Eπιχείρηση με ελικόπτερα σε κοινότητα των Ζαπατίστας


Το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης που εδρεύει στο Καρακόλ της Γκαρούτσα, στο Μεξικό, κατήγγειλε τον εκτοπισμό αλλά και την επίθεση με ελικόπτερα στην ιθαγενική κοινότητα Λαγούνα Σαν Πέδρο, από κυβερνητικές δυνάμεις, που κατέληξε στην καταστροφή της περιοχής. Πριν από την επιχείρηση προηγήθηκε «αίτημα» από τις αρχές των Λακαντόνων, «νόμιμων» κατόχων των 600.000 εκταρίων της ζούγκλας.

Μετά την επίθεση η τοπική κυβέρνηση της Τσιάπας ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί ανάλογα προς έξι ακόμη χωριά, συμπεριλαμβανομένων των Νουέβο Σαν Γκρεγκόριο, Ραντσερία Κοροζάλ και Σαλβαδόρ Αγιέντε οι οποίες θα προστεθούν στις ήδη εκτοπισμένες κοινότητες Σουσπίρο, Μπουέν Σαμαριτάνο, Νούεβο Σαλβαδόρ Αγιέντε και στην προαναφερθείσα Λαγούνα Σαν Πέδρο.

Ο πρώην κυβερνήτης του Γιουκατάν που είχε εκλεγεί με το κόμμα PAN και ο νυν Εισαγγελέας για το Περιβάλλον, Πατρίσιο Πατρόν Λαβιάδα, επισκέφτηκαν την Τσιάπας τις προηγούμενες μέρες και συμφώνησαν για αυτές τις ενέργειες αυτές με τον Γραμματέα της Κυβέρνησης της περιοχής, Νοέ Καστανιόν Λεόν.

Ο τελευταίος μάλιστα, στις 26 Μαρτίου, ανακοίνωσε την συμφωνία για «αναδάσωση» και για εγκατάσταση ενός οικοτουριστικού κέντρου στη Μόντες Ασούλες, υποτίθεται υπό την ευθύνη των κατοίκων της Νουέβα Παλεστίνα, μελών της επονομαζόμενης «Λακαντονικής κοινότητας» και ατιμώρητων ενόχων της σφαγής στο Βιέχο Βελάσκο Σουάρες το 2006 που βρίσκεται επίσης στα Μόντες Ασούλες.

Η «οικοτουριστική ανάπτυξη» όπως και η παραγωγή βιοντήζελ σε μία έκταση χιλίων εκταρίων στη ζούγκλα ήταν μέρος των επενδυτικών σχεδίων του επιχειρηματία Μοϊσές Σάμπα, που σκοτώθηκε πριν από κάποιες εβδομάδες σε αεροπορικό δυστύχημα με ελικόπτερο έξω από την πόλη του Μεξικό. Καθώς φαίνεται τα σχέδια συνεχίζονται, τουλάχιστον από πλευράς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Μεξικό και της τοπικής κυβέρνησης της Τσιάπας. Σύμφωνα με τον Καστανιόν Λεόν, θα προωθηθεί η «βιώσιμη χρήση» των φυσικών πόρων με προγράμματα «κοινοτικής ανάπτυξης, περιβαλλοντική εκπαίδευση και τουριστικές εκδρομές στον δρόμο των Μάγιας».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των Ζαπατίστας:
tvxs.gr


Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης «Ο δρόμος του μέλλοντος»

Λα Γκαρούτσα, Τσιάπας, Μεξικό

28 Ιανουαρίου 2010

Στην εθνική και διεθνή κοινωνία των πολιτών

Στους συντρόφους και τις συντρόφισσες της εθνικής και διεθνούς κοινωνίας

Στα αδέρφια των εθνικών και διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αδέλφια:

Το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης «Ο δρόμος του μέλλοντος», καταγγέλλει τα γεγονότα που συνέβησαν στις 22 Ιανουαρίου 2010 στο χωριό Λαγούνα Σαν Πέδρο, στον Αυτόνομο Δήμο Ρικάρντο Φλόρες Μαγκόν, τον εκτοπισμό των Ζαπατιστικών Βάσεων Υποστήριξης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η κυβέρνηση της πολιτείας της Τσιάπας, του Χουάν Σαμπίνες Γκερρέρο και ο δήμαρχος του Οκοσίνγκο Κάρλος, Λεόν Σολόρσανο Άρσια, πραγματοποίησαν μια στρατιωτική επιχείρηση. Ομοσπονδιακή αστυνομία, συνοδευόμενη από υπαλλήλους της κυβέρνησης, από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για το Περιβάλλον, πέταξαν με 4 ελικόπτερα στο χωριό Λαγούνα Σαν Πέδρο για να προξενήσουν φόβο στον πληθυσμό.

Αυτοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, αστυνομικοί, μεξικανικός στρατός, υπάλληλοι της κυβέρνησης και καμεραμάν, δημοσιογράφοι, υπάλληλοι της κυβέρνησης, μιλούσαν στους άντρες και τις γυναίκες, ενώ αστυνομικοί βρήκαν την ευκαιρία για να κάψουν τα σπίτια της Βάσης Υποστήριξης των Ζαπατίστας.
Πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μιλά για διάλογο ενώ οι αστυνομικοί της και ο στρατός της καίνε τα υπάρχοντα των συντρόφων της Βάσης Υποστήριξης των Ζαπατίστας;

Καθώς φλέγονταν τα σπίτια των συντρόφων, εξαναγκάστηκαν να ανέβουν στα ελικόπτερα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, και μεταφέρθηκαν στο Παλένκε.
Πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να εκτοπίζει Μεξικανούς ιθαγενείς της Τσιάπας, την ίδια ώρα που καταλαμβάνει τη γη για την κατασκευή κέντρων οικοτουρισμού για άλλα έθνη;

Επίσης οι τρεις εξουσίες της κυβέρνησης μιλούν για μετεγκατάσταση των κατοίκων καθώς αυτοί υποφέρουν από την πείνα και το κρύο στον ξενώνα του Παλένκε. Γι’ αυτό και ρωτάμε που είναι η μετεγκατάσταση αυτών των αδερφών Ζαπατίστας όταν η κυβέρνηση ψεύδεται και καίει τα σπίτια των ιθαγενών ενώ οι εφημερίδες μιλάνε για μετεγκατάσταση της Βάσης Υποστήριξης των Ζαπατίστας.

Επίσης οι αστυνομικοί και οι δημοσιογράφοι ρωτάνε, ποιος κάνει συνελεύσεις, ποιος διευθύνει τις συνελεύσεις. Αυτή είναι η μετεγκατάσταση. Αυτή είναι η μανία της κυβέρνησης που έλεγε ωραία λόγια, ενώ οι οικογένειες ήδη πέταγαν για το Παλένκε.
Αυτές είναι ζημιές που προκάλεσε η κυβέρνηση στους συντρόφους μας της Βάσης Υποστήριξης των Ζαπατίστας:

Εμπρησμός σπιτιών

Καταστροφή δένδρων με φρούτα

Κλοπή από τα συνεταιριστικά μαγαζιά

Απώλεια των βασικών σπόρων καλαμποκιού και φασολιών, του ρουχισμού και των υποδημάτων, των σκευών πρώτης ανάγκης, των εργαλείων για τη δουλειά.

Αυτά τα θλιβερά γεγονότα κοστίζουν συνολικά 585.115 πέσος. Αυτά τα γεγονότα συνέβησαν στην Λαγούνα Σαν Πέδρο.

Με εκτίμηση

Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης

PEDRO GUTIÉRREZ GUZMÁN
LAURO HERNÁNDEZ GUTIÉRREZ
REBECA LORENZO CRUZ
MARÍN JIMÉNEZ PÉREZ
GABRIEL HERNÁNDEZ LÓPEZ