Ένα δυνατό στοίχημα σε χρεοκοπία της Ελλάδας τον Αύγουστο άνοιξαν ξαφνικά τα «κοράκια» της αγοράς ομολόγων, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για τις δραματικές αποκλίσεις στην εκτέλεση του μνημονίου, δημιουργώντας έντονη αβεβαιότητα για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δις. ευρώ.
Το μεγάλο «ποντάρισμα» σε χρεοκοπία τον Αύγουστο αποκάλυψε χθεσινό δημοσίευμα στο blog Alphavilleτων Financial Times. Σύμφωνα με στοιχεία της Data Explorers, οίκου που ειδικεύεται στην ανάλυση των κινήσεων από τους short παίκτες των αγορών, χαρτογραφώντας καθημερινά την υποτιμητική κερδοσκοπία, τα ελληνικά και τα πορτογαλικά ομόλογα έχουν εξοβελισθεί στο περιθώριο της αγοράς, καθώς είναι ελάχιστες οι θέσεις (long και short), που διατηρούν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Όμως, σε αυτή τη γενική εκτίμηση, τα στοιχεία της Data Explorers αποκαλύπτουν μερικές εντυπωσιακές εξαιρέσεις,
δηλαδή ορισμένους τίτλους που αίφνης έχουν προκαλέσει κινητικότητα στην αγορά. Η σημαντικότερη από αυτές εντοπίζεται σε ένα πενταετές ομόλογο της Ελλάδας (με ISIN:GR0114019442), το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2011. Αυτό το ομόλογο εγκαταλείφθηκε μαζικά από ξένους θεσμικούς επενδυτές που το είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους τον Ιανουάριο, ενώ τελευταία εκτινάχθηκε η ζήτηση για δανεισμό του συγκεκριμένου ομολόγου, φθάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 300 εκατ. ευρώ.
Κάποιοι «παίκτες» της αγοράς, δηλαδή, ζήτησαν να δανεισθούν ένα μεγάλο μέρος αυτής της έκδοσης, προκειμένου να προχωρήσουν σε πωλήσεις το προσεχές διάστημα, για να εκμεταλλευθούν πιθανή πτώση της τιμής του. Αντίστοιχες κινήσεις των σορτάκηδων παρατηρήθηκαν σε δύο ομόλογα της Πορτογαλίας, που λήγουν τον Απρίλιο του 2011 και τον Ιούνιο του 2012.
Κινήσεις αυτού του είδους, όπως εξηγεί στέλεχος τραπεζικού dealing room στην Αθήνα, συνήθως ενσωματώνουν στοιχήματα επί συγκεκριμένων εκτιμήσεων ή και πληροφοριών και μπορεί να αποδώσουν στους παίκτες τεράστια κέρδη, αν επαληθευθεί το «μαύρο» σενάριο στο οποίο βασίζονται, με συνέπεια να βυθιστούν οι τιμές των ομολόγων που έχουν σορταριστεί, δίνοντας στον «παίκτη» την ευκαιρία να τα αγοράσει πολύ φθηνότερα από την τιμή τους κατά τη σύναψη της συμφωνίας δανεισμού.
Εν προκειμένω, οι «παίκτες», που μπορεί να είναι καλά πληροφορημένοι, ή απλώς να «ποντάρουν» σε μια πρόβλεψή τους, είναι ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα θα δυσκολευθεί να καλύψει τη λήξη του ομολόγου. Κάτι τέτοιο, όμως, θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην περίπτωση, που σημειωθεί τον Αύγουστο κάποια εμπλοκή στην εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δις. ευρώ. Ως γνωστόν, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011 τα χρεολύσια του Ελληνικού Δημοσίου καλύπτονται από το διεθνές δάνειο και μόνο το 2012 η χώρα θα κληθεί να τα χρηματοδοτήσει εν μέρει με νέες εκδόσεις ομολόγων στην αγορά (ή προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας, αν παραμείνουμε αποκλεισμένοι από τις αγορές και το 2012, όπως είναι εξόχως πιθανό).
Το «στοίχημα» αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς κάποιοι «παίκτες» στήνουν το κερδοσκοπικό παιχνίδι τους ακριβώς την ώρα που κορυφώνονται οι αμφιβολίες διεθνώς για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το μνημόνιο. Ήδη χθες κυκλοφορούσαν έντονες φήμες ότι υπήρξε εμπλοκή στα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010 που εστάλησαν στην Eurostat, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε πλήρη εικόνα για τις καθυστερούμενες οφειλές πολλών φορέων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα -πάντα σύμφωνα με τις φήμες-να αναβληθεί για μερικές ημέρες η προγραμματισμένη κάθοδος των τεχνοκρατών της τρόικας στην Αθήνα (αντί της Δευτέρας, το «ραντεβού» μετατέθηκε την Τετάρτη).
Προφανές είναι, ότι μια δυσάρεστη έκπληξη για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2010, θα προκαλούσε νέα πίεση στους τίτλους που λήγουν το 2011. Σε αυτό το σενάριο, ασθενέστερος κρίκος είναι πράγματι το ομόλογο που λήγει τον Αύγουστο, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα, παρά τις επιφυλάξεις της, θα «ανάψει πράσινο» για την 5η δόση του δανείου. Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για την εκταμίευση της 6ης δόσης η στάση της θα είναι και πάλι θετική, αφού στο μεταξύ θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει καλύψει τις τεράστιες αποκλίσεις που ήδη έκαναν την εμφάνισή τους στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ο οποίος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι θα πρέπει να καλύψει και τις «αμαρτίες» της κακής εκτέλεσης του περσινού προϋπολογισμού.
Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, ήλθαν να προστεθούν χθες σοβαρές εξελίξεις και δηλώσεις, που έχουν εντείνει τις ανησυχίες των αγορών για την τύχη των χωρών της Ελλάδας, αλλά και συνολικότερα για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη:
n Ο Γερμανός επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Όλες οι αρμόδιες αρχές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμούν προς το παρόν ότι η Αθήνα θα μπορέσει να αποπληρώσει όλο της το χρέος. Υπάρχουν βεβαίως κίνδυνοι», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.
n Ο οίκος Moody’s τόνισε χθες, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες υποβαθμίσεις εντός της ευρωζώνης, καθώς τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Η πορεία της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι αβέβαιη, προειδοποιεί η Moody’s και προσθέτει: «Δεδομένων αυτών των εξελίξεων, οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις στην ευρωζώνη θα καθοδηγηθούν από τρεις παράγοντες που επιβεβαιώθηκαν από τις ανακοινώσεις της προηγούμενης Παρασκευής: την έλλειψη στήριξης κατά της χρεοκοπίας, την ευδιάκριτη πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρεών και των εκτιμήσεών μας για διατήρηση του δύσκολου περιβάλλοντος χρηματοδότησης».
n Τα ιρλανδικά τεστ αντοχής στις τράπεζες, που έδειξαν ότι θα χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια 24 δις. ευρώ, δημοσιοποιήθηκαν χθες, αλλά η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, την έναρξη λειτουργίας ενός νέου μηχανισμού για τη χρηματοδοτική στήριξη των ιρλανδικών τραπεζών και των άλλων ασθενών πιστωτικών ιδρυμάτων της περιφέρειας, καθώς οι αποφάσεις μπλοκαρίστηκαν από τους «σκληρούς» εκπροσώπους της Γερμανίας και της Ολλανδίας στο εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρική τράπεζας. Η ΕΚΤ και η ιρλανδική κυβέρνηση έχουν εγκλωβιστεί σε μια σκληρή αντιπαράθεση, καθώς οι τραπεζίτες πιέζουν να κάνει το Δουβλίνο να καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις των πιστωτών των ιρλανδικών τραπεζών, ενώ με τη σειρά της η νέα κυβέρνηση της Ιρλανδίας απειλεί να «κουρέψει» τους πιστωτές, αν δεν εγκρίνει πρώτα η ΕΚΤ ένα σχέδιο χρηματοδότησης των τραπεζών. Αυτή η εξέλιξη, όπως και τα προβλήματα που εμφανίσθηκαν στην αναδιάρθρωση των ταμιευτηρίων της Ισπανίας, αλλά και η συνεχιζόμενη κρίση στην Πορτογαλία, προκάλεσαν χθες γενικευμένη αναταραχή στην αγορά ομολόγων, με πωλήσεις ακόμη και γαλλικών και ιταλικών τίτλων.
Το περιβάλλον όξυνσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, που δημιουργείται μόλις λίγες ημέρες μετά τη δήθεν «τελική λύση» της 25ης Μαρτίου, ευνοεί τις κινήσεις των «παικτών» που άρχισαν να στοιχηματίζουν σε ελληνική χρεοκοπία τον Αύγουστο. Μένει να φανεί το προσεχές διάστημα αν θα δικαιωθούν..
sofokleous10
Ψηφίστε τη Λέξη της χρονιάς για το 2024!
Πριν από 1 ώρα
1 σχόλια:
Sorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.
nolvadex
Δημοσίευση σχολίου