EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Φοροεπιδρομή επί δικαίων και αδίκων


Στο τρίπτυχο φόροι, φόροι, φόροι φαίνεται ότι επικεντρώνεται όλη η πολιτική σκέψη του Υπουργείου Οικονομικών στην Πλατεία Συντάγματος, σε μια προσπάθεια να κλείσει τις μαύρες τρύπες και να ανατάξει το δημοσιονομικό χάος.

Ήδη μελετούνται φόροι για να εφαρμοστούν σε όλους. Επί δικαίων και αδίκων. Καθημερινά με διαρροές από υψηλόβαθμα στελέχη μαθαίνουμε για τους νέους φόρους, που οι επίσημοι δυσκολεύονται να εμφανιστούν και να προτείνουν επίσημα.

Σφυγμομετρούν την κοινή γνώμη αλλά πιθανόν και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Ώστε άμα δουν αντιδράσεις, να κάνουν πίσω και να ισχυριστούν ότι και αυτοί το έμαθαν από τις εφημερίδες. Καλό σύστημα, αλλά καθόλου πρωτότυπο.

Και βέβαια, επί της ουσίας, είναι καιρός να αλλάξει το «ρεπερτόριο» με την επιβολή φόρων γενικά και αόριστα. Ξέρουν ποιοι φοροδιαφεύγουν και με αυτούς πρέπει να ασχοληθούν. Οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού στην Αττική αποκάλυψαν πολυτελείς βίλες με μεγάλες πισίνες, έγραφαν οι αμερικανικές εφημερίδες...

Το σημερινό πρόβλημα, που είναι βαθιά διαρθρωτικό, δεν λύνεται με την επιβολή φόρων (επί όλων), που εκτός των άλλων θα τσακίσουν τη ζήτηση. Πρόσφατα η φορολαγνεία είχε επικεντρωθεί στις περικοπές των μισθών και αντιπαραβαλλόταν με την Ιρλανδία. Για την οικονομία των πραγμάτων να θυμίσουμε ότι οι μισθοί στην Ιρλανδία είναι πολύ υψηλότεροι από τους ελληνικούς, όπως υψηλότερα είναι και τα επιδόματα ανεργίας που χορηγούνται σε όσους χάνουν εκεί τη δουλειά τους.

Αν στο Υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα χρόνια δημοσιονομικά προβλήματα με φόρους σε εκείνους που ούτως ή άλλως πληρώνουν, κάνουν μεγάλο λάθος. Φόρους μπορούμε να πάρουμε από τα φορολογικά υποζύγια, αλλά δεν αποκλείεται αυτά ύστερα από δύο χρόνια να μην υπάρχουν καν. Και το ερώτημα είναι: από ποιους θα αντλήσουμε τότε φόρους;

Είναι γνωστό, για παράδειγμα, στους πάντες ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διαφθοράς στις εφορίες. Με αυτό τι θα γίνει; Ουδείς αρνείται την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση. Αλλά πώς να αποδεχτεί τη φοροεπιδρομή ο χειμαζόμενος πολίτης, όταν είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι που περνάνε από τα γκισέ της εφορίας; Εκτός από τους φόρους και τη μόνιμη επίκλησή τους, η οικονομία και η κοινωνία έχουν ανάγκη από ένα σχέδιο για την ανάπτυξη, το οποίο εκτός των άλλων θα εμπνεύσει και αισιοδοξία στον τρομοκρατημένο πολίτη και επιχειρηματία.
Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος
isotimia.gr


free counters