ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ (FUTURE DERIVATIVES)-ΜΟΧΛΕΥΣΗ (LEVERAGE)
Είναι ένα σύνολο χρηματιστηριακών προϊόντων που αφορά σε ποικιλία δραστηριοτήτων που δεν ακουμπά η δεν αφορά την παρούσα πραγματική οικονομία αλλά μελλοντικές της εξελίξεις-κάτι σαν ΠΡΟ-ΠΟ η στοίχημα με αντικείμενο τις ζωές μας την δουλειά μας την παραγωγή μας. Μέσα από -επίτηδες- πολύπλοκες ταξινομήσεις και επίτηδες ασαφείς ορισμούς η και έλλειψη ορισμών αποκαλύπτεται η άπλετη απληστία και ασυδοσία της μικρότατης μειοψηφίας τραπεζοχρηματιστικών παραγόντων που θέλουν να λειτουργούν στην αδιαφάνεια και την απεριόριστη ελευθερία προσφέροντας θεωρητικά ψηλές αποδόσεις ανύπαρκτων αξιών και απευθυνόμενοι στην απληστία τόσο επιχειρηματιών -επενδυτών αλλά και απλών πολιτών που θα ήθελαν χωρίς κόπο να γίνουν πλούσιοι σε μια μέρα χωρίς να τους νοιάζει πόσες θέσεις εργασίας και πόσες ζωές καταστρέφονται κάθε φορά που ένα μελλοντικό παράγωγο εξαργυρώνεται.
Το φαινόμενο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν σε αυτούς προστεθούν και κράτη.
Για να μην νομίσει κανείς ότι οι χαρακτηρισμοί της παραπάνω παραγράφου προέρχονται από κάποιο ιδεολογικό οπλοστάσιο του αντικαπιταλιστικού μετώπου σας παραθέτω αυτούσιο κείμενο του ορισμού αυτών των προϊόντων απο την περίφημη Βικιπαιδεία και αφήνω την κοινή σας λογική ανεξάρτητα πολιτικοφιλοσοφικής σας θεώρησης η τοποθέτησης να κρίνει:
sxoliastesxwrissynora
There is no definitive rule for distinguishing one(derivative) from the other, so the distinction is mostly a matter of custom.
Derivatives are used by investors to
* provide leverage or gearing, such that a small movement in the underlying value can cause a large difference in the value of the derivative
Εδώ ο ποιητής μας λέει ότι δεν υπάρχει κανένας απόλυτος κανόνας ορισμού τους – φυσικά!! ο,τι μας συμφέρει όποτε μας συμφέρει το βαφτίζουμε μελλοντικό παράγωγό και το εμπορευόμαστε ώστε?…μας λέει παρακάτω “προσφέρει μόχλευση ( τι ωραίος όρος για να αποκρύψει το κέρδος!!) η επιτάχυνση τέτοια ώστε μια μικρή διαφορά στην υποκείμενη αξία να προκαλέσει μια τεράστια διαφορά στην αξία του παραγώγου. Αυτά δεν τα λέει ο Μαρξ ούτε ο Μαρξ Φάκτορ, αυτά τα λένε οι ίδιοι οι οικονομολόγοι προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και το ότι αυτό το τελείως ελεύθερο -άπληστο-παράλογο και φονικό για το περιβάλλον εργαλείο προκάλεσε συσσώρευση 11πλάσιου πλούτου στα χαρτιά από τον πραγματικό πλούτο της γης.
Ας γράψουμε την λέξη stock market στον browser και ας την γκουγκλάρουμε. Διαβάζουμε με έκπληξη την παρακάτω πρόταση:
The size of the world stock market was estimated at about $36.6 trillion US at the beginning of October 2008.[1] The total world derivatives market has been estimated at about $791 trillion face or nominal value, [2] 11 times the size of the entire world economy.
Η οποία μας λέει ότι η συνολική αξία της χρηματιστηριακής αγορά παραγώγων υπολογίζεται σε 791 τρισεκατομμύρια δολάρια ονομαστικής αξίας. Αυτό είναι 11 φορές η αξία της παγκόσμιας οικονομίας.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ?
Αν δεν μπορείτε να το απαντήσετε μόνοι σας ως τώρα επιτρέψτε μου να το επιχειρήσω εγώ για εσάς αλλά γράψτε στα σχόλια ο,τι καλύτερη εξήγηση έχετε.
Με βάση μελλοντικές παραγωγές -αποδόσεις οικονομίας-συναλλαγματικών
ισοτιμιών-απόδοσης αξίας γης-αξίας χρυσού πετρελαίου η άλλων στρατηγικών πόρων-μελλοντικής αξίας παραγωγής η μελλοντικής συσσώρευσης υπεραξίας δημιουργείται μια τερατώδης πίστωση προς εξαργύρωση από το σύνολο των κεφαλαιοκρατών που διαχέεται ΚΑΙ στην κοινωνία μέσω των πολλών ανώνυμων παικτών των χρηματιστηρίων και με συνενόχους όχι μόνον όλους εμάς που έχουμε παίξει η επενδύσει στο μεγαλύτερο μπουρδέλο του καπιταλισμού που λέγεται χρηματιστήριο ( το λέω γιατί κάποιοι από εμάς δεν έχουν παίξει άμεσα αλλά όλοι έχουμε συνεισφέρει έμμεσα χωρίς να το ξέρουμε με τις καταθέσεις μας -τις συντάξεις μας – τα δάνειά μας τις κάρτες μας και την κατανάλωσή μας) αλλά ΚΑΙ τα κράτη μας.
Το κεφάλαιο τα κράτη και ΟΛΟΙ εμείς έχουμε ένα θεωρητικό υπερκέρδος. Τώρα κάποιος θέλει να το εξαργυρώσει. Θέλει να εξαργυρώσει με πραγματικό χρήμα ένα κέρδος που είναι στα χαρτιά και αφορά στο μέλλον. Δεν έχουμε να τον πληρώσουμε. Μας λέει ότι του χρωστάμε. Αρνιόμαστε ότι του χρωστάμε. Μας λέει -Σου δάνεισα πραγματικά χρήματα να αγοράσεις σπίτι και να καταναλώσεις.
Η απάντηση βρίσκεται μόνο στην κλασσική μαρξιστική ανάλυση και συγγνώμη για τους μη μαρξιστές, ο μαρξισμός δεν είναι ο Στάλιν η Παπαρήγα το τείχος του Βερολίνου η ο μύθος με το κονσερβοκούτι ούτε ο Τσίπρας ο Τσε ο Κάστρο η οτιδήποτε πρόσωπο η κατάσταση των παλιών η σύγχρονων ταξικών και πολιτικών αγώνων. Ο μαρξισμός είναι ένα επιστημονικό ερμηνευτικό εργαλείο που ακόμα και οι καπιταλιστές πλέον το χρησιμοποιούν για να αντιληφθούν παρατράγουδα της παρούσας κρίσης.
Δεν μας δάνεισες, λοιπόν, αλλά πρώτα ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΣ την αξία της εργασίας μας και μετά μας την πρόσφερες σαν δάνειο για να πάρουμε σπίτι. Δηλαδή πρώτα δημιούργησες υπεραξία από την δική μας εργασία και μας την έδωσες σαν δάνειο για να δημιουργήσεις ακόμα μεγαλύτερη υπεραξία -Θυμηθείτε την πρόταση στα αγγλικά -
provide leverage or gearing, such that a small movement in the underlying value can cause a large difference in the value of the derivative
Εφόσον το κέρδος του είναι στα χαρτιά και αφορά μελλοντικές υπερτιμημένες παραγωγές έτσι και το χρέος μας είναι στα χαρτιά.
Ο μόνος λογικός-ηθικός-οικονομικά σωστός και περιβαλλοντικά σωστός τρόπος αντιμετώπισης είναι
ΜΗΔΕΝΙΣΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΕΡ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ-ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΞΑΝΑ-ΥΠΕΡΒΕΙΤΕ.
Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη και όλα τα άτομα όλου του κόσμου. Αυτό έκαναν οι Ισλανδοί με ένα δημοψήφισμα. Μετά τον μηδενισμό ας αποφασίσει κάθε λαός με τι οικονομικοπολιτικό μοντέλο θέλει να συνεχίσει να υπάρχει. Αν θέλει τον καπιταλισμό του δίνω μια μικρή συμβουλή από ιδέα φίλου που το ανάρτησε στο προφίλ του
ΜΗ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ 2 ΦΟΡΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΣ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου