Περισσότεροι από 2000 φωτογράφοι συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο και διαδήλωσαν, φωνάζοντας και κρατώντας πλακάτ, κατά του άρθρου 44 του Βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου. Η παράσταση διαμαρτυρίας πήρε μέρος στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας ενώ συμβολικά τραβήχτηκαν από τους διαδηλωτές πολλές φωτογραφίες. Η διαδήλωση διοργανώθηκε από το επονομαζόμενο γκρουπ «Είμαι φωτογράφος, όχι τρομοκράτης». «Είναι αρκετά προφανές ότι οι επαγγελματίες φωτογράφοι σε ολόκληρη τη χώρα αναζητούνται επειδή είναι φωτογράφοι και όχι επειδή είναι ύποπτοι. Είναι δικαίωμά μας να παίρνουμε φωτογραφίες σε δημόσια μέρη και αυτό ακριβώς διεκδικούμε σήμερα», δήλωσε ο φωτογράφος Marc Vallée.
Το άρθρο 44 του επίμαχου νόμου δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να σταματήσει να ελέγξει και να συλλάβει οποιοδήποτε φωτογραφίζει σε δημόσιο χώρο, με την υποψία πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας. Στις 12 Ιανουαρίου 2010, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποφάσισε πως ο έλεγχος ανθρώπων σε δημόσιο χώρο όπως ορίζει το άρθρο 44 είναι παράνομος. Ο νόμος ορίζει ότι η απόφαση για το ποιόν και γιατί θα σταματήσουν και θα ελέγξουν εξαρτάται ή από το προαίσθημα ή από την πείρα του κάθε αστυνομικού ξεχωριστά με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν κρούσματα αυθαιρεσίας όπως και έχει γίνει μέχρι στιγμής.
Αρκετοί επαγγελματίες ή ακόμα και ερασιτέχνες φωτογράφοι έχουν ελεγχθεί από αστυνομικούς στα πλαίσια του βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου ενώ ανάμεσα τους ήταν και διάσημοι φωτογράφοι και ρεπόρτερ όπως ο Jeff Overs του BBC και ο Paul Lewis του ειδησεογραφικού πρακτορείου Guardian. Αρκετοί από τους άτυχους ήταν και απλοί τουρίστες. Τον προηγούμενο Απρίλιο δύο Αυστριακοί αναγκάστηκαν μετά από έλεγχο της αστυνομίας να διαγράψουν τις φωτογραφίες τους ενώ ακόμα ένας τουρίστας προσήχθη σε αστυνομικό τμήμα επειδή απλά φωτογράφιζε μια καντίνα.
thenewsbus
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου