Περίπου 130 μετανάστες βρήκαν λιμάνι στο Βόλο


Πλήρωσαν ακριβό εισιτήριο στους δουλεμπόρους τους, αλλά τελικά μετ’ επιστροφής…
Για έξι καραβάνια το ταξίδι της ελπίδας σταμάτησε πρόωρα, όταν έγιναν αντιληπτά στα όρια της Μαγνησίας, είτε από λιμενικούς είτε από αστυνομικούς.

Πρόκειται για τις μεγάλες μόνο υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις τοπικές διωκτικές αρχές από τις αρχές του 2009.
Σε αυτές τις περιπτώσεις της απάνθρωπης εκμετάλλευσης πρωταγωνίστησαν 13 δουλέμποροι, οι οποίοι συνελήφθησαν και 129 μετανάστες.

Το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Μαγνησία απέκτησε τους τελευταίους μήνες ζωή…
Οι χώροι του, ειδικά τους τελευταίους μήνες, αδειάζουν και γεμίζουν συχνά από
ΜΑΓΝΗΤΗΣ

ανθρώπινες ψυχές, που ξεριζώνονται μέσα στην απελπισία τους από τις πατρίδες τους και αφήνουν τις τύχες τους έναντι αμοιβής σε κυκλώματα δουλεμπόρων.

Όμως το ταξίδι για ένα καλύτερο αύριο για πολλούς από αυτούς γίνεται «αλέ-ρετούρ». Θα το ρισκάρουν, ωστόσο, μέσα στην απόγνωσή τους, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Και αν μέχρι πρόσφατα τα καραβάνια των μεταναστών αποτελούνταν μόνο από νεαρής ηλικίας άντρες, τώρα συνταξιδιώτες σε αυτό το ταξίδι της εκμετάλλευσης γίνονται γυναίκες, μικρά παιδιά, ακόμη και βρέφη.

Τα μέλη των αδίστακτων κυκλωμάτων που έχουν μετατρέψει σε εμπόριο τις ελπίδες και την αγωνία τους, απομυζούν τις ελάχιστες οικονομίες των απελπισμένων μεταναστών.

Τα κυκλώματα τούς δείχνουν συχνά τελευταία την είσοδο στη χώρα από τη θάλασσα.
Το «εισιτήριο» για την Ευρώπη φτάνει μέχρι και τα 6.000 δολάρια, ενώ «έκπτωση» κάνουν οι δουλέμποροι στα μικρά παιδιά, ζητώντας περίπου το ένα τρίτο του τιμήματος που καταβάλουν οι ενήλικες.

Η «ταρίφα» ποικίλλει ανάλογα με την απόσταση και το μεταφορικό μέσο και οι… ανέσεις που θα προσφερθούν θα είναι η εξάντληση, η πείνα, η δίψα, το κρύο και η ταλαιπωρία.
Τα κορμιά τους θα στοιβαχθούν κυριολεκτικά σε σαπιοκάραβα, βρώμικες καμπίνες ιστιοφόρων και καρότσες φορτηγών.
Σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες θα εξαντλήσουν την υπομονή τους μέχρι να ολοκληρωθεί το πολυήμερο, πολλές φορές ταξίδι.
Μαζί τους και μωρά παιδιά, όπως στην τελευταία καραβιά, που εντόπισαν λιμενικοί στο Τρίκερι.
Το πρώτο που αντίκρισαν ανοίγοντας την καμπίνα του δουλεμπορικού ιστιοφόρο ήταν το προσωπάκι ενός μωρού δύο ετών στην αγκαλιά του πατέρα του.
Παρέμενε επί ώρες μέσα στο σκοτάδι και χωρίς αέρα μαζί με άλλα 16 άτομα…

Οι χρυσές δουλειές της μαφίας συνεχίζονται με βασικούς «πελάτες» Ιρακινούς, Πακιστανούς και Αφγανούς.
Ο πιο οικονομικός τρόπος για να περάσουν από Τουρκία προς Ελλάδα είναι με τα πόδια μέσω Εβρου.
Μετά έχουν να επιλέξουν ένα περιπετειώδες ταξίδι με πλοίο από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης ή από τις ακτές της Μικράς Ασίας.

Ανθρώπινα «φορτία»
Από τον Ιούνιο μήνα «πύκνωσαν» για τις λιμενικές και αστυνομικές αρχές της Μαγνησίας τα περιστατικά εντοπισμού παράνομης εισόδου στη χώρα μεταναστών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι σύγχρονοι δουλέμποροι εγκατέλειψαν τα «ανθρώπινα φορτία» και κατάφεραν να διαφύγουν της σύλληψης.
Σε άλλες όμως έπεσαν στα χέρια των διωκτικών αρχών και ακολούθησαν το δικό τους δρομολόγιο… για τις φυλακές.

Στις 20 Ιουνίου, ξημερώματα, άντρες του Λιμενικού Σώματος Βόλου συνέλαβαν δύο νεαρής ηλικίας Ουκρανούς, λίγες ώρες αφότου είχαν αποβιβάσεις από ιστιοφόρο στις ανατολικές ακτές του Πηλίου τουλάχιστον 25 λαθρομετανάστες.
Πακιστανοί στην πλειοψηφία τους ξεκίνησαν από τα Δαρδανέλια της Τουρκίας, πληρώνοντας στους δουλεμπόρους 5.000 δολάρια ο καθένας.
Το ιστιοφόρο εντοπίστηκε ανοιχτά του Αγιοκάμπου Λάρισας.
Το δικαστήριο καταδίκασε με μεγάλες ποινές τους Ουκρανούς, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 53.000 ευρώ στον καθένα.
Οι λαθρομετανάστες της καραβιάς δεν εντοπίστηκαν.

Στις 14 Ιουλίου αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας έσπασαν «κρίκους αλυσίδας» κυκλώματος λαθροδιακινητών.
Στον κόμβο του Αερινού συνέλαβαν δύο Σύριους και δύο Παλαιστινίους, μέλη κυκλώματος που είχε απλώσει τα πλοκάμια του από το Πακιστάν στην Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα, διευκολύνοντας έναντι αδράς αμοιβής τη μεταφορά και την είσοδο στη χώρα λαθρομεταναστών.
Ο πρώτος από τους συλληφθέντες μετέβη το μεσημέρι εκείνης της ημέρας σε ορεινό δασώδες σημείο της Ελληνοτουρκικής μεθορίου.
Από εκεί παρέλαβε πέντε Πακιστανούς λαθρομετανάστες.
Τρεις ημέρες περίμεναν μέσα στο δάσος οι Πακιστανοί λαθρομετανάστες, μέχρι να τους παραλάβει ο επόμενος δουλέμπορος με τελικό προορισμό την Αθήνα.
Η μεταφορά των λαθρομεταναστών στο δρόμο προς την πρωτεύουσα είχε προπομπό. Μπροστά και σε απόσταση από το ΙΧ αυτοκίνητο που μετέφερε τους λαθρομετανάστες κινούνταν αυτοκίνητο με επιβάτες τους άλλους τρεις λαθροδιακινητές.
Το προπορευόμενο όχημα έδειχνε το δρομολόγιο, ενώ ενημέρωνε για αστυνομικά μπλόκα.

Στις 20 Αυγούστου λαθροδιακινητές οι οποίοι είχαν στοιβάξει σε ταχύπλοο σκάφος 43 Αφγανούς και Σομαλούς λαθρομετανάστες επιδόθηκαν σε ολονύκτιο «κρυφτό» με λιμενικούς του Βόλου.
Σημείο αποβίβασής τους είχε προσδιοριστεί αρχικά ο Αγιόκαμπος. Άλλαξαν όμως προορισμό, όταν έγιναν αντιληπτοί και μετά από ανεπιτυχή καταδίωξη οδήγησαν την «καραβιά» των ταλαιπωρημένων λαθρομεταναστών σε βραχώδη παραλία της Σκοπέλου.
Οι λαθρομετανάστες, 34 άντρες και εννέα γυναίκες, μεταξύ τους τέσσερις ανήλικοι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Σομαλία, εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί να περιπλανώνται σε δασική περιοχή ταλαιπωρημένοι, άυπνοι και νηστικοί.
Όπως έλεγαν στους αστυνομικούς, ξεκίνησαν το μακρινό ταξίδι πριν από ενάμισι ή δύο μήνες. Περπατούσαν επί εβδομάδες μέχρι το σημείο συνάντησης, που τους είχαν δώσει μέλη του κυκλώματος, στα παράλια της Τουρκίας.
Οι δουλέμποροι κατάφεραν μετά από πολύωρη καταδίωξη να ξεφύγουν.
Στα χέρια των αστυνομικών αρχών της Λάρισας όμως έπεσαν τρεις Ιρακινοί που περίμεναν το «φορτίο» του καραβιού με φορτηγά αυτοκίνητα στον Αγιόκαμπο.

Στις 4 Σεπτεμβρίου υπόθεση εισαγωγής λαθρομεταναστών στη χώρα εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.
Μετά από άγρια καταδίωξη συνελήφθη 49χρονος οικοδόμος από το Μενίδι Αττικής, ο οποίος έκρυβε στο αυτοκίνητό του έξι Πακιστανούς λαθρομετανάστες.
Η «ταρίφα» ήταν 2.000 δολάρια το άτομο, προκειμένου να τους μεταφέρει από ορεινό σημείο των Ελληνοτουρκικών συνόρων στην Αθήνα.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 33 μετανάστες εντοπίστηκαν εξαντλημένοι και ταλαιπωρημένοι, στοιβαγμένοι σε καρότσα μικρού φορτηγού από τις αστυνομικές αρχές Αλμυρού.
Μεταξύ τους ένα παιδάκι μόλις 2,5 ετών…
Προερχόμενοι από το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα, βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της Νομαρχίας.
Οι λαθροδιακινητές τούς εγκατέλειψαν μέσα στην καρότσα του φορτηγού τύπου βαν και ενός ΙΧ αυτοκινήτου και τράπηκαν σε φυγή, μόλις αντιλήφθηκαν τον αστυνομικό έλεγχο. Το «εισιτήριο» για τον καθένα ήταν περίπου 3.000 δολαρίων.

Στις 20 Σεπτεμβρίου στα «δίχτυα» του Λιμενικού Σώματος Βόλου έπεσαν τρεις Ουκρανοί λαθροδιακινητές, οι οποίοι είχαν στοιβάξει στην καμπίνα ιστιοφόρου σκάφους 17 λαθρομετανάστες.
Από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα.
Σε αυτό το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της «ελπίδας» συμμετείχαν τρία βρέφη…
Πλήρωσαν αδρά, περίπου 6.000 δολάρια ο καθένας, για το πολυήμερο εξαντλητικό ταξίδι μέχρι τα παράλια της Τουρκίας, από όπου τους επιβίβασαν οι λαθροδιακινητές σε ιστιοφόρο σκάφος σημαίας Γαλλίας.
Το σκάφος εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ακρωτηρίου Αγ. Βάτος, κοντά στο Τρίκερι, πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος