«Ζήστε για την εταιρεία μας»: η κατάληψη ως... εμπόρευμα


Τί πραγματικά βρίσκεται πίσω από την απαγόρευση καταλήψεων στην Ολλανδία; Γιατί λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - μεταξύ αυτών και η Αθήνα - για την «εκκαθάριση» κατειλημμένων χώρων;

Στην Ολλανδία ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει πλέον ποινές μέχρι και ενός έτους φυλάκισης για όσους προβαίνουν σε κατάληψη εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Στην Ελλάδα το 2009 είχαμε τις δηλώσεις Μαρκογιαννάκη για τις καταλήψεις ότι «θα τελειώσουν αυτά». Ο διάδοχός του δεν έχει κάνει σαφείς δηλώσεις για το θέμα, αλλά σε όλα τα ζητήματα κινείται στην ίδια γραμμή, επί της ουσίας. Στη Γερμανία της Μέρκελ, «εκκαθαρίζονται» και οι τελευταίες καταλήψεις του Βερολίνου.

Στα λόγια, στις δηλώσεις, στη μηντιακή πραγματικότητα όλα αυτά γίνονται για να «εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας» στους πολίτες. Οι «φιλήσυχοι» τηλεκαννίβαλοι - οι ανθρωποφάγοι, δηλαδή, που τρέφονται με τις ανθρώπινες σάρκες που τους ταΐζει η μηντιοκρατία - αισθάνονται ασφαλέστεροι με το να εκλείπουν τα μη κανονικά φαινόμενα, όπως οι καταλήψεις, από την πραγματικότητα. Και, παράλληλα, οι καλές, νόμιμες και κανονικές δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς έρχονται - τυχαία, ασφαλώς - να καλύψουν το κενό που αφήνει πίσω της η «εκκαθάριση» των μη κανονικών στοιχείων.

Καλωσήλθατε στην Κάμελοτ. Όχι το μυθικό βασίλειο της δικαιοσύνης και της ισονομίας του βασιλιά Αρθούρου, αλλά την Camelot Property Management Ltd, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της αξιοποίησης κενών κτιρίων.
«Το αρχικό ολλανδικό κόνσεπτ της 'αντι-καταληψιακής' διαμονής μεταφέρεται με επιτυχία σε ένα πακέτο διαχείρισης αναξιοποίητης περιουσίας για τη γαλλική αγορά», δηλώνει ο Joost van Gestel, CEO της Camelot Europe. «Από 'δώ και πέρα, κάθε είδους ακίνητα, από κενά γραφεία έως εγκαταλελειμένα στρατόπεδα, μπορούν να προστατευτούν από την αποσάθρωση και τις καταλήψεις, με μια εύκολη, επαρκή και αποτελεσματική λύση. Επιπρόσθετα, προσφέρεται στη γαλλική κυβέρνηση η ευκαιρία να παράσχει ένα προσιτό χώρο προσωρινής διαβίωσης σε νέους ανθρώπους, εντός κτιρίων που υπό άλλες συνθήκες θα έμεναν αναξιοποίητα και θα ερειπώνονταν».
Όλα αυτά τα ωραία συμβαίνουν στη Γαλλία. Ο κύριος Joost van Gestel μιλάει για την ψήφιση, ομόφωνα, ενός νόμου τον Φεβρουάριο του 2009, που επιτρέπει, πλέον, αυτού του είδους τις οικονομικές δραστηριότητες. Η εταιρεία είναι τόσο ενθουσιασμένη, που χαρακτηρίζει το νομοθέτημα «νόμο 'Camelot'». Άλλωστε, όπως μας πληροφορούν, είχε προηγηθεί «ένας ολόκληρος χρόνος lobbying και επισκέψεων Γάλλων αξιωματούχων σε αντικαταληψιακά πρότζεκτ στην Ολλανδία και το Βέλγιο».

Οι νόμοι της αγοράς, για άλλη μία φορά, ορίζουν με σαφήνεια και την κατεύθυνση των νόμων του κράτους. Και, πάντα, με «συναίνεση» ανάμεσα στους πόλους του κοινοβουλευτισμού.

exoapotinvouli