EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Στην Ελλάδα η Γιάρα Λη (Iara Lee) για την προβολή της ταινίας της «Cultures of Resistance»

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Την Παρασκευή 26/11 ξεκινούν στο Πάντειο οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή αντίσταση,που διοργανώνει η "Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση" σε συνεργασία με τον σύλλογο "Al Awda", με την πρώτη προβολή στην Ελλάδα, της ταινίας "Cultures Of Resistance" της σκηνοθέτιδας και ακτιβίστριας Iara Lee, η οποία θα παρευρίσκεται στην εκδήλωση για να μιλήσει για την ταινία της και τη συγκλονιστική εμπειρία της στο πλοίο Mavi Marmara.
Την Δευτέρα 29/11 η ταινία θα προβλήθεί στη Χαλκίδα,επίσης με την παρουσία της σκηνοθέτιδας, στο αμφιθέατρο ΔΗΚΕΧ.Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 3/12 στο Πολυτεχνείο με θέμα τον αγώνα των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων. Κεντρικός καλεσμένος και ομιλητής θα είναι ο Muath Abu Al Qumssan που θα έρθει από το στρατόπεδο προσφύγων της Τζαμπάλιγια,στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει συναυλία με τον Ναμπίλ Αλ Σάεγ σε παλαιστινιακά και αραβικά τραγούδια και τα «Ματζαφλάρια» σε ελληνικά έντεχνα και πολιτικά τραγούδια,στο Μηχανουργείο του ΕΜΠ.

Η ταινία Cultures of Resistance ανιχνεύει πώς η τέχνη και η δημιουργικότητα μπορούν να αποτελέσουν πολεμοφόδια στον αγώνα για ειρήνη και δικαιοσύνη. Είναι η ιστορία ανθρώπων που συνάντησε η Lee ταξειδεύοντας ανά τις 5 ηπείρους.. Στο Ιράν, όπου το γκράφιτι και η ραπ είναι εργαλεία πάλης ενάντια στην κυβερνητική καταπίεση. Στη Βραζιλία, όπου οι μουσικοί προσεγγίζουν τα παιδιά των καταυλισμών και μετατρέπουν τα όπλα σε κιθάρες. Στα στρατόπεδα Παλαιστίνιων προσφύγων στο Λίβανο όπου η φωτογραφία, η μουσική και ο κινηματογράφος έχουν δώσει φωνή σε όσους σπάνια ακούγονται. Στην ταινία εμφανίζονται:
Δεξιοτέχνες της Καποέιρα από τη Βραζιλία, εκπρόσωποι του γυναικείου κινήματος της Ρουάντα, Ισραηλινοί αντιφρονούντες, καλλιτέχνες hip -hop από την Παλαιστίνη και πολλοί άλλοι...

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη

* Η Γιάρα Λη είναι εκείνη που κατάφερε να διασώσει, παρά τους συνεχείς ελέγχους, κινηματογραφικό υλικό διάρκειας μιας ώρας, από τη σφαγή στο πλοίο Mavi Marmara. Το πλοίο που τον περασμένο Μάιο δέχτηκε την πολύνεκρη επίθεση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα μαζί με τα άλλα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας, με στόχο να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας. Το υλικό αυτό έχει κατατεθεί στην επιτροπή του ΟΗΕ που ερευνά τη σφαγή, ενώ θα αποτελέσει τη βάση για την επόμενη ταινία της Lee.

H σκηνοθέτης με Βραζιλιάνικες-Κορεάτικες ρίζες που ζει στις ΗΠΑ έχει βραβευτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Επί σειρά ετών υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sao Paulo.

Η εκδήλωση, καθώς και η πρόσκληση στη σκηνοθέτη εντάσσονται στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που οργανώνει η ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (που δημιουργήθηκε από τη συνέλευση της Πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα»), σε συνεργασία με τον παλαιστινιακό σύλλογο AL-AWDA (το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους).

Για συνέντευξη με τη Iara Lee παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους:

Πέτρο Γιώτη, 6976127545

Κώστα Κολοβό, 6975507005

ή στείλτε e-mail σε palestineresist.gr@gmail.com

palestineresist
free counters