EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Φαλιμέντο στο Ντουμπάι - ανατριχίλα στην Ελλάδα


Σε ντόμινο που χτύπησε τα χειμαζόμενα ελληνικά ομόλογα εξελίχθηκε η χρεοκοπία της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας του Ντουμπάι. Στην ελληνική αγορά οι ξένοι, κυρίως, επενδυτές ξεπούλησαν τα κρατικά ομόλογα προκειμένου να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε ασφαλέστερους τίτλους, όπως θεωρούνται για παράδειγμα τα γερμανικά ομόλογα.
Μέσα στο κλίμα πανικού που δημιουργήθηκε στις διεθνείς αγορές η Ελλάδα πλήρωσε τα σπασμένα, καθώς για τους ξένους αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Ε.Ε., με αποτέλεσμα οι όροι δανεισμού για το Δημόσιο να γίνουν ακόμη επαχθέστεροι.

Μέσα σε μία ημέρα το περίφημο spread (περιθώριο), το οποίο αποτελεί και το «καπέλο» που πρέπει να πληρώνουμε στους δανειστές μας εκτινάχθηκε στο 2,04% από 1,78% που ήταν την Τετάρτη. Πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων κυμαινόταν στο 1,3% με 1,4%. Η διεύρυνση του περιθωρίου συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου η οποία σκαρφάλωσε στο 5,20%.

Οι τιμές των ομολόγων, οι οποίες κινούνται πάντα σε αντίθετη κατεύθυνση από τις αποδόσεις τους, σαρώθηκαν από «τσουνάμι ρευστοποιήσεων» που παρατηρήθηκε στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1,8 δισ. ευρώ που ήταν χθες ο τζίρος στην αγορά ομολόγων, 1,4 δισ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης, οι οποίες σημειωτέον δεν προέρχονταν μόνο από ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε μαζικές ρευστοποιήσεις έχει προχωρήσει και μεγάλη ελληνική τράπεζα.
ΦΡΕΣΚΟ ΠΡΑΜΑ


free counters