Blog ναι, χρήμα όχι!


23.000 νέα blogs κάθε μέρα, 12 εκατομμύρια μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά μόνο 5.000 επαγγελματικά blogs. Το blogging αν και κάνει θραύση φαίνεται να μην αποφέρει κέρδη στους συντάκτες.

Αν πατήσεις τις λέξεις blog, blogger ή blogging στο www.indeed.com (site εύρεσης εργασίας) θα σου βγάλει 13.000 δουλείες που περιλαμβάνουν κάποια από αυτές τις λέξεις. Αν όμως περιορίσεις την έρευνα σου σε τίτλους εργασίας, δηλαδή το επάγγελμα του blogger, τότε το αποτέλεσμα θα είναι λίγο παραπάνω από 50.

Το συμπέρασμα είναι το εξής.. Παρόλο που όλο και περισσότεροι εργοδότες απαιτούν από τους εργαζόμενους τους να μπορούν να στήσουν και να υποστηρίξουν ένα blog, το Blogging σαν δουλειά πλήρης απασχόλησης δεν υπάρχει σαν έννοια.

Τα Blogs είναι ουσιαστικά ανεπίσημες εφημερίδες που αναλύουν κάποια θέματα. Η θεματολογία τους ποικίλλει και συνήθως τα σχόλια δεν είναι αντικειμενικά, αλλά εμπεριέχουν την προσωπική άποψη του δημιουργού τους. Σίγουρα όμως με την επέκταση της χρήσης τους, έχουν γίνει και ένα μέσο επικοινωνίας στις εταιρίες.

Τα blogs αυξάνουν, το χρήμα όχι

Όσο και να φαίνεται παράδοξο, με την όλο και πιο αυξανόμενη δημοτικότητα των blogs, η ζήτηση ατόμων που να μπορούν να γράψουν και να υποστηρίξουν τεχνικά τα blogs μεγαλώνει. Υπάρχουν ακόμα και κάποια sites που προσφέρουν θέσεις εργασίας σε Bloggers, όπως το ProBlogger .

"Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα από δουλειές σχετικές με τα blogs", λέει ο Paul Forster, διευθυντής της Indeed.com "Είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας που παρέχει πολλές περισσότερες ευκαιρίες εργασίας πέρα από την "συγγραφή" των blogs."

Για του λόγου το αληθές, η εταιρεία S4 Partners στο Σαν Φρανσίσκο έβαλε πρόσφατα μια αγγελία στην οποία αναζητούσε κάποιον που να γνωρίζει καλά τον "κόσμο" των blogs και να έχει τις γνώσεις να το υποστηρίξει. Τελικά βρήκαν τον Bill Lazar, έναν νυν blogger και πρώην προγραμματιστή υπολογιστών ο οποίος για πρώτη φορά θα έγραφε επί πληρωμή.

Blogs με χρήμα

Σύμφωνα με την Indeed.com ένας μέσος μισθός σε εργασία που περιλαμβάνει τη λέξη blogging στην Αμερική είναι 53.000 δολάρια το χρόνο. Αυτό το πόσο βέβαια δεν αντιστοιχεί σε έναν "συγγραφέα" των blogs. Σε μία εταιρεία στο Τορόντο του Καναδά με 200 περίπου blogs οι συγγραφείς πληρώνονται μόνο 100 με 250 δολάρια το μήνα, σύμφωνα με την εμπειρία τους και την ποιότητα της δουλειάς τους. Τα "καλά λεφτά" έρχονται από τα Bonus που είναι συνδεδεμένα με την αναγνωσιμότητα τους. Πάντως συνήθως ένα πετυχημένο και δημοφιλές Blog όπως αυτό της Lindsay Lohan που έχει πάνω από 500.000 αναγνώστες το μήνα αποφέρει στον δημιουργό του 40 με 60 χιλιάδες δολάρια το χρόνο, ποσό που ούτε στα πιο τρελά όνειρα του δεν αποφέρει ένα συνηθισμένο blog.

Το να μπορείς να γράφεις και να "διευθύνεις" ένα blog είναι ένα σημαντικό προσόν για κάποιον που ψάχνει δουλειά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στον εκδοτικό τομέα ή ακόμα στο μάρκετινγκ ή στις δημόσιες σχέσεις. Ο Steve Rubel που έπιασε δουλειά σε μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων το 2006, την Edelman, δήλωσε ότι η ειδικότητα του blogger που διατηρούσε τον βοήθησε να πάρει τη δουλειά. Το blog του, το οποίο λειτουργούσε από το 2004 ασχολείτο με το πόσο επηρεάζει η τεχνολογία το marketing και τις δημόσιες σχέσεις. Στη νέα του δουλειά στη εταιρία ειδικεύεται στο να βοηθάει τους πελάτες να χρησιμοποιούν την νέα τεχνολογία στην επικοινωνία τους. Η Edelman έφτασε στο σημείο να αγοράσει ακόμα και το trademark του blog του από την προηγούμενη του δουλειά. Βέβαια υπό τις νέες συνθήκες είναι υποχρεωμένος να προσέχει τι γράφει στο Blog του- το οποίο έχει 45.000 επισκέπτες την ημέρα- αφού δεν πρέπει να κάνει άμεση και εμφανή διαφήμιση στην εταιρεία και πρέπει να είναι προσεκτικός να μην προσβάλλει τους πελάτες της. Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει ότι από τότε που άρχισε να γράφει αυτό το blog, η καριέρα του και η ζωή του πήραν ανοδική πορεία.

Στατιστικά για τα blogs

-Στην Ελλάδα περίπου 60 νέα blogs εμφανίζονται καθημερινά.

-Το 11% των χρηστών του Internet έχουν επισκεφτεί κάποιο blog.

-Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 13.196 ενεργά blogs.

-Σχεδόν το 66% των blogs σταματάνε τη λειτουργία τους είτε προσωρινά είτε μόνιμα.

-Το 45% των blogs δεν ανανεώνονται για 3 μήνες.

-Υπάρχουν μόνο 5.000 επαγγελματικά blogs.

-Τα περισσότερα είναι στην αγγλική γλώσσα και ακολουθούν τα πορτογαλικά, τα πολωνικά και τα blogs στη γλώσσα φαρσί
RC CAFE