Ομαδικές αγωγές κατά των τραπεζών


Τις πρώτες ομαδικές αγωγές κατά των τραπεζών με την απαίτηση επιστροφής των πρώτων χρημάτων που αυτές παρακράτησαν παράνομα και καταχρηστικά από τους δανειολήπτες καταθέτει το επόμενο διάστημα η Ένωση Καταναλωτών Βόλου.
Οι δανειολήπτες οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την πρώτη ομάδα των αγωγών, μπορούν να απευθυνθούν στο Γραφείο Καταναλωτή το αργότερο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί και πέραν της προθεσμίας, αλλά θα πρέπει να συμπληρώνεται ένας κρίσιμος αριθμός αιτήσεων πριν την κατάθεση κάθε ομαδικής αγωγής εναντίον κάποιας τράπεζας.

«Μόνο με τη προσφυγή στη δικαιοσύνη οι τράπεζες θα αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα και, δυστυχώς, μόνο σε όσους συμμετέχουν στις ομαδικές αγωγές», επισημαίνει η Ένωση Καταναλωτών.

Οι περιπτώσεις στις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα οι δανειολήπτες είναι όταν έχουν πληρώσει:
* έξοδα «χρηματοδότησης», «προέγκρισης δανείου» ή «εξέτασης αιτήματος δανείου»
* έξοδα «προμήθειας» ή «εξόδων φακέλου»
* ποινή προεξόφλησης δανείου
* προμήθεια για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών, για τη χορήγηση της δανειακής σύμβασης
κ.α.

Οι δανειολήπτες μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα που είχαν παράνομα παρακρατηθεί μέχρι και πριν 20 χρόνια, από το 1991.

Σχετικά με το κόστος της αγωγής διευκρινίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν θα πληρώσει τίποτα. Η Ένωση Καταναλωτών θα αναλάβει το κόστος προετοιμασίας και κατάθεσης των αγωγών. Μόνον όταν υπάρξει οριστική απόφαση και επιστραφούν τα χρήματα θα παρακρατηθεί ένα μικρό ποσοστό για τα δικαστικά έξοδα.

Οι δανειολήπτες μπορούν να προσέρχονται στο Γραφείο Καταναλωτή (Ανθ. Γαζή 164 – Γαμβέτα), από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., έχοντας μαζί τους τη δανειακή σύμβαση ή οποιοδήποτε έγγραφο έχει σχέση με το δάνειό τους, με την ταυτότητα και το ΑΦΜ τους.

Για πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 15186 και στους νομικούς συμβούλους της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου: Παππά Κλεοπάτρα (24210 30201), Ρούσσα Γεώργιο (24210 44247), Σταματίου Κων/να (24210 36686) και Σουρτζή Γεώργιο (24210 38303).

Καταχρηστικοί όροι Τραπεζών

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει οριστικά συνταγματικό το νόμο που ορίζει ως παράνομους 15 καταχρηστικούς όρους των Τραπεζών όπως: προμήθεια κατά την ανάληψη από πιστωτική κάρτα, χρέωση με έξοδα φακέλου για στεγαστικά δάνεια, επιβολή ποινής πρόωρης εξόφλησης στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, αύξηση στην ετήσια συνδρομή των πιστωτικών καρτών χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του κατόχου, αύξηση του επιτοκίου των πιστωτικών καρτών, χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο επιτόκιο αναφοράς, όπως το Euribor ή το επιτόκιο της ΕΚΤ, επιβολή εξόδων κίνησης σε καταθετικούς λογαριασμούς, καταγγελία της σύμβασης του δανειολήπτη και απαίτηση ολόκληρου το ποσού της οφειλής σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής κάποιων δόσεων.

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου καλεί το υπουργείο Οικονομίας να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο που έχει εξαγγείλει, ώστε να καταργηθούν όλοι οι όροι των συναλλαγών που έχουν κριθεί παράνομοι και καταχρηστικοί από τη δικαιοσύνη, να κοπούν τα «καπέλα» σε κάρτες και δάνεια, να σταματήσουν οι χρεώσεις στα γκισέ και τα ΑΤΜ, να υποχρεούνται οι τράπεζες να υπολογίζουν τους τόκους για δάνεια και καταθέσεις με τον ίδιο τρόπο, να προβλέπονται βαριές κυρώσεις και πρόστιμα στις τράπεζες που δεν εφαρμόζουν τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις.
taxydromos.gr