EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Όργιο περιβαλλοντικών σκανδάλων από δημάρχους και νομάρχες

Πρόστιμα που δεν καταλογίζονται παρά τις εισηγήσεις για σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις, παράπονα στο γραφείο του Πρωθυπουργού, προσχηματικούς ελέγχους σε ρυπαντές ακόμη και έκδοση οικοδομικών αδειών μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, περιλαμβάνουν τα σοβαρά όσο και ευτράπελα περιστατικά που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι επιθεωρητές περιβάλλοντος όταν πρόκειται να ζητήσουν τη συνεργασία της δημοτικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για να διερευνήσουν περιβαλλοντικά σκάνδαλα.

Το ρεκόρ έσπασε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου η Νομαρχία Ιωαννίνων. Η αποκάλυψη ότι ο γαλάζιος Νομάρχης ανακατασκεύαζε παραδοσιακά διατηρητέο κτίριο χωρίς άδεια, προκάλεσε σοκ. Στους επίμονους ελέγχους των επιθεωρητών περιβάλλοντος, οι υπάλληλοι της πολεοδομίας έκαναν ότι ήταν δυνατό για να εκδώσουν οικοδομική άδεια μέσα σε δύο ώρες!

Η άδεια ανακλήθηκε μερικές ώρες αργότερα, όταν η υπόθεση παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα. Το σπίτι είχε αγοράσει, μάλιστα, η κόρη του Νομάρχη Ιωαννίνων από την οικογένεια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Τόσο ο πατέρας όσο και ο σύζυγός της είναι μηχανικοί όμως κανείς τους δεν σκέφτηκε ότι το παραδοσιακό διατηρητέο δεν μπορεί να μετατραπεί σε ξενώνα!


«Πρέπει να είναι η πιο γρήγορη έκδοση και ανάκληση οικοδομικής άδειας» αναφέρουν οι ελεγκτές του ΥΠΕΚΑ που επιβεβαιώνουν ότι οι τοπικοί φορείς καλύπτουν τις περιβαλλοντικές αμαρτίες και σε αρκετές περιπτώσεις εμποδίζουν τους ελέγχους.

«Για την λειτουργία παράνομης χωματερής επιβάλαμε πρόστιμο 35.000 ευρώ, το οποίο η Νομαρχία Φθιώτιδας, που είναι από τις πλέον ανυπάκουες, για αδικαιολόγητους λόγους το έριξε στα 5.000 ευρώ»(! ), αναφέρει επιθεωρητής που για ευνόητους λόγους θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.

Τα έχουν δει όλα οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

Η Νομαρχία Φθιώτιδας μαζί με τις αντίστοιχες σε Αχαία, Λάρισα και Ζάκυνθο, είναι οι λιγότερο συνεργάσιμες στο δύσκολο έργο των «πράσινων» επιθεωρητών που καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να εξιχνιάσουν βρώμικες υποθέσεις με κίνδυνο την ζωή τους.

Από την πολεοδομία Καλύμνου εκδόθηκε οικοδομική άδεια για πολυτελές ξενοδοχείο στην Πάτμο αλλά η νομαρχία Δωδεκανήσου παράτυπα εξέδωσε εκ ων υστέρων την περιβαλλοντική άδεια. Για την υπόθεση επιλήφθηκε η Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία στα μέσα Ιουνίου έδωσε εντολή για αναστολή οικοδομικών εργασιών.

Οι αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων για την απόφαση της Γ.Γ να σταματήσει την οικοδομή γαλάζιου νομαρχιακού συμβούλου έφτασαν μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού. Η κ. Καραβασίλη, επέμεινε για τον ορθότητα των ελέγχων και κατήγγειλε προσπάθεια του Νομάρχη Δωδεκανήσων και νυν υποψηφίου Περιφερειάρχη με το ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Μαχαιρίδη, να φανεί ελαστική στην εφαρμογή του νόμου για το ξενοδοχείο καθώς επρόκειτο για μεγάλη και αναπτυξιακού χαρακτήρα επένδυση.

Σε άλλη περίπτωση η νομαρχία Αχαίας υποκίνησε έλεγχο σε βιομηχανία που ρυπαίνει, ωστόσο μετά την παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου πήγε υπερασπιστής της στο δικαστήριο!

Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος αναφέρουν ότι είναι πολύ συνηθισμένο, νομάρχες και δήμαρχοι να καλύπτουν τις περιβαλλοντικές «βρωμιές» ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που με διάφορες κόλπα ακυρώνουν ελέγχους και αποκρύπτουν στοιχεία.

milamouprasina
free counters