EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

To νέο παιχνίδι της Goldman κατά της Ελλάδας!

«Όσοι επενδύουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας θα χάσουν τα χρήματά τους», προειδοποίησε τους κερδοσκόπους ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μόνο που οι… πρυτάνεις της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, στο στρατηγείο της Goldman Sachs, βρίσκονται ήδη ένα βήμα μπροστά από τον υπουργό Οικονομικών και μάλλον θα γελάνε με τέτοιες προειδοποιήσεις...

Από την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μόλις έγινε σαφές ότι η Ελλάδα προσφεύγει στο διεθνή μηχανισμό στήριξης από το ΔΝΤ και τις χώρες της Ευρωζώνης, η Goldman Sachs, με την αγαστή συμπαράσταση των Financial Times, φρόντισε να διακινήσει το επόμενο «μαύρο» σενάριο για την Ελλάδα, που ήδη ανταμείβει πλούσια όσους επιμένουν στη γνωστή στρατηγική «long CDS, short equity».

Δηλαδή διατηρούν θέσεις στα συμβόλαια ασφάλισης πιστωτικού κινδύνου και παράλληλα σορτάρουν τα ελληνικά ομόλογα –φήμες που κάνουν συνεχώς το γύρο της αγοράς τους τελευταίους μήνες αναφέρουν ότι η Goldman ακολουθεί αυτή τη στρατηγική για την Ελλάδα: η ίδια διατηρεί τεράστιες θέσεις σε CDS και την ίδια ώρα φιλικά της hedge funds σορτάρουν άγρια τα ομόλογα.
politikiprotasi

Όσο και αν φαίνεται περίεργο στους μη γνωρίζοντες τις λειτουργίες των αγορών, τα CDS έχουν γίνει πλέον ακόμη πιο ελκυστικά μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, παρότι υποτίθεται ότι αυτό έγινε ακριβώς για να αποσοβηθεί οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας. Μετά την αναγγελία της προσφυγής, τα πενταετή CDS εκτινάχθηκαν από τις 485,7 στις 638,9 μονάδες βάσης, αφήνοντας υπεραξίες δισεκατομμυρίων στους κατόχους τους (μεταξύ των οποίων η Goldman…).

CDS: Πληρώνουν και σε αναδιάρθρωση!

Τι έχει συμβεί; Πολύ απλά, όπως λένε έμπειρα στελέχη της αγοράς, τα CDS δεν πληρώνουν τους κατόχους τους μόνο σε περίπτωση στάσης πληρωμών, αλλά σε οποιοδήποτε «πιστωτικό γεγονός» (“credit event”). Και ως πιστωτικό γεγονός θεωρείται σε αυτή την περίπτωση και η αναδιάρθρωση χρέους, ακόμη και σε εθελοντική βάση.

Αυτό ακριβώς το σενάριο άρχισε να διακινεί η Goldman αμέσως μετά την ελληνική προσφυγή στο διεθνή μηχανισμό, γελοιοποιώντας τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τις προειδοποιήσεις του σε όσους ποντάρουν στη χρεοκοπία, αφού εξ αντικειμένου είναι κενές περιεχομένου:

Ο κορυφαίος οικονομολόγος της Goldman για την Ευρώπη, Έρικ Νίλσεν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν την ίδια ώρα που το σενάριο αυτό έφθανε στις στήλες των “Financial Times”, ότι μέσα στους επόμενους μήνες είναι πιθανό η Ελλάδα να θελήσει να διαπραγματευθεί σε εθελοντική βάση με τους κατόχους των ομολόγων της μια αναδιάρθρωση του χρέους, πριν αυτό αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον επόμενο χρόνο (λεπτομέρεια: την ημέρα που θα αναλάμβανε τέτοια πρωτοβουλία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, οι κάτοχοι CDS θα κέρδιζαν το… τζάκποτ).

Όπως ανέφερε ο Νίλσεν σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες της Goldman, αυτή η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, σε συνδυασμό με τις εισροές από το διεθνή μηχανισμό στήριξης, θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα των μεγάλων λήξεων της περιόδου 2011-2014. «Αυτό θεωρώ ότι είναι το καλύτερο σενάριο. Κάθε υστέρηση σε ό,τι αφορά τους όρους χρηματοδότησης της Ελλάδας, τις χρηματοδοτήσεις από το διεθνή μηχανισμό και στις πρωτοβουλίες μείωσης των βαρών από πληρωμές των επόμενων ετών θα κατέληγε σε δάκρυα», τόνισε ο Νίλσεν.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν διέψευσε ότι βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων ΔΝΤ – ελληνικής κυβέρνησης η αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κ. Παπακωνσταντίνου, διαψεύδοντας κατηγορηματικά το σενάριο. Άλλοι οικονομικοί αναλυτές σπεύδουν, παρά ταύτα, να προτείνουν ήδη και τις δικές τους ιδέες για τη μέθοδο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Μέθοδος Γιέλτσιν;

Ο Πολ Μάρσον, κορυφαίος επενδυτικός σύμβουλος της Lombard Odier Private Bank, πρότεινε μια διαδικασία μετοχοποίησης χρεών, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα εκδώσει μαζικά μετοχές κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών και θα τις προσφέρει σε κατόχους ομολόγων σε αντάλλαγμα για την ακύρωση των τίτλων τους. Θα έλεγε κανείς, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά μία έννοια έριξε νερό στο μύλο τέτοιων σεναρίων, δηλώνοντας από την Ουάσιγκτον, ότι το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία που η αξία της αποτιμάται σε 100 δις. ευρώ και μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μείωση του χρέους.

Όπως τόνισε ο Μάρσον, τράπεζες όπως η Goldman Sachs (πάλι η Goldman στην εξίσωση…) θα έπεφταν η μια πάνω στην άλλη για να προλάβουν να αναλάβουν τέτοιες δουλειές, που παραπέμπουν βέβαια σε βίαιη καταλήστευση του πλούτου μιας χώρας, κατά τα πρότυπα της αλήστου μνήμης προσπάθειας του τότε Ρώσου προέδρου Γιέλτσιν, να προσφέρει κρατικές εταιρείες έναντι των ρωσικών χρεών, που κατέληξε σε ένα απέραντο πλιατσικολόγημα της ρωσικής κρατικής περιουσίας.

Το ευτυχές για την Goldman Sachs είναι, ότι αν επαληθευθούν αυτά τα σενάρια θα αντλήσει πακτωλό κερδών για άλλη μια φορά από… τη δυστυχία των άλλων, όπως ακριβώς θησαύρισε από την κατάρρευση της αγοράς των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ: το πρώτο τζάκποτ θα έλθει από τα CDS που θα πρέπει να πληρωθούν, σε περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, ενώ το δεύτερο θα έλθει αν μια κυβέρνηση με μειωμένα εθνικά αντανακλαστικά υποκύψει στην πίεση για ρύθμιση χρεών με πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία.

Πάντως, η Goldman Sachs θα μπορεί πλέον, αν επιβεβαιωθούν αυτά τα σενάρια, να πανηγυρίσει για την κερδοφόρα επιβεβαίωση μιας μακράς στρατηγικής αποκόμισης τεράστιων κερδών στην Ελλάδα: από τα swaps του 2001, που επέτρεψαν στην κυβέρνηση Σημίτη να «μακιγιάρει» τα στατιστικά στοιχεία για την είσοδο στην ΟΝΕ, και σήμερα εξελίσσονται σε τοξικές βόμβες μεγατόνων, «παρκαρισμένες» στο χαρτοφυλάκιο μεγάλης ελληνικής τράπεζας, μέχρι τον ολέθριο συμβουλευτικό της ρόλο τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης από τον Γ. Παπανδρέου, η Goldman μπορεί να υπερηφανεύεται ότι συνέβαλε σε μια από τις πιο επικερδείς… χρεοκοπίες κρατών των τελευταίων δεκαετιών.
free counters