Le Monde diplomatique
Πρώην στέλεχος της τράπεζας UBS, ο Ρισάρ Περέζ-Κανοζά διευθύνει το International Finance Conseil, μια υπηρεσία συμβουλευτική για τη διαχείριση περιουσιών με έδρα το 16ο διαμέρισμα του Παρισιού.
Το 2007, ρίχνεται με τα μούτρα στη διαχείριση υποτιμημένων ακινήτων, η οποία εγκαινιάστηκε από την κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου στη
Foreign Press
Φλόριντα: «Διαισθάνθηκα ότι μπορούσα να παίξω ένα δυνατό χαρτί εκεί, όπως στο Μαρόκο πριν από δέκα χρόνια», καμαρώνει ο παθιασμένος άνδρας με το τέλειο μαύρισμα.
Δημιουργεί, λοιπόν, τον διαδικτυακό τόπο Miamiencheres.com, όπου διδάσκει «πώς να επωφεληθεί κανείς από την κρίση στα ακίνητα», καταχωρίζοντας αγγελίες, τις οποίες συνέτασσε με τη βοήθεια ενός λεξικού που αποτελούνταν από δύο επίθετα: «υπέροχο» και «δελεαστικό»: «Υπέροχο διαμέρισμα 110 τετραγωνικών μέτρων, υπέροχη θέα στον κόλπο, πισίνα, αίθουσα γυμναστικής, γήπεδο μπάσκετ πωλείται σε τιμή πολύ δελεαστική: 100.000 δολάρια».
Οταν οι τιμές είναι λιγότερο «δελεαστικές», είναι επειδή αφορούν προϊόντα ακόμα πιο «υπέροχα». Οπως αυτό το «υπέροχο σπίτι στο Κόραλ Γκέιμπλς [μια χλιδάτη συνοικία του Μαϊάμι], προϊόν υπερπολυτελούς κατασκευής που δεν πρέπει να χάσετε», διαθέσιμο προς 599.000 δολάρια.
Στην αρχή, ο Περέζ-Κανοζά δεν ασχολούνταν, στην πραγματικότητα, «παρά μόνον με τα υπερπολυτελή σπίτια». Αλλά η έξαρση των τραπεζικών κατασχέσεων σε υποθηκευμένες κατοικίες (foreclosures) στις υποβαθμισμένες περιοχές έπεισε τον επιχειρηματία να διευρύνει το «σουπερμάρκετ» του.
«Ξέρετε, δεν βρίσκεις πια κατασχέσεις σπιτιών στα παράλια, έχουν όλα αγοραστεί, όμως υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά στις πιο φτωχές συνοικίες. Μου αρέσουν πολύ οι κατασχέσεις, διότι έχουν σταθερή τιμή και η όλη διαδικασία γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Ο πλειστηριασμός διεξάγεται στο δικαστήριο: είναι η ύστατη στιγμή, όπου ο ιδιοκτήτης μπορεί να πουλήσει το ακίνητό του, πριν η τράπεζα του το πάρει οριστικά. Επειτα, η υπόθεση περνάει σε δημόσιο πλειστηριασμό και εκεί το πράγμα γίνεται πιο αμφίβολο, προτιμώ να το αποφεύγω. Εγώ παρεμβαίνω κυρίως στο δικαστήριο: αγοράζω και μεταπωλώ. Ετσι, μόλις πούλησα ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων στη λεωφόρο Κόλινς [μια από τις πιο χλιδάτες οδικές αρτηρίες της παραλίας του Μαϊάμι] προς 230.000 δολάρια, πλάι στο κύμα. Πριν από τρία χρόνια, η αξία τους ήταν διπλάσια!» εξηγεί ο Κανοζά.
Ενας παράξενος τόπος
Τα ενοίκια, αντιθέτως, δεν έχουν πέσει. Για τους εισοδηματίες που αναζητούν νέες τοποθετήσεις, η σταδιακή απόκτηση σπιτιών μισοτιμής και μια αγορά ακινήτων που βρίσκεται σε διαρκή ένταση αντιπροσωπεύουν μια ανέλπιστη τύχη. Σε αυτό το σημείο, ο Περέζ-Κανοζά ξεδιπλώνει όλη του την τεχνογνωσία:
«Προκειμένου να επιτύχουν καλύτερους φορολογικούς όρους, συμβουλεύω τους πελάτες μου να συστήσουν μία εταιρεία. Ως ομώνυμη εταιρεία πληρώνετε 30% φόρους επί του μισθώματος. Αλλά, εάν συστήσετε την εταιρεία σας στο πρότυπο της ΕΠΕ, δεν πληρώνετε τίποτα απολύτως!»
Ο δημιουργός της Miamiencheres.com το παραδέχεται, η κρίση δεν έκανε μόνον ευτυχισμένους ανθρώπους: «Υπάρχουν ανθρώπινα δράματα, είναι αλήθεια. Αλλά εδώ ο κόσμος αναθαρρεύει και κινείται εύκολα. Αγαπώ τη Γαλλία, αλλά λατρεύω τις ΗΠΑ. Εξάλλου, μοιράζω τον χρόνο μου ανάμεσα στο Μαϊάμι και το Παρίσι. Η Αμερική δεν έπαψε να με εκπλήσσει. Εχω ένα ωραίο σπίτι με πισίνα στο Κόραλ Γκέιμπλς, μια συνοικία για δισεκατομμυριούχους. Κι όμως, διακόσια μέτρα πιο πέρα, όταν διασχίζουμε τον δρόμο, βρισκόμαστε μέσα στο γκέτο των μαύρων. Θα πίστευε κανείς ότι βρίσκεται στην Ακτή Ελεφαντοστού! Εμένα δεν με ενοχλεί διόλου, αγαπώ πολύ την Αφρική, αλλά, όπως και να 'χει, ε; Παράξενος τόπος!»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου