EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

20 χρόνια ιδιωτική τηλεόραση, κι είμαστε όλοι αλλιώς


Η τέχνη να παίρνεις από κάποιον το πορτοφόλι του, λέγεται ληστεία.Η τέχνη να παίρνεις τη ζωή του ολόκληρη, λέγεται τηλεόραση.
20 χρόνια ελεύθερης ιδιωτικής τηλεόρασης λοιπόν κι αυτή η ελευθερία θα μας φάει πια. Ελεύθερη αγορά, ελεύθερη τηλεόραση ...και πάει λέγοντας.
20 χρόνια από το Νοέμβρη του '89 που το γνωστό σηματάκι του MEGA έσκασε μύτη και όλα άλλαξαν στη ζωή μας.Η αλήθεια είναι πως όλοι τότε περίμεναν με ενθουσιασμό και αγωνία το ξεκίνημα των εκπομπών, αφού από την απόλυτα ελεγχόμενη κρατική τηλεόραση περνούσαμε σε ένα νέο πλουραλιστικό τηλεοπτικό τοπίο.Και τον πρώτο καιρό πράγματι υπήρχε αυτή η αίσθηση.Διαφορετικά δελτία ειδήσεων χωρίς τον κυβερνητικό έλεγχο, πολλές πηγές διασκεδαστικών προγραμμάτων,άλλες μουσικές,αλλά και μόνο το "καινούργιο" της όλης υπόθεσης ήταν τότε αρκετό. Κι όταν στη ζωή μας μπήκαν κάποιες καλές εκπομπές η σειρές (υπήρχαν και τέτοιες)όπως π.χ. "Οι απαράδεκτοι" η αργότερα οι "10 μικροί Μήτσοι" κάποια βράδια η ευφορία γινόταν και ενθουσιασμός.Όμως τα κανάλια έγιναν 2,3,4 και ύστερα ακόμα περισσότερα και άρχισαν οι παρενέργειες του ανταγωνισμού, η μάλλον τελείωσε η περίοδος του προσηλυτισμού κι έφτασε η στιγμή της αποκάλυψης της πραγματικότητας.
H τηλεόραση είναι ένα μέσο "μαγικο" που έχει την ικανότητα να "παγώνει",να καθηλώνει τον θεατή .Ειναι ένα μέσον που απαιτεί ολοκληρωτική "εμπλοκή"(επομένως εντελώς διαφορετικό από τον τύπο η το ραδιόφωνο) και έτσι ελαχιστοποιεί κάθε δυνατότητα αντίδρασης η κριτικής .Μέσα από την επιβολή της φωτεινής εικόνας που λειτουργεί σαν καθρέφτης της ζωής του και του εαυτού του ουσιαστικά αδρανοποιεί τον θεατή.(Παλιά "Μακλουανική" ανάλυση που διδάσκεται πια παντού)
H τηλεόραση επίσης είναι μια επιχείρηση, που πουλάει διαφημίσεις.Ανάμεσα στις διαφημίσεις για να υπάρχει ακροατήριο "παίζουν" διάφορα προγράμματα-θεάματα.Όσο πιο "ελκυστικά" είναι αυτά τόσο πιο ακριβά θα πουληθούν οι διαφημίσεις.Ετσι όπως είναι φανερό, η tv θα κάνει ότι μπορεί και θα προβάλει οτιδήποτε της επιτρέπεται,προκειμένου να πουλήσει ακριβά τις διαφημίσεις.Σκοπός της λοιπόν δεν είναι ούτε η ενημέρωση,ούτε ο πολιτισμός,ούτε η μόρφωση,ούτε η διασκέδαση,ούτε τίποτα άλλο σχετικό.Σκοπός της είναι η ακροαματικότητα και μάλιστα πάση θυσία.Δική μας θυσία φυσικά.Θυσία της ψυχής μας ,της πνευματικής μας αλλά και της φυσικής μας υγείας,θυσία και έκπτωση της ζωής μας με λίγα λόγια.Σκοπός της είναι να "βγάλει από το δωμάτιο",εκείνη την πλευρά μας που κρίνει και να κρατήσει μόνο εκείνη που αντιδρά μηχανικά.Τό πίστευε και μή ερεύνα έιναι πλέον το δικό της δόγμα και βέβαια ο πρώτος εχθρός της είναι ο διάλογος ο εσωτερικός, αλλά και όποιος άλλος διάλογος θα μπορούσε να την αμφισβητήσει.Εγινε λοιπόν μια γυναίκα επικίνδυνη που τα ζητάει και τα παίρνει όλα.Που μας θέλει δικούς της άνευ όρων, ψυχή και σώμα.
Ετσι σιγά σιγά και χωρίς να το καταλάβουμε, ακρωτηριάσαμε εκείνο το κομμάτι μας που ακουμπούσε και μας ένωνε με τους άλλους και μείναμε όσο μόνοι χρειαζόταν, για να κάνουμε όσα λάθη χρειαζόταν, έτσι ώστε ν'αφήσουμε τον κόσμο να πάει για κει που έχει πάει.Το κέντρο της ζωής μας απο την καρδιά κι αυτούς η αυτά που μας ένοιαζαν,μετατοπίστηκε στο κέντρο του σαλονιού απέναντι από τον καναπέ.Και ο διάλογος, η παρέα,αυτή η πεμπτουσία της ύπαρξης, από την πλατεία ή το καφενείο όπου συμμετείχαμε κι εμείς συνεχίστηκε στο γυαλί με μας θεατές η χειροκροτητές,η τρελούς που παραμιλάνε τα βράδια συζητώντας με δέσμες φωτονίων. Τώρα πια για τίποτα και σε κανέναν δεν έχουμε να δώσουμε λογαριασμό. Τα βράδια δεν συναντιόμαστε με τους φίλους στην πλατεία η στα στέκια ,αλλά με τους τηλεσταρ που μας αποθεώνουν και μας χαϊδεύουν τ' αυτιά απέναντι απ'την TV.Ετσι όλα τα μικρά η μεγάλα μας εγκλήματα επιτρέπονται.Η ζωή μας είναι μόνο δική μας ,πιο δική μας από ποτέ η μάλλον πιο δική τους από ποτέ. Σιγά σιγά οι άνθρωποι κλείστηκαν στο σπίτι κι εκεί που ο κόσμος έμοιαζε με σιγουριά να πηγαίνει προς ένα καλύτερο αύριο-ποιός αμφέβαλε γι αυτό το '85;= ξαφνικά άρχισε να φρενάρει και μετά να γυρίζει πίσω.
Κι αφού όλο και λιγότεροι έμοιαζαν να νοιάζονται για αυτή την κοινή πορεία που λέγεται ζωή, ε τότε ήταν η κατάλληλη στιγμή κάποιοι άλλοι να νοιαστούν για την τσέπη τους.Το πόσο εύκολα και απότομα φούσκωσαν ελάχιστες τσέπες και άδειασαν δημόσια ταμεία και οι δικές μας τσέπες, βρέστε το στις στήλες των οικονομικών sites.To πόσο η ζωή μας έγινε σε όλα φτωχότερη τα τελευταία 20 χρόνια ρίξτε μια ματιά γύρω και θα το δείτε. Θα μου πείτε μα καλά, η tv φταίει για όλα; Όχι ,φταίμε κι εμείς που σταματήσαμε να νοιαζόμαστε.Αλλά η τηλεόραση έκανε τα πάντα για να μας βοηθήσει και βέβαια ήξερε καλά τι έκανε.Έκανε τα πάντα για να μας μάθει έναν άλλο τρόπο ζωής, που βόλευε μια χαρά τους σπονσορές της που της εμπιστεύτηκαν τα λεφτά τους.Και πραγματικά έκανε καλή δουλειά.
Και τώρα τι κάνουμε λοιπόν;
Φτιάχνουμε εδώ και τώρα τον δικό μας κόσμο, μακριά η έστω παράλληλα με τον κόσμο της tv,και ζούμε σ'αυτόν.Νοιαζόμαστε για το τι συμβαίνει και δεν εμπιστευόμαστε τόσο χαζά ότι μας πουλάνε.Σκεφτόμαστε και κρίνουμε δηλαδή.Ξανά με την καρδιά και με το μυαλό.Μιλάμε με τους φίλους μας ,διαβάζουμε λιγάκι, ζωντανεύουμε ξανά τις παρέες κι αυτό που λέγεται περιπέτεια της σκέψης πρίν να είναι αργά.Και πιο πολύ από ποτέ σκεφτόμαστε μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι για να γίνει ο κόσμος αυτός καλύτερος.
Και για να εξηγούμαι.Πρώτα απ' όλους μιλάω στον εαυτό μου.

Υ.Γ. Με όλα αυτά φυσικά δεν στρέφομαι κατά των ανθρώπων της τηλεόρασης, αλλά μιλάω για το μέσο.Απο κει και πέρα ο καθένας απο εμάς, αν θέλει μπορεί να δει πόσοι και ποιοι έχουν ταυτιστεί με το μέσον αυτό, και ποιοι ρομαντικά προσπαθούν απλά να κάνουν τη δουλειά τους, η να κάνουν το μέσο αυτό να μας δώσει και κάτι καλό.

Υ.Γ.2.Βλέποντας και σήμερα το αλ-τσαντηρι σκεφτόμουνα πόσο καλό θα μπορούσε να κάνει η τηλεόραση στα σωστά χέρια,σ'έναν άλλο κόσμο βέβαια που να νοιάζεται για αυτό.Αντιφατικό μεν, αλλά πάντα πρέπει να ελπίζει κανείς έστω και στα αδύνατα.
stoxasmos-politikh


Read more...

Κυκλοφορεί η ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ Νοεμβρίου.


Θεματολόγιο:

-Αυτός ο Δεκέμβρης ας είναι και εργατικός

ΣΤΑΖ
-Σταζ(ει) φιλελευθερισμό το νέο (ιδιωτικό) μοντέλο του Δημοσίου
-Φτωχοί εναντίον απελπισμένων: ένα ηλίθιο παιχνίδι

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
-Η Μελωδία των απολύσεων εγκύων γυναικών και ο Νόμος του Θεού

ΛΙΜΑΝΙ
-ΟΛΠ, Cosco και οι εργαζόμενοι στη θάλασσα

-Σύμβαση παραχώρησης: Ενα σύμφυρμα ασαφειών

WIND - VODAFONE
-Κινητά τηλέφωνα ίσως, «κινητοί εργαζόμενοι» ποτέ

ΕΡΤ
-Προς συνδικαλιστική έρημο στη δημόσια τηλεόραση

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
-Τι πάθανε και ασχολούνται μαζί μας πατέρα;

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
-Να πούμε όχι σε ένα σχολείο δια βίου ταγμένο στο Κεφάλαιο
-Πρόσθετη διδασκαλία και πρόσθετη επισφάλεια
-Ζητούμενο μια διαδικασία που δεν θα είναι φορέας αποτυχίας

ΛΑΝΑΡΑΣ
-Ο «μεταφορντισμός» και η περίπτωση της πόλης της Νάουσας

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
-«Οι αστοί τρομάξανε και κάστρα φτιάξανε»

ΙΣΤΟΡΙΑ
-Το αναρχοσυνδικαλιστικό κίνημα στη Γερμανία (Γ' Μέρος)
-Η μηχανή του Κρόνου
-20/11/1937: Ο Ντουρρούτι νεκρός στην άμυνα της Μαδρίτης

ΗΛΕΙΑ
-Οι εγκληματίες επιστρέφουν για την ανάπτυξη

ΔΙΕΘΝΗ
-ΗΠΑ - ξείπα (και πήρα και το νόμπελ)
-Η απεργία στα βρετανικά ταχυδρομεία
-Η απεργία των μεταλωρύχων στο Μαρόκο


Read more...

Η Κίνα απειλεί τις ΗΠΑ με …hacking!


Μια μέρα του 2008, πράκτορες του FBI κα του Secret Service, επισκέφθηκαν την εκλογική ομάδα του Ομπάμα, για να τους ενημερώσουν πως οι ηλεκτρονικοί τους υπολογιστές είχαν γίνει στόχοι χάκερς. Το ίδιο είχε συμβεί και στους Η/Υ της ομάδας του McCain.

Και στις δυο περιπτώσεις, τα ηλεκτρονικά ίχνη οδηγούσαν στη Κίνα. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιον στενό συνεργάτη του McCain, Κινέζοι αξιωματούχοι του ανέφεραν κάποιες απόρρητες πληροφορίες, οι οποίες όμως είχαν κυκλοφορήσει μόνο μέσα από εμπιστευτικά e-mails.

Η αμερικανική προεκλογική εκστρατεία δεν ήταν, ούτε είναι, το μόνο θύμα. Όπως πιστεύουν οι ειδικοί, η Κίνα έχει αναπτύξει τις ικανότητές της στο κυβερνοχώρο, με πρωταρχικό σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, και απώτερο σκοπό το να μπορεί να χτυπήσει στο αδύνατο σημείο των ΗΠΑ σε περίπτωση πολέμου. Όντας πιο αδύναμη από πλευράς παραδοσιακού στρατιωτικού εξοπλισμού, η Κίνα προφανώς ελπίζει να ισοσκελίσει τις διαφορές της με την Αμερική, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στα τυχόν κενά της δεύτερης, σε τομείς όπως είναι αυτοί των επικοινωνιών, των κατασκοπευτικών δορυφόρων, και του τεράστιου δικτύου των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο πρόεδρος Ομπάμα που έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί τη Κίνα την ερχόμενη εβδομάδα, έχει δεσμευθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τον ασιατικό γίγαντα, κυρίως στο στρατιωτικό πεδίο. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η κλιμάκωση του κινεζικού hacking, έχει σπείρει αμφιβολίες αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις της ασιατικής χώρας.

Όπως λέει ο Robert K. Knake, μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, «Με αυτό τον τρόπο σχεδιάζουν να εμποδίσουν την αμερικανική υπεροχή σε περίπτωση σύγκρουσης. Πιστεύουν πως μπορούν να μας αποτρέψουν μέσω του κυβερνο-πολέμου».

Οι Κινέζοι αρνούνται τις κατηγορίες και μιλάνε για απομεινάρια της λογικής της εποχής του ψυχρού πολέμου. Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στη Ουάσιγκτον λέει: «Αυτές οι κατηγορίες δεν έχουν καμία βάση, είναι ανεύθυνες και παραπλανητικές. Είναι σχεδιασμένες με σκοπό την ανάδυση φοβιών, σε σχέση με μια δήθεν κινεζική απειλή». Με 360 εκατομμύρια «δικτυωμένα» άτομα στη Κίνα, «Η χώρα μου είναι άμεσα εξαρτημένη από το διαδίκτυο. Οι ΗΠΑ είναι το διεθνές κέντρο πληροφόρησης, αν της επιτεθούμε σε ιντερνετικό επίπεδο, θα είναι σαν να χτυπάμε τον εαυτό μας… δεν υπάρχει λογική σε κάτι τέτοιο», ισχυρίζεται ο Wang.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί του πενταγώνου, του Λευκού οίκου, του ιδιωτικού τομέα, και των δεξαμενών σκέψης, είναι όλοι πεπεισμένοι, πως πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται η Κίνα. Ένας ανώτατος αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, υπολογίζει πως κατά τα τελευταία 2 χρόνια, η Κίνα έχει «κλέψει» τουλάχιστον 10 έως 20 terabytes πληροφοριών, από αμερικανικά κυβερνητικά δίκτυα, κάτι που αντιστοιχεί με το 1/5 του συνολικού όγκου των ψηφιακών δεδομένων που διαθέτει η βιβλιοθήκη του αμερικανικού κογκρέσου.

Οι κύριοι στόχοι της κινέζικης προσπάθειας υποκλοπής στοιχείων, είναι τα εργαστήρια των πυρηνικών όπλων, οι εργολάβοι που διαθέτουν συμβόλαια με το υπουργείο άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών, και διάφορες άλλες κρατικές υπηρεσίες. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι η ποσότητα των κλεμμένων πληροφοριών, αλλά και η έκταση της ζημιάς για τα αμερικανικά ηλεκτρονικά δίκτυα.

Οι ειδικοί αναφέρουν τις αρχές του 1990 ως την εποχή κατά την οποία ξεκίνησε ο ακήρυχτος αυτός πόλεμος. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν συμβεί πολλά, όπως η διατάραξη του συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του υπουργού Άμυνας το 2007, η επίθεση στο δίκτυο του υπουργού Εμπορίου στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο το 2007, κλπ. ‘Όπως λένε οι γνωρίζοντες, «κάθε εβδομάδα που περνάει, σηματοδοτεί και μια νέα κινεζική επίθεση εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης…».

Ο διευθυντής της National Intelligence, Dennis C. Blair δήλωσε πριν από μερικούς μήνες, πως η Ρωσία και η Κίνα έχουν τη δυνατότητα «να στοχοποιήσουν και να διαταράξουν τομείς της αμερικανικής υποδομής πληροφοριών», και πως «η Κίνα είναι ιδιαίτερα επιθετική στο κυβερνοχώρο».

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, είναι η δυνατότητα που διαθέτουν οι Κινέζοι, να μπορούν να αφήνουν ένα κακόβουλο κώδικα sleeper, που μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ των υστέρων και να αλλοιώσει ή και να καταστρέψει ζωτικές πληροφορίες. Μια πληροφορία, ήθελε τους Κινέζους να έχουν διεισδύσει με κακόβουλους κώδικες στο σύστημα ηλεκτροδότησης των ΗΠΑ. Μεγάλο πρόβλημα στη προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινόμενου, είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση αναθέτει αυτές τις αποστολές, εργολαβικά, και μάλιστα σε μη κυβερνητικά όργανα (πανεπιστημιακούς, ιδιώτες, χάκερς κλπ) με αποτέλεσμα, πως ακόμη και αν αποκαλυφτούν, να μην υπάρχει τρόπος διασύνδεσής τους με το επίσημο κινεζικό κράτος. Ο στρατός της Κίνας μάλιστα, έχει αγκαλιάσει αυτή την εργολαβική μέθοδο.

Μερικοί Αμερικανοί ειδικοί αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του προβλήματος και επιμένουν στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Δεν ανησυχούν όμως ιδιαίτερα, καθώς όπως λέει ένας από αυτούς «Δεν με νοιάζει για το γεγονός πως η Κίνα μας κατασκοπεύει διότι και εμείς κάνουμε το ίδιο σε αυτούς…». Και συμπληρώνει: «το μόνο που θα με ανησυχούσε, είναι αν εμείς δεν μπορούσαμε να το κάνουμε πολύ καλύτερα από αυτούς».
ΑΝΤΙ WEBLOG


Read more...

The Raworth Program


το δέντρο


Read more...

Καλή τύχη, μικρέ μου.


Γράφει ένας απλός άνθρωπος

Μικρέ μου, δεν ξέρω αν κατάλαβες ότι από εδώ και στο εξής θα διώκεσαι ποινικά. Το σχολείο για το Κράτος έπαψε να είναι χώρος μάθησης και έγινε πια δημόσια υπηρεσία. Έτσι αν τολμήσεις και κάνεις κατάληψη του χώρου θα μπεις στην φυλακή μέχρι και 6 μήνες. Δε μπορούν να σε βοηθήσουν ούτε οι γονείς σου πλέον διότι θα διώκονται κι αυτοί για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Μικρέ μου, δεν ξέρω αν το κατάλαβες αλλά από εδώ και στο εξής θα μπεις τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά μέχρι να μάθεις να γίνεις «άνθρωπος» στα μέτρα τους.
Ως μεγαλύτερος θα έπρεπε να σου δώσω συμβουλές να είσαι ένας φιλήσυχος και νομοταγής πολίτης. Ένας ακόμη από τους εκατομμύρια που τρώμε την καταπίεση και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας σαν χαπάκι. Διότι πλέον σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές δεν είσαι μαθητής, είσαι δημόσιο αντικείμενο. Δεν ανήκεις σε εσένα αλλά στην περιουσία του Κράτους.
Με το αιτιολογικό της καταστροφής δημόσιας περιουσίας θα καταλάβεις με τη μία ότι .........
δέκα καρέκλες από μελαμίνη, δύο υπολογιστές από μίζες, τρεις πόρτες από νοβοπάν και πέντε παράθυρα που «έμπαζαν» τους Φλεβάρηδες έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από εσένα. Δεν έχει καμία σημασία αν το έκανες εσύ από μέσα ή κάποιοι άλλοι απ’ έξω. Σημασία έχει ότι η ζυγαριά έγειρε προς την περιουσία. Διότι εσύ μικρέ μου, δεν είσαι περιουσία του ελληνικού κράτους.
Ποτέ δεν ήσουν. Ούτε το 70, ούτε το 80, ούτε το 90, ούτε τώρα. Αναλώσιμο είδος ήσουν για να καλυφθούν θέσεις ανέργων που θα έφερνε τα στατιστικά στοιχεία της χώρας σε αξιοπρεπή θέση. Άλλωστε τα τελευταία 25 χρόνια από μόνος σου πολεμούσες σε φροντιστήρια, σε ιδιαίτερα, σε ξενύχτια απάνθρωπα για την τρυφερή ηλικία των 15 σου χρόνων. Ξέρω ότι κατά βάθος το σχολείο ήθελες, τίποτε άλλο. Γι’αυτό το χτυπούσες, το μάτωνες, το κλείδωνες, για να σ’ ακούσει.
Μικρέ μου, ήρθε η ώρα να πάρεις τις αποφάσεις από μόνος σου. Κανείς πλέον δε μπορεί να σε καλύπτει. Ήρθες λίγο νωρίτερα αντιμέτωπος με τις επιταγές των νόμων, αλλά αργά ή γρήγορα αυτό θα γινόταν. Ξέρεις ότι αν αποφασίσεις να είσαι ένας νομοταγής και φιλήσυχος νέος τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα.
Αν αποφασίσεις το αντίθετο τα πράγματα θα αλλάξουν. Γιατί μην ξεχνάς ότι είσαι το μαιευτήριο της κοινωνίας. Αν δεν γίνει αυτό αξιοπρεπές τότε οι κλινικές που ακολουθούν στην ζωή σου θα μετατραπούν σε ψυχιατρικές πτέρυγες γεμάτες καταθλιπτικούς ενοίκους που απλά περιμένουν την πρέζα τους για να κοιμηθούν. Για να μην έρχονται αντιμέτωποι με τη μοιραία διάγνωση ότι δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αντικείμενα στοιβαγμένα πίσω από την καλογυαλισμένη δημόσια περιουσία.
simpleman μέσω ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ


Read more...
free counters