Πηγάδι
Λουτρό
Αχίλλειο
photos by argycon
Στη νότια πλευρά του Παγασητικού κόλπου βρίσκεται ο Πτελεός. Οι οικισμοί της Αγίας Μαρίνας και της Λεύκης, συνδυάζουν αρμονικά τη γοητεία της παρθένας φύσης με τις σύγχρονες ανέσεις και οι πανέμορφες παραλίες στη Λιχούρα, στην Παχιάμμο, τη Δράκα, τη Μαρούνα, την Κοτσικιά, τη Μπρινιώτισσα, τη Ροδιά, το Κοντοβόλι, την Παναγιά, το Λουτρό την παρθένα αμμουδιά με τα γαλαζοπράσινα νερά.
Το Πηγάδι με το γραφικό λιμανάκι, τα ψαροκάικα και τις γραφικές ταβερνούλες, είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες σε συνδυασμό με τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής, όπως είναι οι τάφοι της Λιχούρας και το παλιό ενετικό κάστρο του Λουτρού.
Χτισμένο σ' ένα κολπίσκο, στην έξοδο του Παγασητικού κόλπου βρίσκεται το Αχίλλειο. Γραφικό ψαροχώρι, με κρυστάλλινα νερά και άφθονο ψάρι. Στην Κοινότητα Αχιλλείου ανήκει ο οικισμός Αγίου Δημητρίου και το νησάκι Αργυρόνησο. Καθαρά ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραλιακές ταβέρνες, δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα για άνετες διακοπές.
Ο Δήμος Πτελεού είναι ιδανική περιοχή για διακοπές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, κυρίως όμως το καλοκαίρι που υπάρχει έντονη τουριστική κίνηση.
Το κάθε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πτελεού (Πτελεός, Αχίλλειο, Άγιοι Θεόδωροι και Γαύριανη) έχει τη δική του ιστορία και παράδοση που διατηρείται μέχρι και σήμερα.
Στη νότια πλευρά του Παγασητικού κόλπου, μόλις 35 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, απέναντι από τις Σποράδες, βρίσκεται ο Δήμος Πτελεού. Μία ομάδα από οικισμούς και υπέροχες παραλίες πλαισιώνουν το κύριο μέρος του Δήμου, δημιουργώντας μία κοινότητα που συνδυάζει τη γοητεία της παρθένας φύσης με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, καταστήματα, ξενοδοχεία, bar, disco, εστιατόρια κλπ. Το Πηγάδι και το Αχίλλειο είναι τα κέντρα ζωής, με τα γραφικά λιμάνια, τις ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και πολλούς μεζέδες, αλλά και τη νυχτερινή διασκέδαση.
Στο Δήμο Πτελεού υπάρχουν πολλά ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα, όπως τμήματα μυκηναϊκών τάφων, το ενετικό κάστρο στο Πηγάδι με τη φανταστική άποψή του και την υπέροχη θέα, υπολείμματα ενός παλαιού ανεμόμυλου στη θέση Χαμάκω, τα ευρήματα του παλαιού οικισμού Χαμάκω, ο βιότοπος της Λιχούρας, η οροσειρά της Όθρυος με τις πρόσφατα ανακαλυφθείσες σπηλιές και το μουσείο θαλάσσης του Αχιλλείου τα οποία είναι μόνο λίγα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα.
Εκτός από τα ιστορικά μνημεία υπάρχουν αμέτρητες εκκλησίες και παρεκκλήσια, τα οποία εξ αιτίας της θέσεώς τους ή της σημασίας τους αποτελούν επίσης έναν ενδιαφέροντα πρooρισμό κάθε επισκέπτη. Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου χτισμένο πάνω σε λόφο, αξίζει μία επίσκεψη, καθώς από εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει το κόλπο του Παγασητικού και ολόκληρη την οροσειρά του Πηλίου μέρα και νύχτα.
Οι αμμουδιές και οι παραλίες στην Αγία Μαρίνα, τη Λεύκη, τη Λιχούρα, το Λουτρό, τη Παχιά Άμμο, τη Δράκα, τη Μητρούνα, τον Κοτσικιά, τη Μπρινιώτισσα, τη Ροδιά, τη Παναγιά κλπ ανήκουν στις πιο όμορφες και καθαρές παραλίες της νοτιοανατολικής Μαγνησίας. Μερικές από αυτές τις παραλίες είναι εύκολα προσβάσιμες, έχουν σύγχρονες υποδομές και παρέχουν όλες τις υπηρεσίες, ενώ κάποιες άλλες είναι πιο απομακρυσμένες και ερημικές, προσφέροντας την ευκαιρία για ρομαντικές αποδράσεις, στις παρθένες αμμουδιές τους με τα γαλαζοπράσινα νερά.
Τέλος η παραλία του Αγίου Δημητρίου Αχιλλείου αποτελεί αγαπημένο προορισμό γι' αυτούς που λατρεύουν τη πεντακάθαρη θάλασσα σε συνδυασμό με τη παρθένα φύση.
Μετά από μια γεμάτη μέρα στις παραλίες, μπορείτε να χαλαρώσετε, να αναζωογονηθείτε και να διασκεδάσετε στις πολλές ταβέρνες, απολαμβάνοντας φρέσκο ψάρι για το οποίο ο Δήμος Πτελεού είναι φημισμένος, ή στις πολλές καφετέριες, πίνοντας τον καφέ σας ή το κοκτέιλ σας. Οι παραλίες και οι ακτές του Δήμου Πτελεού έχουν τιμηθεί πολλές φορές με τα βραβεία "χρυσός Αστερίας" και "Γαλάζια Σημαία" για την καθαρότητα και την όμορφη φυσική αμμουδιά τους.
Γαύριανη
Η Γαύριανη βρίσκεται στους πρόποδες της Όθρυος με τους πολλούς καταρράκτες και την πλούσια βλάστησή της. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια βοτάνων και σιτηρών.
Αχίλλειο
Το σημερινό Αχίλλειο βρίσκεται στην άκρη του κόλπου του Πτελεού. Πριν από 1920 οι κάτοικοι ζούσαν στους παρακείμενους λόφους. Σήμερα μπορεί να δει κανείς τον παλαιό ανεμόμυλο, τα ερείπια του αρχαίου οικισμού και την εκκλησία των Αγίων
Αναργύρων με τις τοιχογραφίες, οι οποίες είναι άριστα διατηρημένες. Από ανασκαφές στην περιοχή του σημερινού Αχιλλείου γνωρίζουμε ότι πρέπει να ήταν κατοικημένο και στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με το μύθο το όνομα του χωριού προήλθε από τον μυθικό ήρωα "Αχιλλέα", ο οποίος εικάζεται ότι ζούσε εκεί. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, την αλιεία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το μουσείο θαλάσσης, το οποίο είναι μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή.
Άγιοι Θεόδωροι
Για τους Αγίους Θεοδώρους γνωρίζουμε ελάχιστα από τους παλαιότερους χρόνους. Ο οικισμός κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1821. Μετά την καταστροφή του οικισμού οι κάτοικοι μετακινούνταν από περιοχή σε περιοχή θυμίζοντας νομαδική ζωή. Το 1845 αποφάσισαν να εγκατασταθούν στη σημερινή θέση του χωριού λόγω του άριστου κλίματος και της όμορφης θέσης. Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον καθαρό αέρα, την όμορφη θέα και να γευτούν πεντανόστιμα ντόπια παϊδάκια και κρέατα.
www.pteleos.gr
Μεζεδάκια γουόκ
Πριν από 5 ώρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου