Διπλωματικός πυρετός άνευ προηγουμένου χαρακτήρισε την εβδομάδα που μόλις πέρασε, καθώς η Κυβέρνηση κινήθηκε σε δύο ταμπλό, παίζοντας τα... ρέστα της όσον αφορά στις «καυτές» διατάξεις για τα Εργασιακά και διασφαλίζοντας παράλληλα την αναχρηματοδότηση του χρέους από το ΔΝΤ μετά το 2013, στην περίπτωση που οι αγορές και οι Γερμανοί εξακολουθήσουν να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της Ευρωζώνης και κατ' επέκταση σε βάρος της Ελλάδας. Η παρτίδα... πόκερ για τον Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε πριν καν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα ο Ντομινίκ Στρος Καν, αφού ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν είχε ρίξει από τις 23 Νοεμβρίου τη... ρουκέτα των συμπληρωματικών δανείων, εφόσον οι αγορές παραμείνουν εχθρικές για την Ελλάδα και μετά το 2013 (κάτι το οποίο θεωρείται σφόδρα αναμενόμενο, αφού το δημόσιο χρέος προβλέπεται να είναι 156% επί του ΑΕΠ) προκαλώντας την αμηχανία των εκπροσώπων της Κομισιόν και της ΕΚΤ, αλλά και τις αντιδράσεις κυρίως των Γερμανών που δεν έχουν καν χωνέψει την ιδέα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την έλευση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ και πολύ περισσότερο κατά την ολιγόωρη παρουσία του στην Αθήνα, αυτό που θέλησαν να «κλειδώσουν» οι δύο πλευρές ήταν από τη μια πλευρά να «τρέξουν» ταχύτερα και πιο τολμηρά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε ο Ν.Σ. Καν να έχει στα χέρια του ένα ισχυρό χαρτί όταν θα περάσει τη πρόταση για νέο δάνειο, ενώ από την ελληνική πλευρά επιδιώχθηκε η επίσημη ή έστω ημιεπίσημη δήλωση για νέο δάνειο, όταν κι εφόσον χρειαστεί.
65 δισ. με νέο Μνημόνιο;
Οι πληροφορίες αναφέρουν, λοιπόν, ότι από τη στιγμή που ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ πήρε τις σχετικές διαβεβαιώσεις -εξ ου και η... πρεμούρα της Κυβέρνησης να περάσει με τη μορφή του κατεπείγοντος «πακέτο» τις αλλαγές στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ,
ενώ έπονται τα «κλειστά» επαγγέλματα και οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση- οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για συμπληρωματικό δάνειο που μπορεί να φτάσει στα 65 δισ. ευρώ, εφόσον διαπιστωθεί ότι οι αγορές παραμένουν «κλειστές» για την Ελλάδα το 2013 όταν τα κεφάλαια του Μνημονίου θα έχουν εξαντληθεί. Πρακτικά, βεβαίως, εφόσον προκριθεί αυτό το σχέδιο θα σημαίνει τη σύναψη νέου Μνημονίου με περαιτέρω ασφυκτικούς όρους που θα παρατείνουν την περίοδο σκληρής λιτότητας.
Ωστόσο, η συμφωνία δεν επεκτάθηκε στους όρους του συμπληρωματικού δανείου, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι δεν έχει «κλειδώσει» ούτε το επιτόκιο ούτε βέβαια οι όροι υπό τους οποίους θα συναφθεί η νέα δανειακή σύμβαση, δεδομένου πως προσώρας δεν συμφωνεί ο ξενοδόχος, που στην περίπτωσή μας είναι η κυρία Μέρκελ.
Κι εδώ αρχίζει το... παράλληλο πόκερ που έχει να κάνει με τους Ευρωπαίους δανειστές μας, όπου τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και εξαιρετικά πολύπλοκα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ισορροπίες παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες κυρίως λόγω της στάσης των Γερμανών. Επί της ουσίας, εδώ η ελληνική πλευρά έχει να κερδίσει όχι μια παρτίδα αλλά τουλάχιστον δύο, αφού ο καταρχήν στόχος παραμένει η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μάλιστα με όρους ανάλογους με αυτούς της Ιρλανδίας, ήτοι 4ετή περίοδο χάριτος και 7ετή περίοδο αποπληρωμής αντί του 2+3 που ισχύει σήμερα. Στην παρούσα φάση, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Ολι Ρεν, η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει στο πλευρό της την Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της ούτε να σκεφτεί δεν θέλει τυχόν αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης λόγω νέων προβλημάτων στην Ελλάδα. Κι αν αυτό φαίνεται πολύπλοκο, προσθέστε το γεγονός ότι η Γερμανία με τους δορυφόρους της (Αυστριακούς, Σκανδιναβούς, Ολλανδούς) ορέγεται μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων, ήτοι του ισχυρού Βορρά και του αδύναμου Νότου, προωθώντας ένα μηχανισμό σταθερότητας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της.
Εδώ ακριβώς ξεκινά η δεύτερη παρτίδα με τους Ευρωπαίους, αφού ακόμα κι αν περάσει από τις Συμπληγάδες της Μέρκελ η επιμήκυνση, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτή η ιδέα για συμπληρωματικό δάνειο στην Ελλάδα, όταν κι αν το ΔΝΤ χρειαστεί να βάλει εκ νέου το χέρι στην τσέπη. Επί της ουσίας, αυτό που ακούγεται έντονα στους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι ότι εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες μετά το Μνημόνιο, θα πρέπει να ενταχθεί στο Νέο Μηχανισμό Σταθερότητας και να αντλήσει από εκεί κεφάλαια με τους όρους που θα έχουν «κλειδώσει» στο Συμβούλιο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου. Και για να μην ξεχνιόμαστε, ένας από τους όρους λειτουργίας του Μηχανισμού είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία του κράτους- μέλους.
Μαλλιά κουβάρια Κατσέλη-Ντερούζ
Το ενδεχόμενο συμπληρωματικού δανείου δεν είναι το μοναδικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των μελών της τρόικας, αφού μπορεί ΔΝΤ και Κομισιόν να ζητάνε επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών -που είναι άλλωστε κάτι αυτονόητο- αλλά ο τρόπος προσέγγισης είναι μάλλον διαφορετικός. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ίσως το πεδίο των εργασιακών σχέσεων, αφού το ΔΝΤ -όπως προέκυψε από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του Π. Τόμσεν με την ελληνική πλευρά- ζητάει μεν τη μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα ως... φάρμακο για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, αλλά δεν έχει σοβαρές αντιρρήσεις για αυτορρύθμιση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, όπως άλλωστε έγινε με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αντιθέτως, οι Κοινοτικοί επιμένουν στο ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να υπερισχύουν των κλαδικών άνευ όρων κι ότι οι κλαδικές δεν μπορούν να επεκτείνονται σε όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν, μάλιστα, πως στην πρόσφατη «επίσκεψη» της τρόικας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σ. Ντερούζ λίγο έλειψε να έρθει στα χέρια με τη Λ. Κατσέλη.
Σε αυτό που συμφωνούν ΔΝΤ και Κομισιόν είναι ότι απαιτείται... αναδόμηση του ξεχαρβαλωμένου φοροελεγκτικού μηχανισμού και είναι κάτι που κατέστησε σαφές ο Ο. Ρεν στον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και στον Γ. Παπανδρέου στις κατ' ιδίαν επαφές που είχαν, αφού παρά τις συνεχείς συστάσεις και τις σχετικές δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς το πρόβλημα της αναποτελεσματικότητας παραμένει άλυτο.
Στο νοσοκομείο με 5 ευρώ!
Ο μεγάλος... χαμός αναμένεται να γίνει, πάντως, στο τομέα της Υγείας, αφού η τρόικα θεωρεί ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πληγή για τον προϋπολογισμό, μετά το Ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό που προκαλεί σοκ είναι ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Επικαιροποιημένου Μνημονίου οι δαπάνες υγείας θα πρέπει να διατηρούνται εφεξής κάτω από το 6% του ΑΕΠ, ενώ ειδικά στις φαρμακευτικές δαπάνες θα πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010! Και για να μην τρέφει κανείς ψευδαισθήσεις για τις διαθέσεις και προθέσεις της τρόικας, επισημαίνεται ότι εφόσον δεν αποδώσουν τα μέτρα που προβλέπει ήδη το Μνημόνιο θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα!
Το... κερασάκι στην τούρτα είναι η αύξηση στα 5 ευρώ του εισιτηρίου για τα εξωτερικά ιατρεία, με επέκταση μάλιστα της σχετικής χρέωσης στις περιπτώσεις όπου γίνονται... αδικαιολόγητες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά, ενώ όπως όλα δείχνουν πάμε σε ριζική ανατροπή όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αφού μέχρι το τέλος του Μαΐου ειδική επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει στην τρόικα έκθεση για τη συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, που δεν περιορίζεται στο δημόσιο αλλά και στην ιδιωτική συμμετοχή!!!
Γιώργος Πορφύρης/span>
apokalypseis
Λα σουσουρελά
Πριν από 12 ώρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου