EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Οι εκτροπές ποταμών καταστρέφουν την Πίνδο


Ανατροπή των κανόνων της φύσης αλλά και της λογικής αποτελεί, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, το αναχρονιστικό σχέδιο μεταφοράς 70 εκατ. κυβικών μέτρων νερού τον χρόνο, από το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου και συγκεκριμένα την περιοχή της Βάλια Κάλντα, για εμπλουτισμό της λίμνης των Ιωαννίνων (Παμβώτιδας).

Η άντληση νερού από την κοίτη του ποταμού, η επαναφορά του στη Λίμνη Πηγών Αώου και η εν συνεχεία διοχέτευσή του στη λίμνη Παμβώτιδα (και τα συνοδά έργα, όπως η διάνοιξη δρόμων και οι εκχερσώσεις), αντιβαίνουν στη λογική της αειφόρου ανάπτυξης και στην υποχρέωση της χώρας για ορθολογική διαχείριση των υδάτων.

Το εν λόγω έργο είναι διπλά καταστροφικό, καθώς εκτός από την προφανή οικολογική καταστροφή στο υδάτινο σύστημα του Αώου, απειλεί να «ξεπλύνει» το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στα Γιάννενα και καθημερινά υποβαθμίζει το οικοσύστημα της Παμβώτιδας.

Σύμφωνα με το νομικό καθεστώς του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, η ζώνη ΙΙ, όπου προβλέπεται να γίνει η κατασκευή του αγωγού για μεταφορά του νερού και η διάνοιξη οδού, ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών, στην οποία απαγορεύονται τέτοιου είδους δραστηριότητες.

«Παλιά υπόθεση, με νέες παραλλαγές» χαρακτηρίζουν το προτεινόμενο έργο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που μετέχουν στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.

Οι απόπειρες καταλήστευσης του υδάτινου δυναμικού του Αώου κρατούν από το 1981 και επανέρχονται κάθε φορά παραλλαγμένες και προσαρμοσμένες σε νέα δεδομένα.

Δυστυχώς, το διακύβευμα παραμένει πάντα το ίδιο, η αλόγιστη εκμετάλλευση του νερού και η υποβάθμιση της οικολογικής ισορροπίας της περιοχής.

Όπως τονίζουν οι οργανώσεις, WWF Ελλάς, Καλλιστώ, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική και Αρκτούρος, την ίδια στιγμή στη Νότια Πίνδο συντελείται ένα αντίστοιχο περιβαλλοντικό έγκλημα, καθώς παρά τις έξι διαδοχικές ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, τα έργα για την εκτροπή του Αχελώου συνεχίζονται.

«Μία θετική γνωμοδότηση σημαίνει ότι ο Φορέας Διαχείρισης, σκοπός του οποίου είναι η προστασία των πολύτιμων φυσικών χαρακτηριστικών του Εθνικού Πάρκου, θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση ενός καταστροφικού για την περιοχή έργου. Μία αρνητική γνωμοδότηση, θα μπορούσε να δώσει ένα οριστικό τέλος σε μία ιστορία που με διάφορες μορφές έρχεται και επανέρχεται τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να σεβαστούν την περιβαλλοντική νομοθεσία», δηλώνει ο Κώστας Τζιόβας, εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης.
tv-greek-sansimera


free counters