθρόνα.

Εξαθλίωση
380.000 άτομα χωρίς περίθαλψη


Κατεδαφίζει με ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνηση Μπορίσοφ το δημόσιο σύστημα υγείας της Βουλγαρίας. Ηδη 380.000 Βούλγαροι δεν έχουν πλέον ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς δεν κατόρθωσαν να πληρώσουν τις εισφορές που επέβαλε ο Μπορίσοφ, ο οποίος μάλιστα θα τις αυξήσεις κι άλλο! «Η ιδιωτικοποίηση είναι ο μόνος δρόμος. Πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα νοσοκομεία» είχε διακηρύξει ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση υπουργός Υγείας. Παράλληλα, οι άθλιοι μισθοί έχουν οδηγήσει σε μαζική φυγή από τη Βουλγαρία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα τεράστιες πλέον ελλείψεις και στο ανθρώπινο δυναμικό του βουλγαρικού ΕΣΥ.