EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Στο Ευρωδικαστήριο ο Σαρκοζί για τους Ρομά...

image by Takis Vorini

Προθεσμία-τελεσίγραφο δύο εβδομάδων έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γαλλία για να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία στο ζήτημα των απελάσεων Ρομά προς πιο φτωχές χώρες της ΕΕ. Διαφορετικά οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να...
παραπέμψουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί . Η Επιτροπή θεωρεί ότι με τις καταναγκαστικές απελάσεις 8.000 Ρομά προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία η Γαλλία παρέβη τους θεμελιώδεις κοινοτικούς κανόνες που επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της, ενώ «στοχοποίησε» μια συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα.

«Θα στείλουμε επιστολή στη γαλλική κυβέρνησημε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, ζητώντας τους να μας δώσουν όλα τα στοιχεία» ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τις συνθήκες των απελάσεων, είπε η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιεν Ρέντινγκ.


«Η Γαλλία θα παρέχει, όπως είναι φυσικό, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις ερχόμενες ημέρες σε ενδελεχή ανάλυση των νέων αιτημάτων της Επιτροπής προκειμένου να αποφασίσει για τη συνέχεια» απάντησε εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης. Ωστόσο την ίδια ώρα η κυβέρνηση Σαρκοζί προκάλεσε αντιδράσεις με άλλη μία κίνηση που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ρατσιστική. Ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από αύριο σε δημιουργία αρχείου βιομετρικών δεδομένων όσων ξένων πολιτών εισπράττουν επίδομα επαναπατρισμού. Εκτιμάται ότι και αυτό το μέτρο στοχεύει τους Ρομά, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν στις Αρχές τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Το γαλλικό κράτος υποπτεύεται ότι οι Ρομά πραγματοποιούν πολλαπλά ταξίδια στη Γαλλία, προκειμένου να επανεισπράττουν με πλαστή ταυτότητα το επίδομα επαναπατρισμού το οποίο ανέρχεται σε 300 ευρώ για κάθε ενήλικο και σε 100 ευρώ για κάθε παιδί, συν το εισιτήριο.

«Στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας νέας λαϊκής ώθησης για να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος, ο Νικολά Σαρκοζί εξαπέλυσε εκστρατεία βίας, κατηγοριών και σκληρών απελάσεων κατά της μειονότητας των Ρομά» γράφει το αμερικανικό περιοδικό «Νewsweek» στο υπό έκδοση τελευταίο τεύχος.

epikairo
free counters