EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

‘Αγριος ξυλοδαρμός Αφγανού πρόσφυγα από αστυνομικούς παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου

Αναίτια, άδικα, χωρίς να έχω κάνει κάτι και μάλιστα τη μέρα της μεγαλύτερης μουσουλμανικής γιορτής (Μπαϊράμι) καταγγέλει ο ίδιος στο βίντεο:

Τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς του Α.Τ. Περιστερίου, εναντίον των οποίων θα καταθέσει μήνυση καταγγέλλει Αφγανός πρόσφυγας. Ο Τζαν Αλί Μερσάι είναι 43 ετών και έχει 4 παιδιά. Βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια, δεν έχει καταφέρει να καταθέσει ακόμα αίτημα ασύλου και είναι άνεργος. Τον τελευταίο καιρό για να επιβιώσει και να ζήσει την οικογένειά του, μετέφερε τα καροτσάκια που παρατούσαν μακριά οι πελάτες του σούπερ μάρκετ Λιντλ, με τη σιωπηρή – όπως λέει ο ίδιος – συναίνεση του διευθυντή του καταστήματος.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του , την Τρίτη 16 Νοεμβρίου το μεσημέρι, κατά τη 1 μ.μ. ένα περιπολικό έφτασε στο σούπερ μάρκετ, οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και τον μετέφεραν μαζί με το παιδί του 2 1/2 ετών στο αστυνομικό τμήμα Περιστερίου. Εκεί τον χώρισαν από το παιδί και τον απομόνωσαν σε ένα δωμάτιο, όπου – εντελώς αναίτια – 4 από αυτούς άρχισαν να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές, χρησιμοποιώντας τα κλομπ και μεταλλική ράβδο. Του φώναζαν και τον έβριζαν χωρίς να μπορεί να καταλάβει τι του έλεγαν, ή να απαντήσει. Στα 4 άτομα προστέθηκαν κάποια στιγμή και 2 ακόμη και αυτό κράτησε μέχρις ότου λιποθύμησε. Σύμφωνα με τον πρόσφυγα , τον συνέφεραν ρίχνοντας του νερό στο κεφάλι και τον έσυραν έξω από το τμήμα μαζί με το παιδί του, όπου και τον παράτησαν. Ο πρόσφυγας με χτυπημένο όλο του το σώμα, γύρισε στο σπίτι του, ένα υπόγειο στην πλατεία Αττικής και την επόμενη μέρα, νοιώθοντας πόνους και καταβολή δυνάμεων απευθύνθηκε σε μέλη από την κοινότητά του που τον μετέφεραν αμέσως με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, όπου του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες, του τοποθετήθηκε ορός και υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο Εξάλλου ειδοποιήθηκαν μέλη οργανώσεων που τον συνέτρεξαν. Ο πρόσφυγας έφερε τα σημάδια της κακοποίησης σε όλο του το σώμα .

Ο Τζαν έχει προσπαθήσει πολλές φορές να καταθέσει αίτημα ασύλου στην Πέτρου Ράλλη,


χωρίς να καταφέρει να έχει πρόσβαση. Είναι ένας ακόμη από τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχοντας αποκλειστεί από τις διαδικασίες ασύλου γίνονται εύκολη λεία για να εκφραστεί πανω τους το ρατσιστικό μίσος και η βία των αστυνομικών.

Απαιτούμε

* Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Να δοθούν τα ονόματα των αστυνομικών που κακοποίησαν τον πρόσφυγα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι

* Την επανεκκίνηση της διαδικασίας ασύλου που έχει παγώσει επί μήνες και την απόσπαση των διαδικασιών από την αρμοδιότητα της αστυνομίας

* Άσυλο στον Τζαν και σε κάθε πρόσφυγα που βρίσκεται στη χώρα.

* Ανοιχτοί ξενώνες αστέγων και προσφύγων στα αστικά κέντρα. Ελεύθερη και νόμιμη μετακίνησή τους προς και από την Ελλάδα. Όχι στην Ευρώπη – Φρούριο και την Ελλάδα – Κρατητήριο.

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

Σύλλογος Αφγανών Προσφύγων

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Κυριακάτικο ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
free counters