Λαϊκή Οικονομική Τρομοκρατία

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη κοινωνικές διεργασίες αντίδρασης προς τις πρόσφατες κρατικές αποφάσεις. Απεργίες, πορείες και κινητοποιήσεις σε όλο το φάσμα - από το διαδίκτυο μέχρι τις σχολικές αίθουσες - ασκούν μια σαφή πίεση, που ίσως όμως αποβεί μή αρκετή. Οι απεργίες είναι αδύνατον να συνεχιστούν επ'άπειρον, ενώ οι μηχανισμοί καταστολής βρίσκονται σε ετοιμότητα. Καθώς λοιπόν οι δύσκολοι καιροί απαιτούν ασυνήθιστα μέτρα, υπάρχει μια ειρηνική και ριζοσπαστική μορφή δράσης που μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική.

Είναι γνωστό ότι ο βασικός πυλώνας του οικονομικού συστήματος των περισσότερων αναπτυγμένων χωρών είναι τα τραπεζικά ιδρύματα. Τόσο ζωτικές θεωρούνται οι τράπεζες που πριν ένα χρόνο η Ελληνική κυβέρνηση τις τροφοδότησε προληπτικά και συνοπτικά με 28 δισ. ευρώ. Ομοίως έπραξαν και άλλες χώρες.

Επίσης είναι κοινό μυστικό ότι το πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα έχουν αμοιβαία συμφέροντα. Δε πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πρώην τραπεζικά στελέχη καταλαμβάνουν κρίσιμες πολιτικές θέσεις και αντιστρόφως.
exoapotinvouli

H αποσταθεροποίηση μιας τράπεζας - με ότι αυτό σημαίνει - είναι φόβος και τρόμος για τους διεθύνοντες. Άλλωστε η χρεοκωπία της Lehman Brothers ήταν αυτή που πυροδότησε την πολύκροτη παγκόσμια οικονομική κρίση.

Αυτό που είναι κρυπτό από τον πολύ κόσμο είναι ότι όλες οι μοντέρνες τράπεζες δουλεύουν με το λεγόμενο κλασματικό αποθεματικό σύστημα, που σημαίνει πως το ρευστό που διαθέτει η τράπεζα ανά πάσα στιγμή δεν είναι παρά ένα κλάσμα (τυπικά το 1/10) του συνολικού ποσού που οφείλει να πληρώσει στους καταθέτες, αν εκείνοι το ζητήσουν. Με απλούς όρους, αν σε μία μέρα όλοι οι καταθέτες για κάποιο λόγο αποφασίσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους (φαινόμενο γνωστό και ως τραπεζική τρεχάλα), η τράπεζα θα μπορεί να ξοφλήσει μόνο έναν στους δέκα. Τα υπόλοιπα 9/10 φαινομενικού ελλείμματος έχουν δοθεί από την τράπεζα σε δάνεια και άλλα οικονομικά προϊόντα με σκοπό το κέρδος. Αν αυτό φαίνεται περίεργο σκεφτείτε ότι σε περίπτωση που η τράπεζα υποχρεούταν να διαθέτει σε ρευστό τα χρήματα όλων των καταθετών ανά πάσα στιγμή, τότε πολύ απλά δε θα μπορούσε να δανείζει. Άρα η αρχή που κρύβεται πίσω από την εν λόγω πατέντα είναι η εξής: όσο πιο πολλά δάνεια τόσο περισσότερο κέρδος. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το κλασματικό αποθεματικό είναι το νέκταρ του τραπεζικού συστήματος, ταυτόχρονα όμως είναι και η αχίλλειος πτέρνα του.

Ας δούμε ένα απτό παράδειγμα. Η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος έχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία περίπου 100 δις. Σύμφωνα με τα παραπάνω, στα ταμεία της διαθέτει μόνο το 1/10 των 100 δις, δηλαδή περίπου 10 δις. Έστω ότι 5 εκ. Έλληνες έχουν τις καταθέσεις τους στην Εθνική. Αυτό αναλογεί - κατά μέσο όρο- σε 2000 ευρώ ανά άτομο. Αν λοιπόν 5 εκ. Έλληνες αποσύρουν τα 2000 ευρώ τους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η ΕΤΕ θα καταρρεύσει!

Όπως καταλάβατε προτείνουμε μια πρωτόγνωρη άσκηση ευρείας λαϊκής οικονομικής τρομοκρατίας, την ίδια που εφαρμόζουν οι διαχειριστές εδώ και χρόνια. Το ευχάριστο για μας είναι ότι ο στόχος είναι εφικτός, αρκεί να υπάρξει η αντίστοιχη κινητοποίηση και κατανόηση από όσους περισσότερους γίνεται. Μάλιστα μπορεί να υποτεθεί ότι η μέθοδος θα αποδώσει καρπούς πριν φτάσουμε σε έσχατες καταστάσεις, διότι η αλήθεια είναι πως η πραγμάτωση ενός τέτοιου περιβάλλοντος ίσως έχει αβέβαιες συνέπειες. Κανείς δε μπορεί να τις προβλέψει, όπως κανείς δε μπόρεσε να προβλέψει το Ελληνικό έλλειμμα αλλά και την ίδια την κρίση. Ομολογουμένως τα οικονομικά είναι περίεργη "επιστήμη". Από την άλλη είμαστε σε ένα χείριστο σημείο. Δεν έχουμε άλλα να χάσουμε. Το μόνο που μένει είναι να πειραματιστούμε με όσα νόμιμα όπλα διαθέτουμε.

Εν κατακλείδει, καλούμε όλους τους πολίτες που:

* Αισθάνονται αδικημένοι από τα μέτρα.
* Έχουν υποστεί οικονομική κακομεταχείρηση από τράπεζες.
* Θεωρούν ότι δε πρέπει να πληρώσουν μια κρίση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι.
* Είναι εξοργισμένοι με τους Έλληνες πολιτικούς.

να:

* Αποσύρουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν από τους καταθετικούς λογαρισμούς τους (αφήνοντας ένα συμβολικό ποσό ώστε να μη κλείσουν) και από το χρηματιστήριο.
* Σταματήσουν να δανείζονται από τράπεζες.
* Διαδώσουν αυτό το μήνυμα παντού: σε γνωστούς, σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και στο πιο κρίσιμο μέσο απ'όλα, το διαδίκτυο.

3 σχόλια:

greeceland είπε...

Καλημεεεεερα εγω την "βλεπω" να ερχεται αυτην την κοινωνικη εκρηξη!!!
Το θεμα βεβαια ειναι αν θα βγει λυση απο αυτην την διαδικασια!!!! και ολα αυτα τα λεω γιατι δυστηχως δεν υπαρχουν πολιτικοι!!!!!

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

Δεν κάνουμε χατίρι….!

…..Κι αν μας χτυπούνε, πια, κακοτυχιές….,
εμείς…., θα προχωράμε….,
κι αν καρτερούν κακοτοπιές….,
εμείς…., τις προσπερνάμε….!

Σε πείσμα των Κακών….. θα πολεμάμε….,…..
σ’ αυτόν τον πόλεμο…., που βάφτισαν ζωή….,
τι νίκη κι ήττα ‘’πάει να πει’’….,…..
αρκεί που αγωνιζόμαστε….. και δεν τα παρατάμε….!

Κι αν κάτθρωποι απολέμητους μας θέν’….,
δεν κάνουμε χατίρι….,
άνθρωποι μεις…., για την τιμή….,
‘’βαράμε χαρακίρι’’….!.....

…………………………………..

Βουρ…., γιούρια….!

…..Βουρ στα Σατανεία….,
άγρια Θηρία….,
λαοπρόβλητα….,…..
η ζωή ζωή θα ήταν
‘’αν τα Βάθρα βόθροι ήταν
για τ’ απόβλητα…..’’….!

Γιούρια, λαουτζίκια
και μαζόχια στα καζίκια….,
ψήφους κάντε σκάγια….,
τα ‘βγαλαν ‘’στη φόρα’’
όσια και άγια…..
κι όλα κατηφόρα….!

Στοπ στα τζούφια λόγια
και τα μοιρολόγια….,
βουρ…., για ‘’ξέπλυμα’’….,…..
τη ζωή ζώντας θα ζούσες….,
τη ζωή σου αν τιμούσες…..
κι όχι τ’ άτιμα….!.....

…………………………..

Έτσι, όμως, πετύχαιναν….!

Γέμιζαν του Δυνάστη –τους
το σώμα μαχαιριές….,
μα ‘κείνος, χα, δεν έπεφτε…..
και ίδιος…., όπως χτες….!

Ώσπου δε ‘βρίσκαν μέρος –του
αχτύπητο…., λαός….,
τη σκιά –του τη μαχαίρωναν….,
αυτοτραυματισμός….!

Έτσι, όμως, πετύχαιναν
τη ρίζα της ψυχής…..
κι ευθύς να πέφτει άρχισε,
ερείπιο, καταγής….!.....


Γεια….: Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.alexandros-zivas.gr
….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

Psaxmenos είπε...

Αγαπητό opeiratis σας έχουμε στη λίστα μας. Εάν θέλετε και εσείς μπορείτε να μας προσθέσετε στη δική σας λίστα.

Φιλικά: Η ομάδα του katse-kala.blogspot.com