EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Πεθαίνει το πλαστικό χρήμα


Οι καθυστερήσεις έχουν κυριολεκτικά απογειωθεί και οι τραπεζίτες παραδέχονται πως στο σύνολο της αγοράς ξεπερνούν πλέον το 20%. Αυτό σημαίνει απλώς ότι οι «κόκκινες οφειλές» έχουν ήδη φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.
Οι τρεις στους δέκα Ελληνες που έχουν πιστωτικές κάρτες, το τελευταίο διάστημα προχωρούν σε «στάση πληρωμών» καθώς, λόγω της οικονομικής πίεσης, σταμάτησαν να εξοφλούν τις μηνιαίες δόσεις για τις κάρτες τους.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους τούς «βομβαρδίζουν» με εξώδικα, απαιτώντας την πλήρη εξόφληση του χρέους σε διάστημα 5 ημερών. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 20.000 καταναλωτές έχουν παραλάβει ανάλογα εξώδικα από δικαστικούς επιμελητές.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα εξώδικα που φτάνουν στα χέρια των καταναλωτών αποτελούν άτυπες προσκλήσεις σε διακανονισμούς για ρύθμιση του χρέους.

Την ίδια ώρα οι καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι έχουν κυριολεκτικά απογειωθεί και οι τραπεζίτες παραδέχονται πως στο σύνολο της αγοράς ξεπερνούν πλέον το 20%. Αυτό σημαίνει απλώς ότι οι «κόκκινες οφειλές» έχουν ήδη φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι το 2009 οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες ακολούθησαν πτωτική πορεία και έκλεισαν στο -5%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, τα υπόλοιπα της συγκεκριμένης κατηγορίας στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου μειώθηκαν στα 9,5 δισ. ευρώ από 10,09 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο 2009.

Για φέτος, τα τραπεζικά στελέχη περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση στις συνολικές οφειλές από κάρτες και περαιτέρω άνοδο στις καθυστερήσεις.

Στην τραπεζική αγορά είναι κοινό μυστικό πως από την αρχή του έτους, οι δικαστικοί επιμελητές δεν προλαβαίνουν να επιδίδουν εξώδικα σε κατόχους καρτών, επειδή έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τους δόσεις τους επί 3 μήνες.

Τι ζητάνε

pournari

Συγκεκριμένα με τα εξώδικα, οι τράπεζες ζητάνε από τους πελάτες τους:

* Να εξοφλήσουν το συνολικό ύψος της οφειλής, πλέον τόκων και εξόδων μέσα σε διάστημα 5 ημερών από την επίδοση της παρούσας.
* Να επιστρέψουν την πιστωτική τους κάρτα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθεί δικαστικά η είσπραξη της οφειλής, με τον νόμιμο τόκο και θα ενεργηθεί εναντίον τους κάθε νόμιμο μέσο. Και ακολουθούν τα τηλέφωνα της τράπεζας.

«Τα εξώδικα», λένε χαρακτηριστικά τα τραπεζικά στελέχη, «αποτελούν ένα μέσο πίεσης για να προσέλθει ο οφειλέτης σε διακανονισμό» και συνεχίζουν: «Το 80% των οφειλετών συμφωνεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, το χρέος παύει να ανατοκίζεται και ρυθμίζεται η εξόφλησή του με μηνιαίες δόσεις που είναι ύψους πχ. 250 ευρώ για οφειλή 10.000 ευρώ». Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί είναι οι καταναλωτές που αν και ενήμεροι στις οφειλές τους, προχωρούν σε ρύθμιση με την τράπεζα, προκειμένου να πληρώνουν χαμηλότερη μηνιαία δόση.
free counters