EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Στο στόχαστρο ξανά το wikileaks λόγω του βίντεο με τις εκτελέσεις πολιτών στο ιράκ


Η δημοσιοποίηση του βίντεο-ντοκουμέντο της επιδρομής που έκανε αμερικανικό ελικόπτερο στη Βαγδάτη, πριν από τρία χρόνια, κατά την οποία προκάλεσε τον θάνατο 12 Ιρακινών πολιτών και 2 υπαλλήλων του πρακτορείου Reuters έχει στρέψει εκ νέου την προσοχή στην ιστοσελίδα wikileaks.org η οποία και το ανάρτησε στο διαδίκτυο την περασμένη Δευτέρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο το βίντεο σόκαρε και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει το γεγονός και να βγάλει από την αμήχανη θέση την κυβέρνηση των ΗΠΑ έσπευσε να τονίσει ότι το βίντεο δεν δίνει καμία καινούργια πληροφορία.

Ο συγκεκριμένος ιστοχώρος, ο οποίος ειδικεύεται στη μετάδοση απόρρητων πληροφοριών των κυβερνήσεων και των πολυεθνικών εταιριών δεν έκανε γνωστό πως απέκτησε και αποκρυπτογράφησε το συγκεκριμένο «υλικό». Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα φαίνεται να ενόχλησε τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ.

Το αρμόδιο αμερικανικό γραφείο για τα «ευαίσθητα θέματα»,
tvxs.gr
ασχολείται ήδη με το θέμα αναμοχλεύοντας για ακόμα μια φορά το θέμα της ελεύθερης δημοσιογραφίας. Μέχρι σήμερα η ιστοσελίδα Wikileaks δεν έχει αποκαλύψει ποτέ πηγή της και τον τρόπο με τον οποίο φτάνουν στα «χέρια» της τα δεδομένα που δημοσιεύει.

«Αυτό κάνουν ακριβώς οι υπηρεσίες κατασκοπείας, εξεταστική δημοσιογραφία υψηλής τεχνολογίας. Λόγω αυτού τα ΜΜΕ έπρεπε και αυτά να αναβαθμιστούν», δήλωσε σε συνέντευξή του χτες ο ένας εκ των ιδρυτών του wikileaks.org, ο Julian Assange. Ο κ. Assange μαζί με μια ομάδα ομοϊδεατών ακτιβιστών και εμπειρογνωμόνων υπολογιστών ίδρυσαν τον ιστοχώρο πριν από τρία χρόνια.

Από τότε, το WikiLeaks δημοσίευσε το στρατιωτικό εγχειρίδιο του αμερικανικού στρατού, 238 σελίδων, το οποίο περιέγραφε τις καθημερινές λειτουργίες του τμήματος Άμυνας της φυλακής στην στρατιωτική βάση του Γκκουαντάναμο. Επίσης, δημοσίευσε το εγχειρίδιο της CIA για τις πτήσεις με απαχθέντες κρατούμενους, οι οποίοι μεταφερόταν σε τρίτες χώρες για να ανακριθούν και βασανιστούν.

Όπως είναι λογικό, το WikiLeaks έχει γίνει στόχος πλήθους νομικών επιθέσεων προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία του. Στη Μεγάλη Βρετανία, οι ιθύνοντες του WikiLeaks έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια με την πρόφαση πως τα αρχεία που δημοσιεύονται παραβιάζουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής των εμπλεκομένων. Οι καταγγελίες απέβησαν άκαρπες όταν διαπιστώθηκε η αβασιμότητά τους. Μια άλλη πρόωρη προσπάθεια να διακοπεί η λειτουργία του ιστοχώρου έγινε από τον δικαστή Jeffrey S. White, του περιφερειακού δικαστηρίου στην Καλιφόρνια το 2008, όταν διέταξε το κλείσιμο του WikiLeaks λόγω της δημοσιοποίησης εμπιστευτικών εγγράφων σχετικά με ένα υποκατάστημα ελβετικής τράπεζας. Δύο εβδομάδες αργότερα η απόφαση ακυρώθηκε καθώς το υλικό αυτό μπορούσε να δημοσιευτεί και σε άλλες ιστοσελίδες.
free counters