EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

«Τα ευρωκονδύλια πήγαν στις ΜΚΟ, όχι στους Τσιγγάνους»

Εικόνες σαν και αυτή δεν θα υπήρχαν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, εάν τα κονδύλια πήγαιναν εκεί που έπρεπε

Αρκετά εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια διατέθηκαν για την ένταξη των Τσιγγάνων στην Ελλάδα, αλλά η καθημερινότητά τους δεν άλλαξε. Αν πραγματικά ήταν αποδέκτες οι Τσιγγάνοι τόσων εκατομμυρίων ευρώ που διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τους Ελληνες Ρομ, θα είχαμε τους πιο πλούσιους, ενταγμένους και μορφωμένους Τσιγγάνους, όπως επισημαίνεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η αρμόδια επίτροπος κ. Ρέντινγκ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή αποκαλύπτει: «Στο πλαίσιο του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης τα διαρθρωτικά ταμεία και ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) συγχρηματοδότησαν προγράμματα για την κοινωνικοοικονομική ένταξη των Ρομ. Διατέθηκαν 12,5 εκατ. ευρώ για προγράμματα ειδικά στους Ρομ. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήθηκαν συνολικά 67 προγράμματα που κάλυψαν 1.334 δικαιούχους Ρομ. Επιπλέον στο πλαίσιο του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος ιδρύθηκαν 33 κοινωνικά και ιατρικά κέντρα (συνολικός προϋπολογισμός 10,2 εκατ. ευρώ). Τέλος, εφαρμόστηκαν ενέργειες που καλύπτουν τη διαπολιτισμική μάθηση των παιδιών των Ρομ, την ανάπτυξη συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών, τα μαθήματα γλώσσας και τα μαθήματα κατάρτισης εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος "Εκπαίδευση" (συνολικός προϋπολογισμός: 7,4 εκατ. ευρώ).


Για την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού του ΕΣΠΑ 2007-2013 η επίτροπος αναφέρει ότι τα επιχειρησιακά προγράμματα για την "Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού" και την "Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση" έχουν διαθέσει αντίστοιχα μεταξύ 8 και 10 εκατ. ευρώ και περίπου 11 εκατ. ευρώ για ενέργειες που προωθούν την ένταξη των Ρομ. Η Επιτροπή ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να καταρτίσουν μια εθνική στρατηγική για την ένταξη των Ρομ».

«Υπολογίζουμε ότι από τα 12,5 εκατ. που διατέθηκαν για προγράμματα σε 1.334 Ρομά, στα χέρια τους πήγαν περίπου 10.000 ευρώ» υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής Ν. Χουντής: «Στην Ελλάδα, όπως και στη Γαλλία, τα σχετικά κονδύλια δεν φτάνουν στους δικαιούχους, αντιθέτως κατασπαταλώνται. Βάζουν τους Τσιγγάνους να υπογράψουν ότι παρακολούθησαν το σεμινάριο, αυτοί δεν συμμετέχουν και τους δίνουν περίπου 300 ευρώ αποζημίωση».

Ο δήμαρχος Τρικάλων Μ. Ταμίλος (πρόεδρος δικτύου πόλεων με οικισμούς Τσιγγάνων) προσθέτει: «Στη χώρα μας ζουν 140.000 Τσιγγάνοι σε 220 οικισμούς. Γι' αυτούς, εκτός των ευρωπαϊκών κονδυλίων, διατίθενται 30 εκατ. ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό για έργα υποδομής. Από τις 50 πόλεις που κατοικούν, στις 10 έγιναν σημαντικά βήματα. Σε κάποιους δήμους πήραν τα χρήματα στο όνομα των Τσιγγάνων και έφτιαξαν πλατείες, πάρκα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται σε δήμους της Αττικής, στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία».

Ο Ηλίας Συμεών (πρόεδρος Ομοσπονδίας Τσιγγάνων Β. Ελλάδος) υποστηρίζει: «Ενημερωθήκαμε μόνο για δύο πιλοτικά προγράμματα. Το πρώτο έδινε -μέσω ΕΟΜΜΕΧ- ποσοστό επιδότησης 55% για εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων Τσιγγάνων. Το δεύτερο αφορά Τσιγγάνους της Β.Ελλάδας και αποδέκτης ήταν ο ΟΑΕΔ. Και τα δύο έχουν "παγώσει". Ούτε εγώ δεν κατάφερα να μετάσχω στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, το διέκοψε».

Σχετικά με ευρωπαϊκά κονδύλια επισμαίνει: «Δεν είναι οι Ρομά τελικοί αποδέκτες. Τα χρήματα οδηγήθηκαν σε λάθος χέρια. Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις απορρόφησαν το μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων, εκμεταλλευόμενες την άγνοια των Τσιγγάνων».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας διαβεβαιώνει ότι «και οι δήμοι απορρόφησαν μεγάλα κονδύλια, για ν' αντιμετωπιστεί η διαβίωση των Τσιγγάνων σε καταυλισμούς. Εγκλημάτησαν σε βάρος ανθρώπων που δεν ξέρουν ούτε να υπογράφουν, διότι τα χρήματα διατέθηκαν οπουδήποτε αλλού εκτός από τους Τσιγγάνους. Τι απέγιναν τα δάνεια των Ρομά, πώς ζουν στον Ασπρόπυργο; Ορισμένοι πρέπει να διωχθούν για κακούργημα. Δεν αμφισβητούμε ότι δόθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν γνωρίζουμε πού διατέθηκαν. Διότι αν υπήρχαν προγράμματα στη Β. Ελλάδα, θα τα γνώριζα».

Μέλος του «Δικτύου Ρομ» ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης απαντά: «Υπάρχουν δυσκολίες στην προσέγγιση των Τσιγγάνων. Αλλά με τόσα προγράμματα θα έπρεπε να είχαν αποφοιτήσει από το λύκειο και οι Τσιγγάνοι της Αγ. Βαρβάρας να έχουν ενταχθεί. Ανέλαβαν κάποιες ΜΚΟ να υλοποιήσουν προγράμματα. Στόχος τους, η υλοποίηση προγραμμάτων και όχι η ένταξη των Τσιγγάνων. Η Νομαρχία, δήμοι, ο ΟΑΕΔ ανέλαβαν προγράμματα. Εγιναν αρκετές μελέτες και καταγραφές του προβλήματος. Θα μπορούσε να είχε προχωρήσει η υλοποίηση με τη συμμετοχή των Ρομά. Υλοποιούνται προγράμματα και οι Τσιγγάνοι παραμένουν στο περιθώριο, ενώ το χάσμα μεγαλώνει και η γεφύρωσή του γίνεται πιο δύσκολη. Δεν υπήρξε βελτίωση στην καθημερινότητά τους. Εξακολουθούν να μη γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση και έχουν μικρά παιδιά στην εφηβεία. Ετσι είναι αδύνατον να παρακολουθήσουν προγράμματα».

enet
free counters