Κατά κύματα απελαύνονται από νωρίς την Τετάρτη οι περισσότεροι από 600 ακτιβιστές οι οποίοι συνελήφθησαν από την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Την ίδια ώρα, η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ παραμένει σε υψηλά επίπεδα...
Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού περί τους 120 συλληφθέντες, πρόκειται να μεταφερθούν στην μεθόριο με την Ιορδανία• προέρχονται από την Ινδονησία, την Ιορδανία και την Αλγερία όπως και άλλες μουσουλμανικές χώρες.
Ακόμη, 60 Τούρκοι θα μεταφερθούν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, από όπου θα επαναπατρισθούν με ειδική πτήση ενώ άλλοι 70 κρατούνται στη φυλακή της Μπιρσέβα. Την Τρίτη επέστρεψαν στην Αγκυρα περί τους 20 τραυματίες και μία μητέρα με το ενός έτους αγοράκι της.
Οι υπόλοιποι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, περί τους 50 θα κρατηθούν και άλλο για τη συμμετοχή τους σε βίαιες ενέργειες, αναφέρουν οι Αρχές του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνέλαβε 682 άτομα από 35 χώρες που επέβαιναν στα πλοία που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ τους βρίσκονται και 31 Έλληνες, από τους οποίους τρεις είναι δημοσιογράφοι• άλλοι έξι επέστρεψαν το πρωί της Τρίτης. Ακόμη συνελήφθη ένας Σουηδός συγγραφέας και δύο πολιτικοί.
Παρά ταύτα, το Ισραήλ επιμένει ότι δεν θα άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από ξηρά και θάλασσα και θα συνεχίσει τις επιθεωρήσεις σε κάθε είδους βοήθεια που θα φτάνει στη Γάζα ώστε να μην περάσουν είδη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς για πολεμικούς σκοπούς. Πάντως η Αίγυπτος άνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μετά από αίτημα της Χαμάς.
Προς τη Γάζα φέρεται να πλέει άλλο ένα σκάφος με βοήθεια που και αυτό θα εμποδιστεί, προειδοποιεί το Ισράηλ.
in.gr μέσω thepressproject
Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το συμβούλιο ασφάλειας του Ισραήλ για την εκτίμηση της επιχείρησης που μέρος του τύπου χαρακτήρισε φιάσκο γιατί έστρεψε σχεδόν όλο τον κόσμο εναντίον του χωρίς να αποκομίσει οφέλη.
Τα μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ αναφέρουν, τέλος, ότι απομακρύνθηκαν για λόγους ασφάλειας από την Τουρκία οι οικογένειες των διπλωματών, αν και επισήμως η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε.
Την Τρίτη, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε μη δεσμευτικό ψήφισμα στο οποίο καταδικάζονταν μάλλον χλιαρά οι πράξεις που οδήγησαν στο θάνατο των εννέα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, επιβαινόντων στα πλοία ενώ ζητούνταν και η διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας για την εξακρίβωση των συνθηκών.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης ζήτησε την τιμωρία του Ισραήλ και την άρση του «απάνθρωπου αποκλεισμού» στη Λωρίδα της Γάζας.
Η στρατιωτική επέμβαση επιδείνωσε τις ήδη κακές σχέσεις των πρώην στενών συμμάχων Τουρκίας και Ισραήλ που είχαν αρχίσει να διαταράσσονται από το τέλος του 2008 όταν η Άγκυρα εξέφρασε την αντίθεσή της στην ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.
Παρά την ένταση, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του και συμφώνησαν, αναφέρουν πηγές, ότι δεν θα επηρεαστούν συμφωνημένες αγοραπωλησίες όπλων και συγκεκριμένα η αγορά από το Ισραήλ μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών.
Πόσο δίκιο έχει ο Πορτοσάλτε
Πριν από 18 ώρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου