EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Γιατί Κίνα;


Η πρόταση που έκανα για μια νέα στενή συνεργασία “win-win game” με την Κίνα μπορεί να ήταν …απότομη, αλλά έχει βάθος: γεωοικονομικό και γεωπολιτικό.
Μην την αντιμετωπίσετε επιπόλαια.

Οι ΗΠΑ με μοναδική σαφήνεια ξεκαθάρισαν τη θέση τους: Η Ελλάδα επανεντάσσεται με όλους τους τρόπους στα Δυτικά Βαλκάνια, με ότι αυτό συνεπάγεται. Κυρίαρχο ρόλο στο Αιγαίο, σύμφωνα με αυτούς, και την ανατολική Μεσόγειο, αποκτά η Τουρκία, η οποία «βαπτίστηκε» ήδη υπό- περιοχή γεωπολιτικής κυριαρχίας. Εντός αυτής της περιοχής εντάσσεται και το Αιγαίο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη πλευρά, κυρίως δια της Γερμανίας, φαίνεται σιγά-σιγά να ξεκαθαρίζει επίσης την θέση της: Θεωρεί ότι ήταν σφάλμα η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όπως θεωρεί ότι υπήρξε σφάλμα η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι λίγοι αυτοί από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που θεωρούν ότι ο Σημίτης παραπλάνησε την Ένωση.

(Επειδή στην δεύτερη εκ των δύο περιπτώσεων είχα κάποια εμπλοκή, σας διαβεβαιώνω ότι είναι απολύτως αναληθής ο ισχυρισμός αυτός, αν και παίχτηκε μακροχρόνιο και σκληρό παιχνίδι παρασκηνίου, στο οποίο δεν πρόκειται ποτέ να αναφερθώ. Δυστυχώς από τους τρεις Έλληνες που έπαιξαν άμεσα σε αυτό, μόνο ένας βρίσκεται ακόμη εν ζωή. Από τους ξένους μόνο ο ένας έχει πεθάνει, οι υπόλοιποι ζουν και βασιλεύουν … αλλά και αυτοί ψεύδονται.)

Άρα αυτή την στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ένα πολύ αρνητικό κλίμα εις βάρος της Ελλάδας και με τις απίθανες αδεξιότητες και ηλιθιότητες που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή, έχει αναπτυχθεί και ένα «στερεότυπο απάτης» σε σχέση με την ελληνική πολιτεία. Αν σε αυτή την ατμόσφαιρα προσθέσετε και την υπόθεση Siemens, καθώς και την σχετική αδυναμία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει σε αναλογία με το παρελθόν την πολεμική βιομηχανία της Γερμανίας, αντιλαμβάνεστε προφανώς σε ποια δεινή θέση έχουν περιέλθει οι σχέσεις Ελλάδας – Κεντροευρωπαϊκού κέντρου.

Όσοι ονειροφαντάζεστε ιδιαίτερες σχέσεις με την Ρωσία, φροντίστε επίσης να αντιληφθείτε πώς ακριβώς έχει διαμορφωθεί το νέο γεωπολιτικό σκηνικό μετά το 2004. Η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ σε ότι αφορά στην Ελλάδα, να πράξει οτιδήποτε θα απειλούσε τα αμερικανικά ή τα γερμανικά συμφέροντα στην χώρα μας.

Αυτά λαμβάνοντας υπόψη κανείς δεν έχει παρά να σταθμίσει ορθά την συγκυρία και το κενό ασφαλείας που δημιουργείται στην χώρα μας (η οικονομική αδυναμία στο βαθμό που υφίσταται στην χώρα θεωρείται σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις των στρατηγικών σπουδών, ως εξέχουσα απειλή, παράλληλα με τις παραδοσιακές και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος κλπ). και να κάνει μία κίνηση που θα αλλάζει τις γεωοικονομικές και γεωπολιτικές ορίζουσες στην περιοχή.

Η Κίνα σήμερα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Έχει μία ανοιχτόμυαλη ηγεσία, που ξέρει πάρα πολύ καλά πώς παίζεται το οικονομικό παιχνίδι και πώς διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα. Έχει κάθε λόγο να εγκατασταθεί στην Μεσόγειο μέσω της χώρας μας. Δεν ξέρω πόσοι από το πολιτικό σύστημα θα είχαν το κουράγιο να αντιμετωπίσουν μια τέτοια πραγματικότητα, η οποία προδήλως θα προξενούσε πολλαπλές αναταράξεις.

Έχοντας επίγνωση της δυσκολίας αυτού του εγχειρήματος, πολύ θα ήθελα να δω όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να προβληματίζονται πάνω σ’ αυτό το ενδεχόμενο.

Αντί, λοιπόν, την Τρίτη να συζητήσουν οι αρχηγοί περί διαφθοράς, μάλλον θα ήταν σοβαρότερο να ασχοληθούν με άλλα πολύ σημαντικότερα ζητήματα, όπως είναι η πρόταση που απόψε με δυο λόγια ανέφερα.

Και ασφαλώς μην περιμένετε ότι από αυτήν την πρόταση μόνο εμείς θα κερδίσουμε. Εάν σκέφτεστε έτσι ξεχάστε το και ας αφεθούμε όλοι στην αγκαλιά των παραδοσιακών εταίρων και συμμάχων μας. Σίγουρα αυτό είναι η εύκολη λύση.
grbloopers


free counters