Πρώην καπνοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας στρέφονται σε εναλλακτικές καλλιέργειες. Η στροφή αυτή ήταν αναγκαστικός μονόδρομος λόγω της εφαρμογής της νέας αγροτικής πολιτικής, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μερικές από τις καλλιέργειες αυτές είναι οι καλλιέργεια ρόδων, σουρβίας και σιδερίτη στην Δυτική Μακεδονία, η καλλιέργεια ροδιών και μανιταριών στην Κεντρική Μακεδονία.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΟΔΩΝ
Στο Ν. Κοζάνης ήδη από το 2004 καλλιεργούνται στο Βόϊο (πρώην επαρχία) δοκιμαστικά 8 στρέμματα βιομηχανικής τριανταφυλλιάς, από την οποία το 2006 πήραν οι καλλιεργητές την πρώτη σοδειά. Το φυτό αυτό καλλιεργείται ευρέως στη γειτονική μας Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις της φαρμακευτικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το ροδέλαιο Κοζάνης είναι ποιοτικά από το αντίστοιχο της Βουλγαρίας το οποίο μέχρι τότε θεωρούνταν το καλύτερο στον κόσμο. Τ’ αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και με τη σοδειά του 2007, οπότε και πάλι το Ελληνικό ροδέλαιο συγκρινόμενο με το Βουλγαρικό, βρέθηκε να υπερτερεί ποιοτικά.
Από την απόσταξη του 2007 οι καλλιεργητές πήραν γύρω στα 800 κιλά από το προϊόν αυτό χωρίς να διαχωρίσουν το ροδέλαιο που περιέχει μέσα του.
Για την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής κι’ εμπορίας των αιθέριων αυτών ελαίων, συστάθηκε αγροτικός συνεταιρισμός αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών Δυτικής Μακεδονίας με έδρα το Τσοτύλι, αποτελούμενος αρχικά από 45 ιδρυτικά μέλη.
Μελετάται εάν από τα ρόδα που καλλιεργούνται, κάποιο ποσοστό της ετήσιας σοδειάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποιες άλλες χρήσεις πέραν του ροδέλαιου και του ροδόνερου (π.χ. γλυκό του κουταλιού, παρασκευή αρωμάτων κ.ά.)
Η καλλιέργεια σήμερα, τρία χρόνια μετά την εισαγωγή της στο Ν. Κοζάνης, έχει εξαπλωθεί στα 200 στρέμματα στους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών και υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις και νέα μέλη στο συνεταιρισμό.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΟΥΡΒΙΑΣ
Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο 800-1.000 μέτρων, ενώ πλέον οι επιστήμονες τη συνδέουν με τις θεραπείες κατά του διαβήτη. Η σουρβία η οικιακή αποκαλύπτει τα κάλλη της και δηλώνει δένδρο φαρμακευτικό και πολλά υποσχόμενο.
Πρόκειται για τη λεγόμενη "σορβιά", ένα φυτό το οποίο σύμφωνα με εργαστηριακές αναλύσεις, που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, είναι θαυματουργό, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές επιστήμονες θεραπεύει τον διαβήτη.
Πρόκειται για δέντρο ύψους 15-20 μέτρων με μεγάλη και ισχυρή κόμη. Αναπτύσσεται σε βαθιά, νωπά και πλούσια σε θρεπτικές ουσίες εδάφη. Η σορβιά ανθίζει τον Μάιο. Ο καρπός της είναι ραγοειδής, ωοειδής ή αχλαδοειδής, διαμέτρου 12-14 χιλιοστών, ώριμος κίτρινος με κόκκινες παρειές. Ωριμάζει το Σεπτέμβριο του χρόνου άνθησης.
Εκχυλίσματα του καρπού του φυτού σουρβία αναστέλλουν τα δυσμενή συμπτώματα του διαβήτη σε διπλάσιο ποσοστό από τα αντίστοιχα φάρμακα. Το παραπάνω τουλάχιστον δείχνουν μέχρι στιγμής οι έρευνες που διεξάγονται για τη δράση του φυτού. Πριν από 5 χρόνια ξεκίνησε πειραματικά να καλλιεργείται στην Ελληνική επικράτεια. Το δένδρο αυτό ευδοκιμεί κυρίως στη περιοχή του Πηλίου χωρίς συστηματική καλλιέργεια.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΟΔΙΩΝ
Τα μέλη της πρώην Ομάδας Παραγωγών Καπνού Παιονίας φύτεψαν πέρυσι πιλοτικά 250 στρέμματα με ροδιές, ρίζες που διπλασίασαν φέτος.
Ο... κόκκινος χρυσός, όπως αποκαλείται από τους ειδικούς της διατροφής ο χυμός του ροδιού, λόγω των πλούσιων αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, θεωρείται από τα είδη διατροφής με τη μεγαλύτερη ζήτηση τα τελευταία δύο χρόνια και ένα από τα ανερχόμενα επώνυμα ελληνικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά βιολογικών-υγιεινών τροφίμων και ποτών. Το ελληνικό ρόδι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης μοναδικής καλλιέργειας, όπως θεωρούνται πλέον διεθνώς ο κοζανίτικος κρόκος, η χιώτικη μαστίχα, το μέλι ελάτης Βυτίνας κ.ά. Παράλληλα, η καλλιέργεια ροδιού μπορεί να προσφέρει μία εναλλακτική πηγή εσόδων στους παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας, αφού μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε άγονα χωράφια όσο, το κυριότερο, σε παλιά καπνοχώραφα και είναι ανθεκτικό σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Μπορούν οι παραγωγοί να το προμηθευτούν από τις εταιρίες. Κάθε στρέμμα χρειάζεται περίπου 50 δένδρα το οποίο αποφέρει μετά το πέμπτο χρόνο περίπου 2 έως 4 τόνους.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ
Οι τρούφες είναι οι καρποφορίες (μανιτάρια) υπόγειων μυκήτων του γένους Tuber (Ασκομύκητες). Έχουν σχήμα κονδύλου, μεγέθους συνήθως 2-7 εκατοστών και χρώμα γκριζόμαυρο έως ωχρόλευκο, που παράγονται μέσα στο έδαφος σε βάθος περίπου 6-15 εκατοστών. Η τιμή της τρούφας στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά κυμαίνεται από 1.220 έως 7.000 ευρώ το κιλό.Οι πρώτες αναφορές στις τρούφες ανάγονται στο 1880 π.χ. και από τότε τα ιδιαίτερα διατροφικά τους χαρακτηριστικά εκτιμώνται από όλο τον κόσμο.
Οι μύκητες που καρποφορούν ως τρούφες συμβιώνουν με τις ρίζες ορισμένων φυτών και για το λόγο αυτό οι τρούφες εμφανίζονται πάντοτε γύρω από δένδρα. Η συμβίωση πραγματοποιείται κυρίως με συγκεκριμένα δασικά είδη όπως είναι τα κέδρα, οι φουντουκιές, τα πεύκα, οι λεύκες, οι δρυς, οι ιτιές και οι φλαμουριές. Ιδανικά εδάφη είναι τα ελαφρά κεκλιμένα και αμμοαργιλλώδη τα οποία στραγγίζουν καλά.
Στην περιοχή του Κιλκίς υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετές καλλιέργειες και έχει προγραμματιστεί να γίνει περαιτέρω αύξηση των καλλιεργειών γιατί πρόκειται για εμπορεύσιμο προϊόν τόσο στην ντόπια αγορά όσο και στο εξωτερικό.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΙΔΕΡΙΤΗ
Ένα άλλο αρωματικό φυτό, του οποίου μελετάται η καλλιέργειά του στην περιοχή, είναι το αυτοφυές τσάι, το λεγόμενο "σιδερίτης". Πρόκειται για μια επικερδή καλλιέργεια, αφού αποδίδει περίπου 1.200 ευρώ ανά στρέμμα.
energythink
Λα σουσουρελά
Πριν από 13 ώρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου