EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Οι Bloggers οφείλουν μόνο στον εαυτό τους.


Άρθρο του δικηγόρου, Δημήτρη Καραμήτσα
Αντιπροέδρου του Ν.ΙΝΚΑ

Μεγάλη η συζήτηση για τα blogs και την «δεοντολογία» τους και ακόμα μεγαλύτερες οι διαμάχες μεταξύ τους. Οι αλληλοκατηγορίες πάνε και έρχονται σε ένα ανταγωνισμό πολύ πιο άγριο, σκληρό και ωμό από αυτό του «τύπου».
Bloggers δημοσιογράφοι, Bloggers απλοί, μη επαγγελματίες πολίτες, Bloggers επώνυμοι και Bloggers ανώνυμοι …, ο καθένας σε ένα χώρο τεράστιο, που τους χωράει όλους και όλα.
Όμως τελικά πίσω από τους χώρους αυτούς, τις διαδικτυακές επισκέψεις και τις αναγνωσιμότητες βρίσκονται και πάλι άνθρωποι, που αναζητούν το δικαίωμα στην έκφραση, στην δημοσιοποίηση των θέσεών τους, στην συμβολή τους στην ενημέρωση και στην ανάδειξη θεμάτων που οι ίδιοι θεωρούν σημαντικά.
Αυτονόητο είναι το παραπάνω, θα σκεφτούν οι σκεπτόμενοι αναγνώστες.
Αυτονόητο μα και απόμακρο για πολλούς θα απαντήσω.
Καθώς άρχισαν οι «μετρήσεις» και οι ανταγωνισμοί, κάποιοι μεταβλήθηκαν σε επαγγελματίες bloggers με ιστοχώρους που λειτουργούν επί 24ωρης βάσης, χάθηκε ο αρχικός σκοπός, αυτός της ελεύθερης έκφρασης και αντικαταστάθηκε από τον ανταγωνισμό για τις «πρωτιές» στα site των μετρήσεων … και όπως κάθε «ανταγωνισμός» διεξάγεται και αυτός με απίθανα βρώμικα μέσα.
Το ίδιο το λερό σύστημα του τύπου μεταφέρεται με ασφάλεια στα blogs για να θιγούν οι «ανταγωνιζόμενοι». Ανέξοδοι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, σπόντες και υπόνοιες πλέκονται σε ένα κουβάρι, που τελικά απαξιώνει ανθρώπους και δυνατότητες, που μεταστρέφει τον χαρακτήρα των blogs από δυνατότητα και χώρο έκφρασης προσωπικών θέσεων και πεποιθήσεων σε χώρο επαγγελματικής αυτοπροβολής και επιχειρηματικότητας.
Ομως το blog είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση, ένας καθαρά υποκειμενικός χώρος, ένας χώρος αυτοέκφρασης και προσωπικών επιλογών.
Εξυπηρετεί τον «άνθρωπο» δίνοντάς του το δικαίωμα έκφρασης, χωρίς να στρογγυλεύονται οι γωνίες και οι απόψεις, όπως στον τύπο. Πίσω από τον τύπο βρίσκονται επιχειρηματίες και επενδύσεις, αφεντικά και εργαζόμενοι. Όμως, πίσω από τα blogs απλά βρίσκονται άνθρωποι που θέλουν να εκφραστούν δημόσια.
Για αυτό και δεν χωρούν στον χώρο των blogs κατηγόριες, όπως δεξιά blogs, κεντρώα blogs, αριστερά blogs. Tα blogs ανήκουν στους bloggers, στους ίδιους και υπάρχουν για να εκφράζουν αυτοί την προσωπική τους άποψη, όποια και εάν είναι και πέρα και έξω από σκοπιμότητες και επιχειρηματικότητες.
Τα blogs δεν είναι επιχειρήσεις του τύπου και όποιοι τα βλέπουν επιχειρηματικά καλό για όλους θα είναι, να στραφούν σε άλλες μορφές επιχειρηματικότητας, γιατί «λερώνουν» με την παρουσία τους και εκμεταλλεύονται για προσωπικό όφελος, τους χώρους της προσωπικής ατομικής έκφρασης των άλλων.
Όχι κύριοι επαγγελματίες, όχι κύριοι κερδολάγνοι, ο χώρος των blogs δεν είναι για εσάς. Ψάξτε αλλού να αναπτύξετε την αυτιστική επιχειρηματικότητά σας, σε άλλες μορφές επιχειρηματικής δράσης και, εάν θέλετε να σας ανεχτούμε, μην ασχολείστε στο ελάχιστο με το τι είναι ο καθένας μας και τι εκφράζει.
Τιμητές για την προσωπικότητά μας δεν χρειαζόμαστε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε.
stoxasmos-politikh


free counters