EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Σορτάρουν τώρα και στα τρόφιμα...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Εύφορο χώμα και νερό αναζητούνται πλέον διακαώς σε κάθε γωνιά του πλανήτη από ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια, που εφορμούν από κάθε γωνιά της Γης.

Υπάρχει όμως πρόβλημα. Οι επενδυτές δεν συμβάλλουν στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής, διότι δεν πήγαν εκεί για να καλλιεργήσουν. Μετά τις φυσικές καταστροφές στη Ρωσία και με τον ανταγωνισμό μεταξύ παραγωγής τροφής και βιοκαυσίμων ολοένα να οξύνεται εις βάρος της πρώτης, λόγω της ενεργειακής πολιτικής των κυβερνήσεων, οι τιμές των δημητριακών διεθνώς αυξάνουν. Εκεί ποντάρουν οι νεόκοποι γαιοκτήμονες, οι οποίοι απλώς «παίρνουν θέσεις» (με τη χρηματοοικονομική έννοια του όρου) και περιμένουν. Τι περιμένουν; Να πολλαπλασιαστεί η αξία των χαρτοφυλακίων τους.

Στην άνοδο των τιμών συμβάλλουν και οι ίδιοι οι επενδυτές (κερδοσκόποι κατ' άλλους), αφήνοντας εύφορα εδάφη αδρανή, ώστε να μειωθεί επί πλέον η διεθνής παραγωγή αγροτικών προϊόντων και οι τιμές να πάρουν την πάνω βόλτα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ένα δισεκατομμύριο συνάνθρωποί μας πέφτουν κάθε μέρα για ύπνο με το στομάχι αδειανό.


Οπως αναφέρει ο Αμπροζ Εβανς - Πρίτσαρντ της «Ντέιλι Τέλεγκραφ», κεφάλαια από τη Μ. Ανατολή, κρατικές εταιρείες από την Κίνα, από την οικονομική ζώνη στις ακτές του Ειρηνικού και από την Ινδία ψάχνουν παντού για γην και ύδωρ. Δυτικά κεφάλαια μπήκαν με τη σειρά τους στον χορό. Αμερικανικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), που πλούτισαν σορτάροντας στην κρίση των στεγαστικών δανείων, βρήκαν νέο πεδίον δόξης (χρήματος) λαμπρόν στα «συμβόλαια γης μελλοντικής εκπλήρωσης». «Καλλιεργήσιμη και αρδεύσιμη γη είναι το λαβράκι του μέλλοντος. Επένδυσα μεγάλο ποσόν εκεί», ομολογεί στην «Τέλεγκραφ» ο Μάικλ Μπέρι, επιφανής επενδυτής του κεφαλαίου «The Big Short», ήτοι το Μεγάλο Σορτάρισμα. Δεν κρύβονται κιόλας.

Τα δύο τρίτα των αγορών γης σημειώνονται στην Αφρική, ήπειρο πλημμελούς θεσμικής προστασίας. Στην Αργεντινή το 7% της καλλιεργήσιμης γης ανήκει σε ξένους. Πολλές χώρες όμως αρνούνται να δώσουν γην και ύδωρ. Η Βραζιλία αμύνεται περιορίζοντας την αγορά γης από ξένες εταιρείες. Στη Μαδαγασκάρη, συναφής σύμβαση με κορεατική εταιρεία έριξε την κυβέρνηση το 2008. Ακόμη και η Αυστραλία ξεκίνησε έρευνα για να εξουδετερώσει τους σορτάκηδες γης και ύδατος.

enet.gr
free counters