EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

"Νίκη για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα των Χρηστών του Διαδικτύου"


ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:
Νίκη για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα των Χρηστών του Διαδικτύου"
Το Συμβούλιο αποδέχεται την πρόταση του ΕυρωΚοινοβουλίου στο λεγόμενο "Τηλεπικοινωνιακό Πακέτο"της ΕΕ
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα συμβιβαστικό κείμενο αναφορικά με τη δυνατότητα Κρατών Μελών και ιδιωτικών εταιρειών να επιβάλλουν μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση των χρηστών στο διαδίκτυο, ως κύρωση για δυνητικά αξιόποινες πράξεις...

Το τελικό κείμενο του συμβιβασμού υιοθέτησε μία σειρά από τροπολογίες του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου (και μέλους της σχετικής Επιτροπής Συνδιαλλαγής με το Συμβούλιο) κ. Σταύρου Λαμπρινίδη, οι οποίες θωρακίζουν την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών στο διαδίκτυο. Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθετήθηκε ομόφωνα από όλες τις Πολιτικές Ομάδες του ΕΚ και από τις κυβερνήσεις των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Το τελικό κείμενο προτάσσει την υποχρέωση για τη θέσπιση αυστηρότατων διαδικαστικών εγγυήσεων, στη βάση των ευρωπαϊκών νόμων και Συνθηκών για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, μια «πρότερη, δίκαιη και αμερόληπτη διαδικασία» για την πιθανή διακοπή της σύνδεσης όσων κατηγορούνται για παράνομες πράξεις στο Διαδίκτυο, ενώ εξασφαλίζει το τεκμήριο της αθωότητας. Ο κ. Λαμπρινίδης πέτυχε επίσης τη σημαντική προσθήκη της υποχρέωσης σεβασμού της «ιδιωτικής σφαίρας» των χρηστών, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να απαγορεύεται σε κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες αυθαίρετα να εγκαθιστούν λογισμικά παρακολούθησης των κινήσεων όλων των πολιτών στο διαδίκτυο, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές παράνομες πράξεις.

Μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε: «Η μεγαλύτερη επιτυχία της σημερινής απόφασης είναι ότι η πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο κατοχυρώνεται πλέον ως ‘θεμελιώδες δικαίωμα’, η προστασία του οποίου απαιτείται και για τη θωράκιση άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η πρόσβαση στην παιδεία και τη γνώση, η ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης και η ελευθερία πολιτικής δράσης. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πει ότι ανεχόμαστε τη χρήση του διαδικτύου για παράνομες πράξεις, οι οποίες και θα πρέπει να καταπολεμούνται. Θα πει, όμως, ότι ούτε Κυβερνήσεις ούτε ιδιωτικές εταιρείες μπορούν με τυποποιημένες συνοπτικές διαδικασίες να κόβουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, ή να παραβιάζουν συστηματικά την ιδιωτική ζωή όλων των πολιτών προκειμένου να εντοπίζουν κάποιους που ενδεχομένως παρανομούν. Μαζί με τις υπόλοιπες, αναλυτικά διατυπωμένες διαδικαστικές εγγυήσεις της τροπολογίας, το Κοινοβούλιο πέτυχε να διασφαλίσει τα αυτονόητα σε μία δημοκρατική κοινωνία. Μόνον αναλογικές ως προς την παρανομία ποινές πρέπει να επιτρέπονται».

Η τροπολογία περί πρόσβασης στο διαδίκτυο ήταν το μόνο εκκρεμές ζήτημα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου στο "πακέτο" νομοσχεδίων για την αναμόρφωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Η επικύρωση του συμβιβασμού από τα 2 συ-νομοθετικά όργανα της ΕΕ αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου.
ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ


free counters