Eκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, διαρκής πετροπόλεμος και μεγάλη συμπλοκή κουκουλοφόρων και αστυνομικών, φράγματα στους δρόμους με καιγόμενους κάδους, 13 προσαγωγές μεταξύ των οποίων δύο ανηλίκων, ξυλοδαρμός διαδηλωτών, διακομιδές τραυματιών στο Νοσοκομείο…
Οι εικόνες στο κέντρο του Βόλου παρέπεμπαν σε πόλεμο χθες το απόγευμα. Εικόνες που συνόδευσαν τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για τα δύο χρόνια από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.
Για μία ακόμη φορά το κέντρο του Βόλου καλύφθηκε από σύννεφα χημικών με την εκτόξευση δακρυγόνων κατά των νεαρών διαδηλωτών. «Μας προκάλεσαν, αφού μας πετούσαν πέτρες και μολότοφ», θα μας πει ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας. Μάλλον θα αναφέρεται στα επεισόδια μπροστά από το Πανεπιστήμιο, που έγιναν αρκετή ώρα μετά την πρώτη εκτόξευση χημικών στην οδό Δημητριάδος. Εκεί, στη συμβολή με την Αγ. Νικολάου, ήταν η πρώτη ρίψη. Ακολούθησαν κι άλλες στη Δημητριάδος-Καρτάλη και αργότερα Καρτάλη με Γαζή.
Τι προκάλεσε την πρώτη ρίψη χημικών που εξαγρίωσε τους διαδηλωτές;
Τίποτα ουσιαστικό. Πέρα από συνθήματα ή ίσως ακόμη και την απλή ύπαρξη νεαρών με καλυμμένα πρόσωπα στη διαδήλωση. Μοιάζει σαν «βεντέτα» της Αστυνομίας με τους διαδηλωτές. Μόνο που απέναντι σε οπλισμένους, προστατευμένους (από κάθε άποψη) αστυνομικούς, συνήθως είναι νεαρά άτομα. Έστω και με πέτρες ή με μολότοφ στο χέρι. Δεν το σκέφθηκαν ούτε χθες, επέτειο της δολοφονίας ενός 17χρονου από οπλισμένο αστυνομικό, που είχε επικαλεστεί ότι είχε δεχθεί, δήθεν, επίθεση με πέτρες. Μπορεί, πάλι, λόγω ακριβώς αυτής της επετείου να ήταν σε τέτοια ένταση οι αστυνομικοί.. Ένας δικός τους καταδικάστηκε γι’ αυτή τη μέρα…
Οι αστυνομικοί χθες ακολουθούσαν από απόσταση 70-100 μέτρων την πορεία. Γιατί διατάχθηκε η χρήση χημικών στη Δημητριάδος χωρίς να μεσολαβήσει κάτι; Γιατί έπρεπε να στηθεί σκηνικό σοβαρών επεισοδίων; Γιατί η αντιμετώπιση μίας ολιγάριθμης ομάδας που ενδεχομένως θα προκαλούσε επεισόδια έπρεπε να γίνει με τόσο υπερβολικό ζήλο; Γιατί έπρεπε να πνιγεί η πόλη στα δακρυγόνα; Τι εξυπηρετεί το στήσιμο ενός σκηνικού φόβου στην κοινωνία;
«Έγινε λελογισμένη χρήση χημικών. Χρησιμοποιήθηκαν το πολύ 10-12 δακρυγόνα» λένε από την Αστυνομία. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκαν πολλά περισσότερα. Σε κάθε κάλυκα δακρυγόνου που εκτοξεύθηκε, υπάρχουν 6-8 μικρότερα που διασκορπίζονται στον αέρα και ενεργοποιούνται δημιουργώντας ένα εκτεταμένο πεδίο εδάφους που καλύπτεται από τα πνιγηρό (για κάποιους επιστήμονες και τοξικό) σύννεφο. Για τη «λελογισμένη χρήση», οι δικές μας πληροφορίες επιμένουν ότι εξαντλήθηκε το απόθεμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Ίσως να ήταν η ευκαιρία για την ανανέωσή του. Διότι, όπως αποδεικνύει και το φωτογραφικό ντοκουμέντο από μαζεμένους κάλυκες, το έτος παρασκευής τους ήταν το 1980 (MFG 1980). Η διάρκεια ζωής τους, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, είναι 6-7 χρόνια, διότι η μακρόχρονη αποθήκευσή τους ενδέχεται να μετατρέπει το παραγόμενο αέριο σε ιδιαίτερα τοξικό. Μην ξεχνάμε ότι περιέχει καίσιο και κυανίδια.
almyrosinfo
Λα σουσουρελά
Πριν από 13 ώρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου