EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Παράνομη η είσπραξη 1,40 ευρώ για κατάθεση σε τρίτους


Τέλος στις παράνομες προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες σε χιλιάδες καταναλωτές βάζει απόφαση του Αρείου Πάγου.
Οι ανώτατοι δικαστές υιοθέτησαν την εισήγηση της αρεοπαγίτου Δημητρούλας Υφαντή και έκριναν ότι είναι παράνομοι και καταχρηστικοί 3 από τους πιο συνηθισμένους όρους συναλλαγών που χρησιμοποιούν οι τράπεζες στις συμβάσεις τους και αφορούν καταθέσεις, αναλήψεις και στεγαστικά δάνεια:
1Προμήθεια 1,40 ευρώ που εισπράττει η τράπεζα για κάθε κατάθεση ποσού που γίνεται από τρίτο πρόσωπο σε λογαριασμό της. Η επιβάρυνση αυτή είναι από τις πιο συνηθισμένες, αφού προβλέπεται από τη συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών.
2 Προμήθεια 0,80 ευρώ για κάθε κίνηση λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου που αφορά ανάληψη ή κατάθεση μετρητών ή κατάθεση επιταγής, όταν οι κινήσεις είναι περισσότερες από 4 τον μήνα και ο λογαριασμός έχει μέσο μηνιαίο υπόλοιπο 1.500 ευρώ.
3Καταβολή τόκου που επιβάλλει η τράπεζα στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, όταν γίνεται σταδιακή αποδέσμευση του δανείου. Σύμφωνα με την απόφαση, ο τόκος δεν πρέπει να υπολογίζεται επί του συνόλου του δανείου, αλλά μόνο επί του ποσού το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του δανειολήπτη. Σε αντίθετη περίπτωση, ο δανειολήπτης πληρώνει τόκους για κεφάλαια του δανείου, τα οποία στην πραγματικότητα δεν είχαν περιέλθει σε αυτόν.
Η απόφαση εκδόθηκε ύστερα από αίτηση που υπέβαλε κατά της Τράπεζας Πειραιώς η «Ενωση Καταναλωτών η Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), η οποία έχει δικαιωθεί και από το Πρωτοδικείο και το Εφετείο. Υστερα από αυτή την εξέλιξη, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να διαγράψει τους 3 παράνομους όρους. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος και για τη διεκδίκηση ποσών που παρανόμως έχει εισπράξει η τράπεζα από συναλλασσόμενους.
Έξυπνοblog


free counters