EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Η Παναγία των Καταφυγίων, Virgin Mary of 'Shelters'

photos by ifanik

Η εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων ευρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτίως του Δερβενίου Κορινθίας, επί της οδού που οδηγεί στο ορεινό Σαραντάπηχο.
Φθάνοντας στην περιοχή αντικρίζουμε την είσοδο της εκκλησίας που μας οδηγεί στο Ναό με τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες επεκτάσεις του.
Την προσωνυμία της η εκκλησίας έχει αποκτήσει από την περιοχή "Καταφύγια" που οικοδομήθηκε.
Στην περιοχή "καταφύγια" και μέσα στις δυσπρόσιτες σπηλιές και σε απόκρημνα βράχια, είχαν καταφύγει οι Ζαχολίτες στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, για να κρυφτούν και να αποφύγουν τους διωγμούς των κατακτητών. Σύμφωνα με την παράδοση
TravellGreece

των ανθρώπων στην περιοχή και η κατασκευή της εκκλησίας άρχισε το 1782.
Μέχρι το 1880 στο εξωκλήσι διακονούσε μία μοναχή η οποία το εγκατέλειψε λόγω των δυσκολιών πρόσβασης και διαβίωσης σε αυτό.
Αργότερα, οι θρησκευόμενοι κάτοικοι της περιοχής, βλέποντας την ανάγκη που απαιτούσε βελτίωση και ανάδειξη του ιερού αυτού προσκυνήματος, που μαζί με την ιερά μονή Προφήτη Ηλία Κούτου και τον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ζαχόλης είναι τα θρησκευτικά στολίδια της περιοχής, άρχισαν την βελτίωσή του.
Το 1969 επί εφημερίας του μακαριστού π. Παπανδρεάδη Νικ. που εφημέρευε στη περιοχή, με μεγάλη προσπάθεια λόγω εδάφους, σκάλισαν στους βράχους σκαλοπάτια που συνέδεσαν την εκκλησία με τον δημόσιο δρόμο που οδηγεί από το Δερβένι στη Ζάχολη.
Το 1983 με πρωτοβουλία του μακαριστού π. Χρ. Διαμαντίδη υδροδοτήθηκε η εκκλησία.
Από το 1996 και μέχρι σήμερα την ανακαίνιση, επέκταση, βελτίωση και συντήρηση της Παναγίας Καταφυγιώτισσας έχει αναλάβει ο Γεώργιος Ρούσσος, κάτοικος ʼνω Αιγιαλού. Με προσωπική εργασία, με καλαισθησία, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και την αγιότητα του χώρου , έκτισε μία επιβλητική είσοδο, ανακατασκεύασε το παλιό κελί, δημιούργησε κρυφό σχολειό, συνέδεσε με στοές λαξευμένες στούς βράχους όλους τους χώρους που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.
Η Παναγία των Καταφυγίων εορτάζει πανηγυρικά στις 23 Αυγούστου και συγκεντρώνεται πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή.

The church of Virgin Mary of Shelters is located approximately 10 kilometers south of Corinthos, Derveni on the road leading to mountain Sarantapihos.
Arriving the visitor will meet , the entrance of the church that leads to the temple with other interesting extensions.
The name of the church comes from the region built. that is called "Shelters" .
.In the area called"shelters" and within the inaccessible caves and cliffs, the Zacholites, during the Ottoman empire, tried to hide and avoid the persecutions of the conquerors. According to tradition the date of transition of people in the construction of the church began in 1782.
Since 1996 until today the renovation, expansion, improvement and maintenance of the Virgin Mary has been taken by George Roussos. With personal work, with grace, respect for the environment, history and sanctity of space, built an imposing entrance, reconstructed the old cell, created a secret school, associated with tunnels carved rocks that impresses visitors.
Virgin Mary of Shelters . celebrates on 23 August and attracts many visitors from the region.
free counters